Kierunkowskazy na rondzie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Kierunkowskazy na rondzie

Postprzez piterek1317 » wtorek 08 października 2013, 19:02

Witam.
Czy jest obowiązek używania kierunkowskazu lewego czy też prawego przed wjazdem na rondo (prawy jeżeli skręca się w pierwszy zjazd, lewy jeżeli skręca się w lewo lub zawraca)?
Instruktor twierdzi, że załączanie kierunkowskazów przed rondem jest błędem, ponieważ powinno się sygnalizować jedynie zamiar zjazdu z ronda prawym kierunkowskazem. W książkach zaś które otrzymałem z ośrodka napisane jest, że używanie kierunkowskazów jest konieczne. Próbowałem szukać odpowiedzi na to pytanie też na innych stronach w sieci ale niestety nie dowiedziałem się niczego - jedni twierdzą, że trzeba inni, że nie... Więc moje pytanie brzmi: jak to w końcu jest z tymi kierunkowskazami?
piterek1317

Re: Kierunkowskazy na rondzie

Postprzez scooby14444 » wtorek 08 października 2013, 19:08

piterek1317 napisał(a):Witam.
Czy jest obowiązek używania kierunkowskazu lewego czy też prawego przed wjazdem na rondo (prawy jeżeli skręca się w pierwszy zjazd, lewy jeżeli skręca się w lewo lub zawraca)?
Instruktor twierdzi, że załączanie kierunkowskazów przed rondem jest błędem, ponieważ powinno się sygnalizować jedynie zamiar zjazdu z ronda prawym kierunkowskazem. W książkach zaś które otrzymałem z ośrodka napisane jest, że używanie kierunkowskazów jest konieczne. Próbowałem szukać odpowiedzi na to pytanie też na innych stronach w sieci ale niestety nie dowiedziałem się niczego - jedni twierdzą, że trzeba inni, że nie... Więc moje pytanie brzmi: jak to w końcu jest z tymi kierunkowskazami?

Instruktor ma rację. Książkę (pewnie autor to Drexler.... ) wyrzuć do kosza bo jest niezgodna z PoRD i Konwencją Wiedeńską.

Skręcić można w takich miejscach gdzie przecinają się kierunki ruchu.

Rozrysuj sobie skrzyżowanie o ruchu okrężnym, zaznacz flamastrem dookoła RUCH OKRĘŻNY, oraz KIERUNKI RUCHU na wylotach.

Miejsca gdzie linie się schodzą to są przecięcia kierunków ruchu.

I teraz odpowiedz sobie na pytanie czy na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym można skręcić w lewo? Skoro ta książka tak twierdzi to można ją od razu wyrzucić do kosza.
Ostatnio zmieniony wtorek 08 października 2013, 19:14 przez scooby14444, łącznie zmieniany 2 razy
scooby14444

Postprzez piterek1317 » wtorek 08 października 2013, 19:11

Cytat z książki: "Skrzyżowanie o ruchu okrężnym nie jest ujęte w kodeksie drogowym więc należy zachowywać się na nim jak na zwykłym skrzyżowaniu, czyli sygnalizować przed wykonaniem manewru kierunek jazdy"

Jeżeli tak sądzisz to mam nadzieje, że tak jest :D
piterek1317

Postprzez dylek » wtorek 08 października 2013, 19:14

scooby14444 napisał(a):Instruktor ma rację. Książkę wyrzuć do kosza.

scoobiego wrzuć do kosza :mrgreen: :lol: :mrgreen: :lol:
Na tym forum non stop od wielu lat toczy się na ten temat dyskusja...jałowa (nawet obecnie ciągnie się wątek mający już ponad 40 stron) jak zostanie zamknięty, to za moment odrodzi się w innym miejscu i znów będzie się ciągnął dopóki moderatorom się nie znudzi.
Jak chcesz poczytać - szukajka ci tyle tematów pokaże, że ci czasu i chęci zbraknie nim 10% tych dyskusji przeczytasz.
Poczytaj ile ci sił i motywacji starczy...wyciągnij własne wnioski...a potem rób jak uważasz i uważaj jak robisz ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez scooby14444 » wtorek 08 października 2013, 19:17

Dylek to gość który nawet nie wie co to jest KIERUNEK RUCHU. Więc proponowałbym go nie słuchać... :roll:
Jest tak na 100%.

piterek1317 napisał(a):"Skrzyżowanie o ruchu okrężnym nie jest ujęte w kodeksie drogowym więc należy zachowywać się na nim jak na zwykłym skrzyżowaniu, czyli sygnalizować przed wykonaniem manewru kierunek jazdy"

Widzę że coraz większe głupoty wymyślają.
Jak skrzyżowanie o ruchu okrężnym może nie być ujęte w kodeksie drogowym, skoro mówi o nim m.in ZNAK C-12 czy paragraf 36 Rozporządzenia o Znakach i Sygnałach Drogowych....

A sygnalizować należy dopiero jak masz zamiar skręcić (czyli zjechać ze skrzyżowania). Sygnalizowanie przed skrzyżowaniem o ruchu okrężnym to kolejny wymysł bez pokrycia.
scooby14444

Powrót do Sytuacje na drodze