Witam
Mam dwa pytania, na które nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi a sam mam wątpliwości:
1. Czy tramwaj ruszający z przystanku włącza się do ruchu?
Art. 17.1. Włączanie się do ruchu następuje przy rozpoczynaniu jazdy po postoju lub zatrzymaniu się niewynikającym z warunków lub przepisów ruchu drogowego
Czy zatrzymanie na przystanku wynika z warunków lub przepisów ruchu drogowego? Moim zdanie nie.
Tym bardziej, że to samo dotyczy autobusu:
Art. 18.1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do oznaczonego przystanku autobusowego (trolejbusowego) na obszarze zabudowanym, jest obowiązany zmniejszyć prędkość, a w razie potrzeby zatrzymać się, aby umożliwić kierującemu autobusem (trolejbusem) włączenie się do ruchu, jeżeli kierujący takim pojazdem sygnalizuje kierunkowskazem zamiar zmiany pasa ruchu lub wjechania z zatoki na jezdnię.
Zmiana pasa ruchu odbywa się na jezdni czyli włączenie się do ruchu nie wynika z wjeżdżania na jezdnię z pobocza.
2. Mamy drogę z jezdnią dwukierunkową. W jej osi znajduje się torowisko tramwajowe, dwa tory obok siebie. Przestrzeń pomiędzy tramwajem a krawędzią jezdni z obu stron uniemożliwia wyprzedzanie tramwaju z prawej strony (powiedzmy 1 do 1,5m). Czy wolno wyprzedzać tramwaj z lewej strony korzystając z torowiska dla kierunku przeciwnego (zakładając brak innych przeciwskazań)?
Art. 24.4. Pojazd szynowy może być wyprzedzany tylko z prawej strony, chyba że położenie torów uniemożliwia takie wyprzedzanie lub wyprzedzanie odbywa się na jezdni jednokierunkowej.
Moim zdaniem tak.
Pozdrawiam