Kiedy należy zatrzymać się przed autobusem?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Kiedy należy zatrzymać się przed autobusem?

Postprzez marcpfs » środa 17 lipca 2013, 21:02

Przed zwykłym PKS-em jak i szkolnym autobusem .
Miałem pytanie: czy przed stojącym autobusem szkolnym należy się zatrzymać, na ilustracji był pomarańczowy autobus z włączonymi światłami awaryjnymi.(nie pisało"czy w tej sytuacji"..)
Zaznaczyłem tak, lecz była zła. Od tej pory całkowicie się z tym pogubiłem....
Jutro mam egzamin i proszę o pomoc :)
marcpfs

Re: Kiedy należy zatrzymać się przed autobusem?

Postprzez disaster » środa 17 lipca 2013, 21:05

Kod: Zaznacz cały
Art.18 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do oznaczonego przystanku autobusowego (trolejbusowego) na obszarze zabudowanym, jest obowiązany zmniejszyć prędkość, a w razie potrzeby zatrzymać się, aby umożliwić kierującemu autobusem (trolejbusem) włączenie się do ruchu, jeżeli kierujący takim pojazdem sygnalizuje kierunkowskazem zamiar zmiany pasa ruchu lub wjechania z zatoki na jezdnię.

I to w zasadzie na tyle.

Żeby było zabawniej mowa jest o umożliwieniu włączenia się do ruchu, a nie o ustąpieniu pierwszeństwa.
Ty masz rację, a ja mam karabin.
disaster

Postprzez marcpfs » środa 17 lipca 2013, 21:10

a szkolny? Troche jest inaczej chyba. Bo słyszałem gdy dzieci mają wysiadać to trzeba się zatrzymać przed autobusem. Jak autobus ma sygnalizować wysiadanie dzieci ?
marcpfs

Postprzez disaster » środa 17 lipca 2013, 21:11

Art. 18a. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do miejsca postoju autobusu szkolnego, jest obowiązany:

1) zatrzymać się, o ile kierujący tym autobusem podał sygnał zatrzymania;
disaster

Postprzez LeszkoII » środa 17 lipca 2013, 21:19

A jak obiektywnie odróżnić postój od zatrzymania, widząc unieruchomiony autobus szkolny?
Kierujący pojazdem, zbliżając się do miejsca postoju autobusu szkolnego
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Henq » środa 17 lipca 2013, 21:45

disaster napisał(a):

Art. 18a. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do miejsca postoju autobusu szkolnego, jest obowiązany:

1) zatrzymać się, o ile kierujący tym autobusem podał sygnał zatrzymania;

Sygnał zatrzymania to chyba nie migające awaryjne?
marcpfs napisał(a):...na ilustracji był pomarańczowy autobus z włączonymi światłami awaryjnymi.(nie pisało"czy w tej sytuacji"..)
Zaznaczyłem tak, lecz była zła. ...

Więc zaznaczył bym NIE
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez Zonaimad » czwartek 18 lipca 2013, 02:14

disaster napisał(a):Żeby było zabawniej mowa jest o umożliwieniu włączenia się do ruchu, a nie o ustąpieniu pierwszeństwa.

Wszystko się zgadza - nie da się ustąpić pierwszeństwa pojazdowi, który (jeszcze) stoi. Więc nie ma rady - musi być mowa o obowiązku zatrzymania się celem "umożliwienia włączenia się do ruchu". Tak czy inaczej, różnica jest więc tylko w terminologii. Ale właśnie nakaz ustępowania pierwszeństwa komuś, na kim nie można go wymusić, byłby zabawną niekonsekwencją.
Zonaimad

Postprzez disaster » czwartek 18 lipca 2013, 10:24

Wiesz to de facto jest piękne pole do interpretacji.
Ustawodawca bowiem uszczęśliwił kierowców autobusów punktem drugim

2. Kierujący autobusem (trolejbusem), o którym mowa w ust. 1, może wjechać na sąsiedni pas ruchu lub na jezdnię dopiero po upewnieniu się, że nie spowoduje to zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego.

Więc niby jeden ma umożliwić....
disaster

Postprzez Zonaimad » sobota 20 lipca 2013, 17:50

Ale to znaczy dokładnie tyle samo, co (obowiązujący każdego uczestnika ruchu) artykuł 3 PoRD. Na drodze przecież, na jego mocy, nikomu nie wolno robić czegokolwiek, co mogłoby spowodować zagrożenie bezpieczeństwa ruchu drogowego. I wcale nie daje to jakiegoś szczególnie szerokiego pola do interpretacji całego PoRD. Analogicznie jest w przypadku tego nieszczęsnego 18.2.
Zonaimad

Postprzez Borys_q » sobota 20 lipca 2013, 18:39

Jak masz problem z rozróżnieniem (jak najbardziej słuszny) zachowujesz się tak żeby zachowane było większe bezpieczeństwo.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez LeszkoII » sobota 20 lipca 2013, 18:47

Dziękuję Borys za merytoryczną odpowiedź (krótka i rzeczowa).
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Powrót do Sytuacje na drodze