zawracanie S3+P8

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

zawracanie S3+P8

Postprzez disaster » poniedziałek 15 lipca 2013, 18:00

Witam wszystkich.
Nie mam niestety zdjęcia, ale dzisiaj rzuciło mi się w oczy ciekawe zestawienie znaków pionowych i poziomych.
Z okazji remontu ulicy Wólczańskiej w Łodzi, oznaczenie lewoskrętu w tę ulicę z ulicy Pabianickiej zrobiło się osobliwe.
Mamy więc sygnalizator S3 kierujący w lewo i tylko w lewo.
Do tego zakaz skrętu w lewo B21.
Do tego na jezdni strzałkę do jazdy w lewo i zawracania (mix P8b i P8c).

Ciekawi mnie jak waszym zdaniem takie oznaczenia ma się do paragrafu 87 ust. 2 rozporządzenia o znakach i sygnałach :D
Kod: Zaznacz cały
§ 87.
1. Znaki:

1)  P-8a "strzałka kierunkowa na wprost",

2)  P-8b "strzałka kierunkowa do skręcania",

3)  P-8c "strzałka kierunkowa do zawracania"

oznaczają, że jazda z pasa ruchu, na którym są umieszczone, jest dozwolona tylko w kierunku wskazanym strzałką; połączone symbole znaków P-8a, P-8b lub P-8c oznaczają zezwolenie na ruch w kierunkach wskazanych strzałkami kierunkowymi.

2. Strzałka kierunkowa zezwalająca na skręcanie w lewo, umieszczona na skrajnym lewym pasie ruchu, oznacza także zezwolenie na zawracanie, chyba że jest to zabronione znakiem pionowym B-23 lub ruch jest kierowany sygnalizatorem S-3.
Ty masz rację, a ja mam karabin.
disaster

Re: zawracanie S3+P8

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 15 lipca 2013, 19:39

Ciekawe...
Na pewno tam jest znak B-21? Przecież to sprzeczność z P-8b/c:)

Wchodząc w szczegóły tak się jeszcze zastanawiam, czy sygnalizacja świetlna S-3 ma pierwszeństwo nad znakiem P-8c(zakładamy że brak B-21 i/lub P-8b + P-8c), który nie reguluje pierwszeństwa? :D
I czy w ogóle te mandaty za zawracanie na S-3 do skrętu w lewo jako niezastosowanie się do tego sygnalizatora są proponowane przez policję słusznie :hmm: ...Że są droższe niż mandaty za niezastosowanie się do P-8, to wiadomo.
Wiem, że wszystkie strumienie ruchu powinny być objęte sygnalizacją świetlną, ale jeśli nie są to co?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez disaster » poniedziałek 15 lipca 2013, 20:26

Tam normalnie jest lewoskręt. A że remontują generalnie Wólczańską (czyli zamiast drogi chwilowo jest dziura), to dostawili zakaz skrętu i domalowali P-8c - żeby było ciekawiej na biało.

Standardowo było tam S3+P-8b, czyli generalnie bez większych wątpliwości.
Teraz doszło B-21 i P-8c.

Swoją drogą konstrukcja tego przepisu też jest idiotyczna.
Kod: Zaznacz cały
2. Strzałka kierunkowa zezwalająca na skręcanie w lewo, umieszczona na skrajnym lewym pasie ruchu, oznacza także zezwolenie na zawracanie, chyba że jest to zabronione znakiem pionowym B-23 lub ruch jest kierowany sygnalizatorem S-3.

Wychodzi na to, że strzałka P-8b w zestawieniu z S-3 w lewo i do zawracania również nie zezwala na zawracanie - ot taki paradoks.
Ty masz rację, a ja mam karabin.
disaster

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 15 lipca 2013, 21:08

Zamiast B-21 powinni zastosować znak D-4b przed skrzyżowaniem a na wylocie remontowanym dać B-1(nie dot. poj. budowy) i C-3. Idealnie by nie było, ale wiadomo... remont i wszyscy się cieszą :)
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Powrót do Sytuacje na drodze