zmiana pasa

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

zmiana pasa

Postprzez aankaa » piątek 07 listopada 2008, 00:24

poszukuje dobrych wskazówek. Jak zmienić pas ruchu, aby nie zajechać drogę innemu samochodowi. Patrzenie się w lusterka marnie mi to jakoś wychodzi(kierukowskaz włączony). Wydaje mi się , że mogę zmienić pas a okazuje się że wymuszam pierszeństwo.
aankaa

Postprzez aniaaa » piątek 07 listopada 2008, 00:44

na początku (a nawet po wielu latach) jazdy samo lusterko nie wystarcza, ciężko jest dobrze ocenić odległość i prędkość auta jadącego na pasie na który zamierzasz wjechać. Dlatego żeby być pewna (a nie 'wydaje mi się') musisz zwyczajnie na moment odwrócić głowę i zobaczyć gdzie rzeczywiście jest tamten samochód. no i przy zmianie pasa nie zwalniaj a wręcz przyspiesz, dostosuj się do prędkości aut jadących na tym pasie, będzie łatwiej i na pewno nie zmusisz nikogo do zwolnienia...
27.09.2007-8.12.2007 - kurs
4.01.2008 - teoria 18/18
15.03.2008 - Bemowo - miasto -
28.04.2008 - Okęcie - ZDANE :D
19.05.2008 - odebrane :D
aniaaa

Postprzez lupus » piątek 07 listopada 2008, 07:56

Też na początku strasznie nie ufałem lusterkom i nie potrafiłem w nich poprawnie ocenić prędkości poruszających się pojazdów i odległości. Zresztą każde lusterka są inne więc trzeba się do nich przyzwyczaić. Jeżdżąc dużo po mieście szybciej nabiera się tego doświadczenia. Dla mnie bardzo pomocne jest ciągłe zerkanie we wsteczne wewnętrzne lusterko. Nawet nie bezpośrednio ale mimowolnie obserwuję sytuację za moim pojazdem. Taka informacja o tym w jakiej odległości są za nami pojazdy i jak szybko się poruszają jest potem pomocna przy podjęciu decyzji zmiany pasa. W znacznym stopniu może nas też ustrzec przed pojazdem w martwej strefie lusterek. Jeśli widzieliśmy jeszcze przed chwilą za nami pojazd który nagle zniknął to jest duża szansa że jest właśnie w tym polu.
lupus

Postprzez AgaG » piątek 07 listopada 2008, 12:31

aniaaa napisał(a):przy zmianie pasa nie zwalniaj a wręcz przyspiesz, dostosuj się do prędkości aut jadących na tym pasie, będzie łatwiej i na pewno nie zmusisz nikogo do zwolnienia...

zgadzam się z tym.Ja pamiętam jak podczas kursu chciałam zmienić pas to zwalniałam a to był błąd bo samochód przed który chciałam wjechać doganiał mnie i już wogóle nie było mowy o zmianie pasa.Jak już będziesz mieć prawko to zobaczysz że zmiana pasa nie jest taka trudna poprostu dużo też zależy od wyczucia i orientacji jak szybko porusza się samochód przed który chcemy wjechać,bo czasem odległośc jest bardzo duża ale ktoś jedzie bardzo szybko i lepiej zaczekać aż przejedzie a czasem ta odległość jest niewielka a i tak można zmienić pas.Trzeba trochę pojeździć żeby mieć to wyczucie.Napewno trzeba obserwować w lusterku ale też kierować się intuicją
AgaG

Postprzez Khay » piątek 07 listopada 2008, 18:15

Hm, odnośnie zmiany pasa pewną (bardzo dobrą wg mnie) wskazówkę dał mi jeden z instruktorów.

Przy zmianie pasa zwracać uwagę, czy się autko w lusterku "powiększa", "zmniejsza" lub "pozostaje bez zmian". Jak się człowiek nauczy dostrzegać te pozorne zmiany wielkości innych aut (a w istocie względną prędkość naszego auta do aut na pasie sąsiednim) to łatwo można ocenić, czy musimy przyspieszyć, przeczekać, możemy zwolnić (by np. wpasować się za autko na sąsiednim pasie jadące minimalnie przed nami). Oczywiście trzeba też wiedzieć, czy coś nie jedzie obok, ale w tym lusterka nam zwykle nie pomogą.

Pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez aankaa » piątek 07 listopada 2008, 21:49

Stokrotne dzięki WSZYSTIKM za radę. Na pewno będą mi pomocne. :lol:
aankaa

Postprzez lled3 » sobota 08 listopada 2008, 18:18

jak ktos przy zmianie pasa, bedzie sie w tyl ogladal odwracajac glowem to ja nie chce spotkac takiego kierowcy na drodze ;]
Obrazek
lled3

Powrót do Luźna gadka