Skręt w lewo z jednokierunkowej

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Skręt w lewo z jednokierunkowej

Postprzez hydravlik » wtorek 23 lipca 2013, 21:55

Witam.
Od pewnego czasu nurtuje mnie pewna sytuacja drogowa, droga którą pokonuję codziennie. Mam wątpliwości co do poprawności jazdy na tej drodze. Poniżej przedstawiam rysunek poglądowy. Ciekawi mnie rzecz w jaki sposób powinien zachować się pojazd czerwony i niebieski. Dodam, że droga jednokierunkowa nie posiada oznaczeń poziomych regulujących konkretnie tor jazdy, podobnie jest na tym odcinku między pasami zieleni. I tu rodzi się pytanie bo miałem wiele sytuacji będąc w miejscu czerwonego auta i widziałem różne ceregiele aut znajdujących się na pozycji auta niebieskiego - wjazd na pas wewnętrzny głównej drogi kolidujący z torem jazdy auta czerwonego. Dziękuję z góry.
Obrazek
hydravlik

Re: Skręt w lewo z jednokierunkowej

Postprzez LeszkoII » wtorek 23 lipca 2013, 22:03

Odpowiem słowami Sądu Najwyższego:
Wszystkie sytuacje w ruchu nie dadzą się przewidzieć i unormować. Zachowanie się uczestników ruchu w takich nietypowych sytuacjach musi być oceniane z punktu widzenia zastosowania się do nie ujętych szczegółowo reguł i zasad wynikających pośrednio z przepisów o charakterze ogólnym oraz ze zmienności ruchu i jego dynamiki.
Uczestnik ruchu powinien kierować się, oprócz przepisów ruchu, także zdrowym rozsądkiem, ogólną przezornością i respektowaniem bezpieczeństwa innych.
Innymi słowy... czerwony zajmuje lewy a niebieski prawy pas, gdyż tak jest najbezpieczniej i każdy z pojazdów uniknie niepotrzebnego działania. Takie zachowanie mieści się w zasadzie ujętej praktycznie jako "domyślne prowadzenie ruchu", wyprowadzonej z Art. 3 ustawy Prawo o ruchu drogowym jak również z definicji szczególnej ostrożności w niej zawartej.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez hydravlik » wtorek 23 lipca 2013, 22:06

Dzięki za szybką odpowiedź. Na zdrowy rozsądek powinno wyglądać to tak jak napisałeś i jak pokazuje powyższy obrazek. Niestety wiele razy udawało mi się wychodzić z sytuacji zjazdu auta niebieskiego na wewnętrzny, ale dzisiaj się "liznąłem" gość mocno przyciął łuk.
hydravlik

Postprzez seweryn1990 » wtorek 23 lipca 2013, 22:28

jest ok o ile ta przełączka jest jednokierunkowa
seweryn1990

Postprzez hydravlik » wtorek 23 lipca 2013, 22:33

Dokładnie przełączka jednokierunkowa.
hydravlik

Postprzez LeszkoII » wtorek 23 lipca 2013, 22:45

Akurat tutaj nie ma przełączki, tylko skrzyżowanie :) ale mniejsza o to.
A czy jednokierunkowa...? Nie sądzę, bo można na nią wjechać z innego kierunku(zawracający). W ogóle pojęcie przełączki jednokierunkowej nie istnieje w przepisach. Owszem maluje się w tych miejscach linie podwójnie ciągłą, co rzutuje na dwu-kierunkowość 'z automatu'.
Klasyfikacja i nazewnictwo przełączek ma na celu propagowanie manewrów bezkolizyjnych tam, gdzie nie powodują utrudnienia w ruchu innym uczestnikom - np. przejeżdżającym skrzyżowanie dwuetapowo z drogi podporządkowanej. Nazewnictwo dydaktyczne.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez oskbelfer » wtorek 23 lipca 2013, 23:23

LeszkoII napisał(a):Innymi słowy... czerwony zajmuje lewy a niebieski prawy pas, gdyż tak jest najbezpieczniej i każdy z pojazdów uniknie niepotrzebnego działania. Takie zachowanie mieści się w zasadzie ujętej praktycznie jako "domyślne prowadzenie ruchu", wyprowadzonej z Art. 3 ustawy Prawo o ruchu drogowym jak również z definicji szczególnej ostrożności w niej zawartej.

Nie prawda i nic tutaj art 3 nie ma do rzeczy.

Prawidłowy tor jazdy to tn którym porusza się pojazd czerwony - art 22 ust 2 pkt 2 (mój ulubiony artykuł z całego prd)

Wystarczy zerknać na rysunek i opis jaki zrobił autor tematu.

LeszkoII napisał(a):Akurat tutaj nie ma przełączki, tylko skrzyżowanie :) ale mniejsza o to.

to jest faktycznie skrzyżowanie

LeszkoII napisał(a):A czy jednokierunkowa...? Nie sądzę, bo można na nią wjechać z innego kierunku(zawracający).

gdzie może wjechać ? chyba nie tam skąd jedzie czerwony i niebieski pojazd - przecież autor zrobił dopisek jaka to droga...

LeszkoII napisał(a):W ogóle pojęcie przełączki jednokierunkowej nie istnieje w przepisach.

a w jakich przepisach ?
a skoro nie istnieje pojęci przełaczki jednokierunkowej, czy to oznacza że istnieje pojęcie przełączki dwukierunkowej ? a jesli tak to gdzie ?

proponuje Ci leszko lekture :) viewtopic.php?t=19350

LeszkoII napisał(a):Owszem maluje się w tych miejscach linie podwójnie ciągłą, co rzutuje na dwu-kierunkowość 'z automatu'.

gdzie się maluje, prosze o przykłady, o czym wogóle piszesz ? bo śmiem twierdzić że zas się mijasz z faktami

LeszkoII napisał(a):Klasyfikacja i nazewnictwo przełączek ma na celu propagowanie manewrów bezkolizyjnych tam, gdzie nie powodują utrudnienia w ruchu innym uczestnikom - np. przejeżdżającym skrzyżowanie dwuetapowo z drogi podporządkowanej. Nazewnictwo dydaktyczne.

Po:
1.nie ma klasyfikacji,
2. co ma przełaczka wspólnego z przejazdem bezkolizyjnym
3. albo jest przełaczka, albo jest skrzyżownie
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez Henq » środa 24 lipca 2013, 21:29

oskbelfer napisał(a):Prawidłowy tor jazdy to tn którym porusza się pojazd czerwony - art 22 ust 2 pkt 2 (mój ulubiony artykuł z całego prd)

oskbelfer coś namieszałes a art
22.3. Przepisu ust. 2 nie stosuje się, jeżeli wymiary pojazdu uniemożliwiają skręcenie zgodnie z zasadą określoną w tym przepisie lub dopuszczalna jest jazda wyłącznie w jednym kierunku.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez maryann » czwartek 25 lipca 2013, 12:16

Nie wiemy, czy dopuszczalna jest jazda tylko w lewo; moim zdaniem można też w prawo i do tego celu zająć miejsce przy krawężniku, prawym krawężniku. Na tym rysunku niebieski w ogóle nie ma prawa tak jechać.
oskbelfer napisał(a):gdzie może wjechać ? chyba nie tam skąd jedzie czerwony i niebieski pojazd
No pewnie, że nie. Ale na głównej chyba można zawracać...
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez oskbelfer » czwartek 25 lipca 2013, 13:16

Henq napisał(a):
oskbelfer napisał(a):Prawidłowy tor jazdy to tn którym porusza się pojazd czerwony - art 22 ust 2 pkt 2 (mój ulubiony artykuł z całego prd)

oskbelfer coś namieszałes a art
22.3. Przepisu ust. 2 nie stosuje się, jeżeli wymiary pojazdu uniemożliwiają skręcenie zgodnie z zasadą określoną w tym przepisie lub dopuszczalna jest jazda wyłącznie w jednym kierunku.

@henq przecież ja nie piszę o art 22.3 tylko 22.2.2 :)

przecież wymiary (proporcej rysunku) nie wskazują na jakąś dłużyce, a ponadto nie ma tam znaku nakaz jazdy w lewo.

A pojazd niebieski i czerwony są na drodze JEDNOKIERUNKOWEJ :)

@maryann - chyba sie rozumiemy i piszemy o tym samym kazdy swoimi słowami :) ?
oskbelfer

Postprzez maryann » czwartek 25 lipca 2013, 13:47

oskbelfer napisał(a):Prawidłowy tor jazdy to tn którym porusza się pojazd czerwony
Ta. Niebieski w ogóle nie może tak pojechać.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez Henq » czwartek 25 lipca 2013, 16:01

nie wiem dlaczego chyba z przyzwyczajenia uznałem obydwie drogi tu opisane przez autora nazwane "droga glowna" jako drogi jednokierunkowe a rzeczywiście nie ma znaków wiec mozna jechac w dwa kierunki.
art. 22.3 nie ma podstaw.
ale z drugiej strony w miejscu tego czegoś co nazywacie "przełączką" czerwony źle stoi auto jadace 2droga główną wykonujące manewr zawracania pojedzie na czołówkę z czerwonym.
Henq

Postprzez oskbelfer » czwartek 25 lipca 2013, 19:09

heniu :) a dlaczego ma pojechać na czolówke ? przecież może zawrócić przy wysepce :)

zauważ ze ten "chcacy" zawracać jes faktycznie na drodze dwujezdniowej rozdzielonej pasem zieleni (ale przeca jest na jezdni o 2 pasach ruchu w jednym kierunku -- nawet będzie w realu miął znak - droga jednokierunkowa)

i po co mają sie krzyzować kierunki jazdy :) ?
oskbelfer

Postprzez hydravlik » sobota 27 lipca 2013, 16:44

Widzę, że temat się rozwinął. Nie opisałem jednak tego co już zdążyliście zauważyć. Mianowicie górna "droga główna" ma 2 pasy po których porusza się wg rysunku w lewo. Podobnie jest z dolną drogą główną z rysunku z tą różnicą, że auta poruszają się w stronę prawą dwoma pasami.
hydravlik

Postprzez Henq » sobota 27 lipca 2013, 17:50

hydravlik napisał(a):Widzę, że temat się rozwinął. Nie opisałem jednak tego co już zdążyliście zauważyć. Mianowicie górna "droga główna" ma 2 pasy po których porusza się wg rysunku w lewo. Podobnie jest z dolną drogą główną z rysunku z tą różnicą, że auta poruszają się w stronę prawą dwoma pasami.

hehe no właśnie i z tym nie mogłem zaskoczyć bo skoro nie ma czegoś takiego jak "przełączka" więc mamy do czynienia z dwoma skrzyżowaniami, jeden z jezdnią jednokierunkowa (od dołu) biegnącą od lewej do prawej i tu nas art 22.3 nie interesuje bo możemy jechać w prawo i prosto (dwa kierunki), tak na drugim skrzyżowaniu z jezdnią (u góry) biegnącą z prawej do lewej nie ma opcji i jest droga jednokierunkowa więc art 22.3 jak najbardziej tu pasuje.
Henq

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze