kat T w warszawie

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez Pinhead » niedziela 16 listopada 2008, 13:54

Gdzie tam, normalka ;) Jedziesz do stolicy, kończysz studia i wracasz na wioske tyrać w polu. Biorąc pod uwage polskie realia na wsi to droga kariery naprawde bardzo oryginalna.
Pinhead

Postprzez wid » niedziela 16 listopada 2008, 14:38

Pinhead napisał(a):Gdzie tam, normalka ;) Jedziesz do stolicy, kończysz studia i wracasz na wioske tyrać w polu. Biorąc pod uwage polskie realia na wsi to droga kariery naprawde bardzo oryginalna.

Może nie droga kariery... ale nie każdy marzy o "awansie pionowym" i pracy w korporacji. Na pewno przy odpowiednim podejściu jest to droga do wysokich zarobków..
Tak się składa, że 15 lat temu kupiłem sobie domek na wsi, był za grosze, bardzo ładna okoilca, cicho, las, 500 od domu rzeka - idalny aby sobie wyskoczyć na weekend, zaprosić znajomych czy krótkie wakacje. No i tam mam dwóch sąsiadów. Te piętnaście lat temu typowe wiejskie gospodarstwo, ledwo 10 h pola w rodzinie od dziada pradziada ale dziadkowie zmarli i te gospodarstwa przejeli synowie.
Obecnie mają jeden sąsiad ma 200h drugi coś koło 150h, obydwaj jeszcze dzierżawą po ok 100 h do tego hodowla zwierząt.
Uwierz, ze z pola to oni wychodzą... ale z klimatyzowanych ciągników.
Jeden jeździ nową A6 drugi E klasą.
wid

Postprzez zwer » niedziela 16 listopada 2008, 17:33

wid napisał(a):
Pinhead napisał(a):
zwer napisał(a):w warszawie to ja tylko studiuje :P
a prawo jazdy kat T przyda mi się jak wrócę do domu na wieś ;]

I po to studiujesz w Warszawie żeby potem traktorem po wsi jeździć ? :roll: Dzwiną drogą kariery zawodowej sobie wybrałeś.

A jest coś w tym szokującego, że chce być wykształconym rolnikiem :roll:

tak, chce być wykształconym rolnikiem i dlatego studiuje psychologie -już 3 rok ;] pewnie się przyda
mam już kat. A i B i dzięki temu mogę jeździć samym ciągnikiem + sprzęt zawieszany i nie chcę zdawać kat C+E bo nie będzie mi ona potrzebna a cena takiego kursu jest za wysoki, wystarczy mi tańsza kat T
zwer

Postprzez cman » niedziela 16 listopada 2008, 17:38

Jak co, to wystarczy Ci też kat B+E.
cman

Postprzez zwer » niedziela 16 listopada 2008, 17:48

cman napisał(a):Jak co, to wystarczy Ci też kat B+E.

chyba nie zabardzo na 2 przyczepy
zwer

Postprzez cman » niedziela 16 listopada 2008, 17:54

PRD napisał(a):Art. 88. 3. Prawo jazdy:
(...)
4) kategorii B+E, C+E, C1+E, D+E lub D1+E - uprawnia do kierowania ciągnikiem rolniczym z przyczepą (przyczepami).
cman

Postprzez zwer » niedziela 16 listopada 2008, 18:20

tego nie wiedziałem

jest tylko jeden problem- jeżeli będę miał tylko kat B+E nie będę mógł zgodnie z prawem wjechać na drogę kombajnem ciągnąc za sobą heder- a na to pozwala mi kat T

eh życie rolnika... :D
zwer

Postprzez cman » niedziela 16 listopada 2008, 18:21

zwer napisał(a):...nie będę mógł zgodnie z prawem wjechać na drogę kombajnem ciągnąc za sobą heder- a na to pozwala mi kat T

A z jakiego przepisu to wynika?
cman

Postprzez zwer » niedziela 16 listopada 2008, 18:28

nie wiem- ale w zeszłym roku dostałem za to 100 zł
i policjant powiedział że muszę mieć kat T
zwer

Postprzez cman » niedziela 16 listopada 2008, 18:35

No, z policjantami to różnie bywa...

Nie wiem jak jest hederem i jemu podobnymi rzeczami, jak to dokładnie jest klasyfikowane itd. Dlatego właśnie pytałem, myślałem że znasz może jakieś przepisy związane może z rolnictwem, które coś o tym mówią.
Natomiast jeżeli chodzi o wszelkie przepisy związane z ruchem drogowym, to mogę Cię zapewnić, że w kwestii ciągników rolniczych, kategoria B+E daje całkowicie identyczne uprawnienia, jak kategoria T.
cman

Postprzez HakirimJP » niedziela 16 listopada 2008, 21:13

cman napisał(a):Natomiast jeżeli chodzi o wszelkie przepisy związane z ruchem drogowym, to mogę Cię zapewnić, że w kwestii ciągników rolniczych, kategoria B+E daje całkowicie identyczne uprawnienia, jak kategoria T.

Cman tylko potwierdził moją wiedzę, tak samo mam w zeszycie z wykładów, że B+E to to samo co T.
22.12.2008r. WORD Chełm: teoria (+) placyk (+) miasto (+)
Ja w różowym swetrze nadal będę mężczyzną, a pi*da ze złotą ketą nadal jest pi*dą.
HakirimJP

Postprzez wid » niedziela 16 listopada 2008, 23:27

cman napisał(a):Nie wiem jak jest hederem i jemu podobnymi rzeczami, jak to dokładnie jest klasyfikowane itd. Dlatego właśnie pytałem, myślałem że znasz może jakieś przepisy związane może z rolnictwem, które coś o tym mówią.

Heder za bizonem jest kwalifikowany chyba jako przyczepka. Ciągnie się to na dwóch kółka.
Natomiast może dla tego palicaje dali mu mandat bo bizon to pojazd wolnobieżny. Nie pamiętam jak się ma kat B i pojazd wolnobieżny + przyczepka
wid

Poprzednia strona

Powrót do Luźna gadka