Czy wystawiony mandat jest poprawny?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Czy wystawiony mandat jest poprawny?

Postprzez Mowi » środa 17 lipca 2013, 17:21

Na początku witam, jestem tu nowy i nie jestem pewny, czy to dobry dział (nie znalazłem żadnego "prawnego").

Opiszę moją sytuację od początku. Dnia 19 czerwca zdałem prawo jazdy. Dwa tygodnie czekałem aż dokumenty wyjdą ze starostwa do PWPW, aż chyba, z tego co pamiętam, wysłali je dnia 3 albo 4 lipca. I od tamtej pory czekałem na wyrobienie PJ.

13 lipca (w tą sobotę) musiałem pokierować samochodem. Czekałem już prawie miesiąc na dokument, więc sądziłem, że jestem wpisany do CEPiK. Z mojej głupoty wiozłem dodatkowego pasażera i tutaj zaczyna się robić ciekawie. Zatrzymał nas patrol i oczywiście na wstępie dostałem 100zł i 4pkt za pasażera oraz ja mówię, że nie mam przy sobie prawa jazdy. Policjant połączył się z bazą i poprosił o sprawdzenie, czy mam PJ i tutaj cytuję, co powiedział dyżurny "na chwilę obecną nie mamy informacji, abym posiadał uprawnienia". Chciał jeszcze sprawdzać na stronie PWPW, czy mam w ogóle robione to PJ, jednak już policjant, który mnie zatrzymał, nie chciał tego, bo ja sam mu powiedziałem, że w czerwcu zdałem egzamin.

W efekcie tego policjant wypisał mi jeszcze 500zł mandatu za brak uprawnień do kierowania. Jednak dzisiaj odebrałem już kartonik z urzędu i co widzę... na PJ DATA WYDANIA DOKUMENTU: 4.07.13r. (od tego dnia liczy mi się też ważność PJ, 15 lat). Czyli w momencie kontroli uprawnienia miałem już od 9 dni!

Moje pytanie brzmi, czy mogę się odwoływać od tego mandatu i jakie mam na to szanse? Ponieważ jedna część mandatu wyklucza drugą!
- albo mam uprawnienia>nie dostaję 500zł, tylko 50zł+100zł i 4pkt;
- albo nie mam uprawnień i dostaję 500zł, ale nie dostaję 4 pkt, bo nie mają mi ich na co nabić!

Czy mogę się od tego odwołać? Nie zamierzam płacić za to, że ktoś w urzędzie się <&%#$@> i mnie nie wpisali do CEPiK'u, poza tym ten mandat nie ma logicznego wytłumaczenia, bo jedna część wyklucza drugą. Proszę was o pomoc ;)
Mowi

Re: Czy wystawiony mandat jest poprawny?

Postprzez disaster » środa 17 lipca 2013, 17:26

Nie można odwołać się od mandatu. Kpsw przewiduje jedynie możliwość złożenia wniosku o uchylenie prawomocnego mandatu karnego jeśli grzywnę nałożono za czyn niebędący czynem zabronionym.

Wniosek składasz do sądu w terminie 7 dni od daty przyjęcie mandatu. Odpowiednie pouczenie znajduje się na druku.
Ty masz rację, a ja mam karabin.
disaster

Postprzez Mowi » środa 17 lipca 2013, 17:31

Czyli mam szansę na zmianę tej decyzji, czy już nie? Po człowieczemu bym prosił ;)

Czy waszym zdaniem ten mandat jest wypisany poprawnie?
Mowi

Postprzez disaster » środa 17 lipca 2013, 17:37

Nie ma znaczenia jak wypisany jest mandat, jeśli z formalnego punktu widzenia zawiera wszystkie potrzebne dane i oznaczenia to jest ważny.
Na przyszłość warto pamiętać, że mandatu można nie przyjąć.

Masz 3 dni na wniesienie wniosku. Sąd prawdopodobnie zmieni tutaj z jazdy bez uprawnień na jazdę bez dokumentu, czyli z 500zł powinno zrobić się 50. Ale praktyka może być inna.
disaster

Postprzez oskbelfer » środa 17 lipca 2013, 19:27

masz pH

1. było ni ejechać bez prawka
2.za pasażera dostałes pkt ?? ni erozumiem
3. było nie brać mandatu

zapłąć 500 na klate weź 4 pkt i zacznij szanować przepisy

zawze możesz iść do sądu -- tylko pamiętaj --- do sadu nie idzie się po sprawiedliwość tylko po wyrok :)

o terminach pisał kolega disaster więc żadnego newsa ja nie podam...
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez Mowi » środa 17 lipca 2013, 20:22

1. To, że przez miesiąc nie mogą się ogarnąć z dokumentami, to jest paranoja, z WORD'u do starostwa, gdzie odległość wynosi 40km dokumenty szły tydzień, a wcale nie zdaje tak wielu kursantów, w starostwie dokumenty były drugi tydzień i gdybym nie zadzwonił, pewnie by jeszcze poleżały. Ale nie o tym mowa
2. za dodatkowego pasażera
3. mądry Polak po szkodzie

Mandatu i tak nie będę płacił - gdy przyjdzie upomnienie z US napiszę prośbę o umorzenie, z racji że jestem uczniem i nie posiadam dochodów. A że jestem młody, to policjant mnie naciął, na przyszłość będę wiedział
Mowi

Postprzez oskbelfer » środa 17 lipca 2013, 20:31

co to znaczy za dodatkowego pasażera ? ni erozumiem...
oskbelfer

Postprzez disaster » środa 17 lipca 2013, 20:45

Mowi napisał(a):Mandatu i tak nie będę płacił - gdy przyjdzie upomnienie z US napiszę prośbę o umorzenie, z racji że jestem uczniem i nie posiadam dochodów. A że jestem młody, to policjant mnie naciął, na przyszłość będę wiedział

Umorzyć nie umorzą, a odsetki będą rosły...
Za 5 lat z 500zł zrobi się tysiąc, a pierwszą pensję zajmie komornik, który też doliczy swoje koszty.

Reasumując - jesteś wybitnie niedojrzały, nie powinieneś mieć ani prawa jazdy, ani samochodu.
Nabroiłeś - ale uważasz, że Cię skrzywdzili.
Dostałeś mandat, ale nie zapłacisz, bo po co....
disaster

Postprzez Mowi » środa 17 lipca 2013, 21:27

Samochód jest na 5 osób, u mnie było 6, proste.

Czy ja migam się od kary? W żadnym wypadku - przyjmuję do świadomości mandat 100zł i 4pkt, bo na niego zasłużyłem. Nie przyjmuję 500zł, ponieważ jedno wyklucza drugie. Ale rozumiem, najlepiej przyjąć postawę leminga i posłusznie zgadzać się na wszystko, jak byś pewnie zrobił, no bo jak to tak się postawić, tak nie można! Poprzedni system jeszcze nie wymarł... Umarzają, kolega zrobił dokładnie to samo i mu umorzyli, dowiem się o tym więcej
Mowi

Postprzez disaster » środa 17 lipca 2013, 21:38

Właśnie doskonale opisałeś siebie.
Najpierw grzecznie przyjąłeś mandat, a teraz na forum pyskujesz.
Uważałeś się za niewinnego - trzeba było nie przyjmować.
A teraz albo wniosek o uchylenie, albo płacz i płać.
disaster

Postprzez Mowi » środa 17 lipca 2013, 22:35

Dziękuję bardzo za wycieczki osobiste, czekam na więcej :) W sytuacji stresowej każdy myśli inaczej, więc sorry. Nie uważam się za niewinnego, tylko za źle oskarżonego, taka subtelna różnica. Poza tym zacząłeś odjeżdżać od tematu tą częścią
Reasumując - jesteś wybitnie niedojrzały, nie powinieneś mieć ani prawa jazdy, ani samochodu.
Nabroiłeś - ale uważasz, że Cię skrzywdzili.
Dostałeś mandat, ale nie zapłacisz, bo po co....
- trochę głupio, żeby nowy musiał Cię upominać o nie robienie spamu
Mowi

Postprzez oskbelfer » środa 17 lipca 2013, 23:07

Mowi napisał(a):Dziękuję bardzo za wycieczki osobiste, czekam na więcej :)

I co ? Myslisz że błysnąłeś tym tekstem na tym forum ?

Mowi napisał(a):W sytuacji stresowej każdy myśli inaczej, więc sorry.

Gdybyś myślał to nie woziłbyś 6 osób w 5 osobowym aucie

Mowi napisał(a):Nie uważam się za niewinnego, tylko za źle oskarżonego, taka subtelna różnica.

Chwalisz się czy żalisz się ?

Mowi napisał(a):- trochę głupio, żeby nowy musiał Cię upominać o nie robienie spamu

głupio to Ty postępujesz, w sądzie albo na komendzie złóz doniesienie o spamie z forum prawo jazdy, podaj im link - będą mieli z Ciebie jeszcze wiekszy ubaw ....
oskbelfer

Postprzez Mowi » środa 17 lipca 2013, 23:20

I co ? Myslisz że błysnąłeś tym tekstem na tym forum ?

Tak ( ͡° ͜ʖ ͡° ) i widzę, że się doczekałem, sprawdź argumentum ad hominem prawo Godwina. Co do reszty, to nie wydaje mi się, żebym musiał już odpisywać
Mowi

Postprzez oskbelfer » środa 17 lipca 2013, 23:31

wystarczy jak wybulisz 500 zeta plus koszty sądowe -- wtedy zrób tutaj wklejke i popisz jeszcze o hitlerowcach :)

ale cóż - w realu "werwy" Ci zabrkło :lol:
oskbelfer

Postprzez Mowi » środa 17 lipca 2013, 23:49

Widzę, że czytania ze zrozumieniem jeszcze nie było, jedyne co zauważyłeś w tekście to hitlerowcy ;)

ale cóż - w realu "werwy" Ci zabrkło

Tak, właśnie, jestem cienka <&%#$@>, nie mogę na to nic poradzić :(
Mowi

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze