Pas zieleni?? - Pomocy

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Pas zieleni?? - Pomocy

Postprzez camili » piątek 03 października 2008, 18:11

Witam mam problem ze strażą miejską i upierdliwą sąsiadką, która non stop do nich dzwoni. Sprawa wygląda nastepująco:
Mieszkam w starej kamienicy i znajduje się tutaj droga osiedlowa. Jest też parking (umowny poniewaz nie wyznaczony żadnymi znakami) jednakże zawsze zajęty bo parkują na nim tylko najstarsi mieszkańcy, którzy opuszczają go tylko raz na miesąc. Ja parkuje samochód pod ścianą kamienicy stojąc jedną osią na drodze a drugą na pasie błota z trawką, którą strażnik określił jako pas zieleni. Pani "sąsiadka" nie może przeżyć że samochód stoi pod jej oknem i "smrodzi" dlatego też notorycznie dzwoni po straż miejską, która jak do tej pory wlepiała mi mandaty za wjazd na teren osiedla gdyż uważali że nie jestem mieszkańcem wnioskując to z obcej rejestracji. Ten problem akurat było prosto wyjaśnić. Tym razem dostałam upomnienie za parkowanie na pasie zieleni.
Pomocy! Napiszcie gdzie mogę znaleźć definicję pasa zieleni, lub czym jest wg prawa i czy w tej sytuacji strażnik ma prawo wystawić mandat
camili

Postprzez dariex » piątek 03 października 2008, 18:49

Wiesz,ja myślę,ze strikte definicji nie znajdziesz ale Straż Miejska jak będzie Ci chciała wlepić mandat za parkowanie na trawniku/pasie zieleni/klombie/rabacie etc,to go wlepi i nie wytłumaczysz,ze to pas zieleni w 99% składający się z błota i 1% trawki.
Parkować należałoby na jezdni/chodniku,w wyznaczonym miejscu.
Wiem,że takiego nie ma,wiec aby na przyszłość problemów nie mieć to warto zwrócić się do osoby zarządzającej terenem o zagospodarowanie okolic,lub poszukać garażu w okolicy,cokolwiek.
Odnoszę wrażenie,ze w tej bitwie ze staruszką i SM raczej nie wygrasz..
dariex

Postprzez negatyp » piątek 03 października 2008, 19:48

Jak się dobrze poszuka to się i sie definicje znajdzie

zieleni miejskiej - rozumie się przez to zespoły roślinności spełniające cele wypoczynkowe, zdrowotne i estetyczne, a w szczególności: parki, zieleńce, zieleń na placach, ulicach, zieleń izolacyjną i pracownicze ogrody działkowe.

I z tego mogą cię ugryźć starznicy

No i jescze jeśli to jest droga wewnętrzna to nie parkuj tyłem auta w stronę budynku, bo tak teź nie wolno (jest jeden wyjątek ale my nie o tym).
negatyp

Powrót do Luźna gadka