Rondo Żaba Warszawa - pytanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Rondo Żaba Warszawa - pytanie

Postprzez insanityman » sobota 27 lipca 2013, 20:07

Witam mam pytanie związane z sygnalizacją na Rondzie Żaba w Warszawie.
Zamieszczam link do zdjęcia, na którym (mam nadzieję, że jest zrozumiałe :D ) zadam pytanie.
http://img194.imageshack.us/img194/1094/a734.jpg
I pytanie - Ponieważ nie do końca ogarniam, która sygnalizacja kogo obowiązuje (nie wiem może jestem jakiś dziwny, ale dla mnie te sygnalizatory stoją w nie do końca dobrych miejscach :D ). Z tego co rozumiem to - sygnalizator A obowiązuje do zatrzymywania się w miejscu 1, sygnalizator B obowiązuje do zatrzymania się w miejscu 3, chyba że nie ma miejsca za szynami tramwajowymi (musialbym zatrzymac się na przejeździe), to wtedy zatrzymujemy się w miejscu 2 tak ?
Dobrze rozumiem te sygnalizatory i miejsca zatrzymania? Czarnym poprawiłem szyny tramwajowe, a niebieskim miejsca zatrzymania żeby były lepiej widoczne. Pytanie jest chyba bardziej skierowane do tych, którzy jeżdżą tym rondem, ale jak ktoś wie to proszę o odpowiedź. Mam nadzieję, że zbytnio nie namieszałem :D
insanityman

Re: Rondo Żaba Warszawa - pytanie

Postprzez dylek » sobota 27 lipca 2013, 20:21

Generalnie nieźle kombinujesz i ogólnie masz rację :D
Dla uzupełnienia dodam, że podstawowym miejscem umieszczania znaków i sygnalizatorów jest "po prawej stronie drogi/jezdni". Czasem można nad...w większości przypadków mozna powtórzyć znak/sygnał po lewej stronie...
Jak pytasz o miejsce zatrzymania "1" to wyznacza ci je sygnalizator na prawo od cyferki 1 z pierwszego rzutu, którego to sygnalizatora nie ująłeś w rozważaniach.... Sygnalizator A to tylko powtarzacz tamtego - i tu masz rację, że dość niefortunnie umieszczany (lepsze by było gdyby stał w wyspie - niestety zapewne przez tramwaje był kłopot na wyspie poupychać te powtarzacze)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez insanityman » sobota 27 lipca 2013, 20:48

Mam jeszcze pewne wątpliwości - ostatnio kiedy tamtędy jechałem i miałem czerwone, to zatrzymałem się w miejscu 2 (przed szynami) zamiast 3( 3 było puste), bo myślałem, że jedzie tramwaj, a okazało się, że nie jedzie i reszta samochodów podjechała do miejsca 3 i to jest moje pytanie - czy to czerwone informuje mnie też o nadjeżdżającym tramwaju, czy tylko o tym, że ruch z wjazdu przede mną został otwarty ? Jesli informuje też o tramwaju (wydaje mi się, że tak) to kiedy mam rozpoznać, że muszę się zatrzymać przed szynami, a nie za szynami.? Czy w miejscu 2 mam się zatrzymać tylko wtedy kiedy nie mam miejsca w 3 czy zawsze kiedy "złapie mnie tam czerwone"? Mam nadzieję, że znowu nie namieszałem zbytnio :D
insanityman

Postprzez dylek » sobota 27 lipca 2013, 20:59

Czerwone informuje cię, że ruch dla twojego kierunku jest zamknięty.
Mozna zakładać, że dla poprzecznego jest otwarty lub lada chwila będzie...
Nie rozróżnia twój sygnalizator, czy na poprzecznej będą tylko samochody, tylko tramwaje, czy też to i to ;)
Stając na swoim czerwonym robisz to tak, by ruchu nie utrudniać i tyle. Gdybys miał 100% pewności, że tramwajowi nie utrudnisz to mogłbyś se i na torowisku czekać na zielone...a że nie masz...to jak masz miejsce między sygnalizatorem a torowiskiem to tam się ustawiasz...jak nie masz tam miejsca, to przed torowiskiem, by stojąc na torowisku nie utrudnić ruchu tramwajowi, który może się pojawić.
dylek
Moderator

Postprzez insanityman » sobota 27 lipca 2013, 21:09

Dobra ostatnie pytanie/a :D . Pewnie się głupio powtórzę, ale może źle zadałem to pytanie. Skąd mam wiedzieć, czy na czerwonym z miejsca 2 mogę przejechać na miejsce 3? Kiedy zapala mi się czerwony sygnał to nie wiem czy to dlatego, że jedzie tramwaj, czy samochody poprzeczne. O ile w przypadku samochodów mogę sobie spokojnie podjechać do miejsca 3, to w przypadku tramwaju może to być niebezpieczne, więc nie wiem kiedy mogę sobie "dojechać" do 3. Oczywiście odpowiedzią jest to żeby się rozejrzeć, bo to obowiązek zachować szczególną ostrożność na skrzyżowaniach, ale chodzi mi o czystą teorię. Czy dojechać do 3 sobie mogę nawet jak jedzie tramwaj ale mu nie przeszkodzę? I jeszcze może pytanie o skrzyzowanie klasyczne (nie rondo) czy mogę sobie zmienić pas na skrzyżowaniu, czy muszę z tym poczekać aż z niego zjadę - może proste i oczywiste, ale mam z tym problem.
insanityman

Postprzez dylek » sobota 27 lipca 2013, 21:19

Na pierwsze pytanie sam sobie odpowiedziałeś - jak nie utrudnisz ruchu to możesz...
Co do zmian pasa - moją odpowiedzią jest - unikaj. A jeśli już to wg mnie dozwolone jest to tylko w obrębie tego samego kierunku (oczywiście szczególna ostrożność itp...) Czyli np 3 pasy : lewy w lewo, środkowy prosto, prawy prosto/prawo...wjeżdżasz środkowym. Wg mnie nie możesz na lewy, a możesz na prawy do jazdy prosto, ale unikaj i nie możesz na prawy by pojechać w prawo.
dylek
Moderator

Postprzez insanityman » sobota 27 lipca 2013, 21:23

Ok wielkie dzięki za to, że poświęciłeś swój czas, żeby mi to wytłumaczyć i rozwiać moje wątpliwości.
insanityman

Powrót do Sytuacje na drodze