Przełączki i inne dziwa

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Przełączki i inne dziwa

Postprzez venom1324 » czwartek 31 grudnia 2015, 19:17

Witam, mam problem z tzw. przełączkami. Bardziej chodzi mi o te dwukierunkowe, bo przy dwukierunkowych nie wiem kiedy jeździć przy prawej krawędzi a kiedy przy lewej. Wyczytałem, że gdy przy przełączce nie ma żadnej drogi poprzecznej i służy tylko do zawracania to jedziemy lewą stroną, a gdy przełączka ma przy sobie drogi/drogę poprzeczną to traktujemy to jako skrzyżowanie i jedziemy po prawej stronie. Dam kilka przykładów i opiszę, czego nie rozumiem.

Obrazek
https://www.google.pl/maps/place/50%C2% ... :0x0?hl=pl

Tutaj ruch jest zgodny z tym co narysowałem, to co napisałem na górze utwierdza to.

Obrazek
https://www.google.pl/maps/place/Koszar ... 5af70d4857

Tutaj ruch jest również zgodny z tym co narysowałem, wjazd w "Koszary" oznacza wejście w strefę zamieszkania, więc tak naprawdę nie ma tutaj skrzyżowania. Czy jakby tutaj nie było strefy zamieszkania to ruch tutaj byłby inny(prawostronny)??

Obrazek
https://www.google.pl/maps/place/Zamo%C ... 80!6m1!1e1

Tutaj jest skrzyżowanie i jak jechałem z moim instruktorem to jechaliśmy tak jak jest to pokazane przez niebieską strzałkę, która kieruje nas w lewo. Tak naprawdę to nie mam pojęcia czemu jest tak, pierwszy obrazek jest w podobnej sytuacji, a ruch odbywa się inaczej. Czy instruktor źle mnie pokierował, czy może czegoś nie dostrzegam? Może to nie jest skrzyżowanie? Sam już nie wiem. Mam już przejeżdżone 26 godzin i auto mam opanowane, problemem właśnie są takie sytuacje nietypowe(a może i typowe ? :D). Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję.

Kierowałem się tymi materiałami - http://oskkrzys.cba.pl/wp-content/uploa ... czkach.pdf (znalezione w internecie)
venom1324

Re: Przełączki i inne dziwa

Postprzez yorki » piątek 01 stycznia 2016, 10:50

venom1324 napisał(a):Tutaj jest skrzyżowanie i jak jechałem z moim instruktorem to jechaliśmy tak jak jest to pokazane przez niebieską strzałkę, która kieruje nas w lewo. Tak naprawdę to nie mam pojęcia czemu jest tak, pierwszy obrazek jest w podobnej sytuacji, a ruch odbywa się inaczej. Czy instruktor źle mnie pokierował, (...)

Nie byłby to pierwszy przypadek, że instruktor "interpretuje" po swojemu przepisy.

Art.16.1 mówi wyraźnie : Kierującego pojazdem obowiązuje ruch prawostronny.

Na skrzyżowaniu jezdnie nie giną, nawet jak miejsce przecięcia się kierunków ruchu nie jest skrzyżowaniem to również obowiązuje ruch prawostronny.

Ale żeby nie było, ze przeze mnie oblałeś egzamin, to popytaj innych instruktorów, bo może w Zamościu jeździ się inaczej ? :hmm:
one white wine ;)
yorki

Postprzez LeszkoII » piątek 01 stycznia 2016, 11:16

Wszystko zależy od tego, czy ustawienie pojazdu na "przełączce" spełnia cechy zmiany kierunku jazdy czy kontynuacji zamiaru podjęcia tego manewru, gdy jeszcze nie rozpoczęliśmy go. Należy uwzględnić czy ustawienie spowodować może utrudnienie ruchu a nawet nieustąpienie pierwszeństwa(np. jadącym z przeciwnego kierunku).

Całą problematykę da się "unormować" w odniesieniu do przepisów, jednak aby kompleksowo opisać to zagadnienie, potrzeba napisać "posta tasiemca", na którego nie mam ochoty :)

Napiszę więc ogólnie, że jeżeli pas dzielący jezdnie na skrzyżowaniu jest relatywnie krótki ale dostatecznie szeroki żeby pojazdy ustawione obok siebie mogły swobodnie sie ustawiać (jak na rysunkach), to uzasadniona jest reguła pewnej dowolności ustawiania się.

Np. warto się zastanowić, co sprawia że na "klasycznym" skrzyżowaniu 4 wlotowym dróg jednojezdniowych, pojazdy przed skręceniem w lewo ustawiają się bardziej "przed sobą" niż "przy swoich prawych bokach" :hmm:

Problem wcale nie jest tak trywialny, na jaki wygląda i wymaga, jak wspomniałem wyżej, przemyśleń i jeszcze raz przemyśleń z uwzględnieniem wszystkich możliwych przypadków...

W skrócie:
rys. 1 // prawidłowe ustawienie
rys. 2 // problematyczne ustawienie, chociaż ustawienie na zakładkę lewymi bokami eliminuje problem zasłaniania sobie wzajemnie pola widzenia na drogę z pierwszeństwem
rys. 3 // jak komentarz do rys. 2.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » piątek 01 stycznia 2016, 17:23

yorki napisał(a):
Art.16.1 mówi wyraźnie : Kierującego pojazdem obowiązuje ruch prawostronny.

Na skrzyżowaniu jezdnie nie giną, nawet jak miejsce przecięcia się kierunków ruchu nie jest skrzyżowaniem to również obowiązuje ruch prawostronny.

Nie zapominaj również o Art 22. Oczywiście ,że jezdnie nie giną. Tworzą powierzchnię przecięcia się.
Ciekawe dlaczego 99% lewoskretów wykonuje sie bezkolizyjnie w relacji z pojazdami skręcającymi w lewo z kierunku przeciwnego ? :hmm: I co to ma wspólnego z Art 16 ? Czyżby zbliżali się do skrzyżowania pod prąd ?
szerszon

Postprzez yorki » piątek 01 stycznia 2016, 22:32

szerszon napisał(a):Nie zapominaj również o Art 22. Oczywiście ,że jezdnie nie giną. Tworzą powierzchnię przecięcia się.
Ciekawe dlaczego 99% lewoskretów wykonuje sie bezkolizyjnie w relacji z pojazdami skręcającymi w lewo z kierunku przeciwnego ? :hmm: I co to ma wspólnego z Art 16 ? Czyżby zbliżali się do skrzyżowania pod prąd ?

Nie neguję bezkolizyjnego skręcania w lewo, jak również zawracania "po małym łuku" na przełączkach, gdzie nie ma wlotów innych dróg.
Zwracam uwagę, ze przełączka też jest fragmentem drogi, na której obowiązuje ruch prawostronny.
Samochody nie mogą się wymijać na tym odcinku jadąc lewą strona.
To właśnie pojazdy skręcające w lewo z ulic podporządkowanych z przykładu 2 i 3 nie stosują się do
Art.22.2. 2) tylko jada lewą stroną drogi.
one white wine ;)
yorki

Postprzez szerszon » piątek 01 stycznia 2016, 23:23

Nie neguję bezkolizyjnego skręcania w lewo, jak również zawracania "po małym łuku" na przełączkach, gdzie nie ma wlotów innych dróg.
A co te wloty przeszkadzają, skoro miejsca do zawracania "małym łukiem" jest tyle,że nie koliduje to z ewentualnym ruchem z dróg poprzecznych ?
Jak myślisz..po co są te pozaokrąglane łuki ?
Zwracam uwagę, ze przełączka też jest fragmentem drogi, na której obowiązuje ruch prawostronny.
Samochody nie mogą się wymijać na tym odcinku jadąc lewą strona.
Raz nie negujesz a raz jednak negujesz. Możesz mi wskazać przepis zabraniający jazdy w taki sposób ? I czym w takim układzie różni się wymijanie "bezkolizyjne" ? Przecież to niezgodne z ruchem prawostronnym !!!
To właśnie pojazdy skręcające w lewo z ulic podporządkowanych z przykładu 2 i 3 nie stosują się do
Art.22.2. 2) tylko jada lewą stroną drogi.
Poważnie ? Nie jadą lewą stroną tylko skręcają w lewo lub zawracają. Może złamały Art 16 ?
szerszon

Postprzez yorki » sobota 02 stycznia 2016, 11:06

szerszon napisał(a):Jak myślisz..po co są te pozaokrąglane łuki ?

Załóż nowy temat, może ktoś ci wytłumaczy.
szerszon napisał(a):Poważnie ? Nie jadą lewą stroną tylko skręcają w lewo lub zawracają. Może złamały Art 16 ?

Też radzę popytać mądrzejszych, kto byłby sprawca kolizji w tym miejscu : jadący prawidłowo prawą stroną jezdni czy "tylko skręcający w lewo".
one white wine ;)
yorki

Postprzez szoferemeryt » sobota 02 stycznia 2016, 12:01

To samo skrzyżowanie jak na 3 zdjęciu tyle że wjazd z innej ulicy.
Obrazek

Skręcam w lewo, który tor jazdy wybrać?
A przy jeździe w prawo w stronę SoRO, który tor jazdy wybrać?
szoferemeryt

Postprzez yorki » sobota 02 stycznia 2016, 12:40

szoferemeryt napisał(a):Skręcam w lewo, który tor jazdy wybrać?
A przy jeździe w prawo w stronę SoRO, który tor jazdy wybrać?

https://goo.gl/maps/bTpmcEtnbtp
Czy teraz już wiesz?
one white wine ;)
yorki

Postprzez szoferemeryt » sobota 02 stycznia 2016, 15:41

Pytam o wjazd z ul. Infułackiej.
szoferemeryt

Postprzez yorki » sobota 02 stycznia 2016, 17:54

szoferemeryt napisał(a):Pytam o wjazd z ul. Infułackiej.