Bus + przyczepa

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Bus + przyczepa

Postprzez conix » niedziela 20 października 2013, 09:31

Witam,
czytalem troche nt. moich uprawnien przy posiadaniu kategorii B. Wiem, ze nie moge przekroczyc DMC 3.5t, ale obilo mi sie o uszy cos o konwencji wiedenskiej, na wikipedii tez pisze ze moge przekroczyc te 3.5t. Pytanie do Was, czy jadac samochodem typu bus, o DMC 3.5t moge ciagnac ze soba przyczepe lekka, do 750kg na sama kategorie B?
Pozdrawiam :)
conix

Re: Bus + przyczepa

Postprzez LeszkoII » niedziela 20 października 2013, 10:12

Owszem możesz, przy założeniu że BUS to nie autobus.
Ustawa o kierujących pojazdami napisał(a):Art. 6.
1. Prawo jazdy stwierdza posiadanie uprawnienia do kierowania:(...)
6) kategorii B:
a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej
3,5 t, z wyjątkiem autobusu i motocykla,
b) zespołem pojazdów złożonym z pojazdu, o którym mowa w lit. a, oraz
z przyczepy lekkiej,
c) zespołem pojazdów złożonym z pojazdu, o którym mowa w lit. a, oraz
z przyczepy innej niż lekka, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita
zespołu tych pojazdów nie przekracza 4.250 kg, z zastrzeżeniem ust. 2,

d) pojazdami określonymi dla prawa jazdy kategorii AM;

2. Zespołem pojazdów, o którym mowa w ust. 1 pkt 6 lit. c, którego dopuszczalna
masa całkowita przekracza 3,5 t, może kierować osoba, która zdała część praktyczną
egzaminu państwowego, potwierdzoną wpisem do prawa jazdy.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez furby » niedziela 20 października 2013, 10:50

Wtedy masz max. 4250kg i obejmuje Ciebie viaTOLL.
furby

Postprzez conix » niedziela 20 października 2013, 11:48

Okej, dzieki chlopaki. Wszystko jasne.
Pozdrawiam
conix

Postprzez LeszkoII » niedziela 20 października 2013, 13:03

W ODPOWIEDZI NA WIADOMOŚĆ PRYWATNĄ użytkownika --------- (kłopoty techniczne z opd.):
O jaki egzamin państwowy chodzi?

Pytano o ciągnięcie przyczepy lekkiej, więc wystarczy sama kat. B.
Natomiast jakbyś chciał ciągnąć pojazdem samochodowym przyczepę cięższą niż lekka(tzn. cięższą niż 750kg), to wtedy musisz zrobić sobie kategorię B+E a po zdaniu egzaminu w prawie jazdy będziesz miał datę przy pozycji BE
Obrazek

P.S. Nie ma czegoś takiego jak "bus" ani "mikrobus", ale domyślam się że tymi określeniami nazywa się autobusy 'mniejsze' (na kat. D1)
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez lith » niedziela 20 października 2013, 15:07

eee? A to nie jest tak, że B+E jest potrzebne dopiero jak przyczepa 'nie lekka' razem z pojazdem ma DMC powyżej 4,25 t?
lith

Postprzez furby » niedziela 20 października 2013, 15:34

Tak, jest.
Dlatego tez zapytalem @LeszekII.
furby

Postprzez oskbelfer » niedziela 20 października 2013, 15:46

LeszkoII napisał(a):Pytano o ciągnięcie przyczepy lekkiej, więc wystarczy sama kat. B.
Natomiast jakbyś chciał ciągnąć pojazdem samochodowym przyczepę cięższą niż lekka(tzn. cięższą niż 750kg), to wtedy musisz zrobić sobie kategorię B+E a po zdaniu egzaminu w prawie jazdy będziesz miał datę przy pozycji BE

Jaką datę ?

Obrazek

P.S. Nie ma czegoś takiego jak "bus" ani "mikrobus", ale domyślam się że tymi określeniami nazywa się autobusy 'mniejsze' (na kat. D1)

Jak jesteś taki precyzyjny, to wstaw najpierw nowy wzrór prawa jazdy a następnie napisz coś o kodzie 96 prawa jazdy :)
Ostatnio zmieniony niedziela 20 października 2013, 15:54 przez oskbelfer, łącznie zmieniany 1 raz
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez rusel » niedziela 20 października 2013, 15:50

kolega LeszkoII troche improwizuje w wypowiedziach, mozesz ciagnac przyczepe inna niz lekka przy kategorii B ale zestaw nie moze przekroczyc 3,5t
rusel

Postprzez rusel » niedziela 20 października 2013, 16:05

To o czym mowa w ustępie 2 to kategoria B z tzw. kodem 96.

jak zestaw przekracza 3.5 t wtedy potrzebujesz kod 96 do 4250kg Panie trollu
rusel

Postprzez lith » niedziela 20 października 2013, 16:33

Właśnie jak jest z uznawaniem tego B96 za granicą? W UE pewnie bez problemu, a poza UE?
lith

Postprzez LeszkoII » niedziela 20 października 2013, 20:10

Za nieścisłości - przepraszam, moja wiedza była niewystarczająca na tym polu. Dziękuję za sprostowanie przez kolegów.
LeszkoII

Postprzez taik » poniedziałek 21 października 2013, 12:24

LeszkoII napisał(a):Za nieścisłości - przepraszam, moja wiedza była niewystarczająca na tym polu. Dziękuję za sprostowanie przez kolegów.

I to potwierdza, że jesteś człowiekiem, z którym można dyskutować. Podoba mi się takie zachowanie. :spoko:
==========================
@ALL
Ja mam troszkę inne pytanie.
W jakim stopniu różni się część praktyczna egzaminu państwowego na uzyskanie wpisu KOD 96 od części praktycznej egzaminu państwowego na uzyskanie B+E. I czym jeszcze różnią się te dwa egzaminy.
taik

Postprzez Radhezz » poniedziałek 21 października 2013, 23:46

taik napisał(a):W jakim stopniu różni się część praktyczna egzaminu państwowego na uzyskanie wpisu KOD 96 od części praktycznej egzaminu państwowego na uzyskanie B+E. I czym jeszcze różnią się te dwa egzaminy.

No to jest bardzo dobre pytanie... Z tego co słyszałem to egzamin się jakoś specjalnie nie różni - różnica jest w tym że można do niego podejść bez kursu jakiegokolwiek. Ale... z tych morskich opowieści jakie to ludzie w necie snują... Dziwne wydaje się prowadzenie egzaminu na B96 takim samym zestawem jak do B+E, bo przecież B96 nie daje uprawnień na taki zestaw... To tak trochę jakby na B+E zdawać zestawem do C+E :mrgreen:

Dziwna to kategoria, do tego poza UE nie istnieje... Za to wprowadza sporo zamieszania. Już wtedy gdy robiłem B, a było to ładnych parę lat temu pojęcie przepisów dotyczących przyczep przekraczało możliwości części kursantów... A teraz to już całkiem zamieszali - gdzieś nawet na stronie OSK które prowadzi szkolenia pod B96 wyczytałem że jest to kategoria uprawniająca do jazdy "samochodem osobowym z małą przyczepką", a B to jest na "solo" :lol:

EDIT:
Nawiasem mówiąc przepisy są zagmatwane, ale warunki techniczne jakie zestawy można tworzyć, to już jest rodeo na 102 ;)
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez rocko19 » sobota 26 października 2013, 09:08

Podepnę się pod temat.
Czy mogę kierować lawetą posiadając tylko kat B,C,D bez E?
Ile max może mieć laweta wraz z autem na niej żebym mógł legalnie się tym poruszać. Pozdrawiam
rocko19

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze