Egzamin na komputerze... Błędne pytanie?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Egzamin na komputerze... Błędne pytanie?

Postprzez Matherox » środa 01 lipca 2009, 21:27

Kolega z pracy zdaje wkrótce na prawko B. Z OSK dostał płytę z kursem i próbnymi egzaminami. Z ciekawości zrobiłem sobie test (prawo jazdy mam od 4 lat) i trochę się zdziwiłem kiedy moim oczom ukazała się odpowiedź na jedno z pytań (oczywiście odpowiedziałem źle:)

Obrazek

Ad obrazek: a co jeśli poszkodowany ma uraz kręgów szyjnych lub czegoś innego... ten kto układał ten test raczej o tym nie pomyślał.

Więc jeśli tak będą uczyć nadal naszych przyszłych kierowców to wkrótce zacznę się bać wychodzić na ulicę :)
Matherox

Postprzez qwer0 » środa 01 lipca 2009, 21:40

ja tam nie wiem kto to ukladal, ale w szkole sredniej na PO ucza dokladnie tego samego.
Nie wydaje mnie sie aby bicie kogos po twarzy bylo duzo bezpieczniejsze od lekkiego po3asania za barki :P
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez ghoti_mp » środa 01 lipca 2009, 22:13

oj, błędy w tych materiałach do nauki czasem się zdarzają....
odp. A jest prawidłowa i nie chodzi o szarpanie poszkodowanym tylko o poklepanie po barkach. Nie powinno się klepać po twarzy gdyż może to indukować odruchy obronne poszkodowanego w szoku.
ghoti_mp

Postprzez Matherox » środa 01 lipca 2009, 22:17

No jak dla mnie na zdrowy chłopski rozum wolałbym być poklepany po twarzy niż "wstrząśnięty" - biorę pod uwagę tak jak to napisałem na początku możliwość urazu kręgów szyjnych... nie ma to jak pogorszyć sytuacje.

Wolę nie wiedzieć, co wprowadzą za parę lat... Ci na górze są zdolni do wszystkiego :)
Matherox

Postprzez krzysne » piątek 03 lipca 2009, 16:01

Nie wolno szarpać poszkodowanego na barki. Nie wiemy w jakim jest stanie co ma złamane, czemu zemdlał itd. Nie trzeba nikogo bić tylko poklepać po twarzy. Jak ktoś nie chce klepać może zacząć "szarpać" za ucho, uszczypnąć pod nosem, patenty często stosowane przez pogotowie, tak samo jak klepanie.

Mnie zawsze uczono że trzeba klepać i na PO w liceum i na kursie na ratownika WOPR
krzysne

Postprzez realkoi » piątek 03 lipca 2009, 16:37

Tu chodzi raczej o sprawdzenie przytomności u osoby która np. zemdlała. Nie róbmy z ludzi takich idiotów, przecież gdy ktoś zauważy ze poszkodowany jest w stanie ciękim bądz ma widoczne urazy, nie bedzie go "trząsał".
Pytanie jest dobrze ułozone, zła jest tylko Wasza interpretacja...
realkoi

Postprzez haxigi » piątek 03 lipca 2009, 17:12

wyobraź sobie leżysz na ziemi, i nagle podbiega jakiś facet i zaczyna okładać ciebie po twarzy ? Chciałbyś coś takiego ? Ja raczej nie ...
Chwytanie za barki nie oznacza, że musisz nim trząść jak shake'm, wystarczy delikatnie, nawet nie podnosząc go ...
20.12.2008 - Zapisałem się na prawko
05.01.2009 - pierwsza teoria
12.01.2009 - pierwsza jazda
13.03.2009 - I egzamin (oblane miasto)
03.04.2009 - poprawka (zdana)
haxigi

Postprzez .RadziU. » piątek 10 lipca 2009, 18:45

Tak, dokładnie.
Metoda ta nazywa się potocznie "shake&shout" (mam nadzieję, że nie muszę tłumaczyć) i mnie na PO również uczono tego sposobu ;)
.RadziU.

Postprzez Neurot » piątek 10 lipca 2009, 20:49

haxigi napisał(a):wyobraź sobie leżysz na ziemi, i nagle podbiega jakiś facet i zaczyna okładać ciebie po twarzy ? Chciałbyś coś takiego ? Ja raczej nie ...
Chwytanie za barki nie oznacza, że musisz nim trząść jak shake'm, wystarczy delikatnie, nawet nie podnosząc go ...
Opanuj się ze swoją nadinterpretacją i wyolbrzymianiem. Przecież wyżej opisano, że się poklepuje, a nie chlasta na odlew...
Delikatnie potrząsać za barki? A jak poszkodowany ma uraz kręgosłupa? (nie wspominając o złamaniu barku na ten przykład).
Tu chodzi o sprawdzenie reakcji na bodźce, a nie pobicie poszkodowanego
Czyli poklepywanie po twarzy, szczypanie za ucho, rękę...
Nawet wyrwanie włoska z ręki...

Ogólnie podczas ratowania, nie zawsze da się być delikatnym jak pluszowy niedźwiadek.
Czasem podczas resuscytacji zdarza się połamać żebra poszkodowanemu. Ale to jest detal w przypadku ratowania życia....

To tylko moje zdanie, ale sądzę że przedmówcy wyczerpali wyżej temat i nadaje się on do zamknięcia.
Pozdrawiam i życzę szczęśliwej podróży
Obrazek
Neurot

Postprzez qwer0 » piątek 10 lipca 2009, 20:59

(nie wspominając o złamaniu barku na ten przykład).

W ten sposob mozna w obie strony.
Co jesli poszkodowany bedzie mial zlamana zuchwe? Chwytajac go za barki bolu mu nie przysporzysz, a klepiac po twarzy tak.
Ogolnie to trzeba odrozniac sytuacje "podejrzenie uszkodzenia kregoslupa", a samo sprawdzenie przytomnosci.
Sprawdzic przytomnosc w sposob tu opisany, to mozesz u kogos, kto np przed chwila z Toba rozmawial, a za chwile zemdleje - taki przyklad.
Ale to jest detal w przypadku ratowania życia....

Otoz to. Wiec jesli podejrzewasz, ze ktos moze miec zlamany kregoslup to pozwolisz mu sie np udlawic jakims przedmiotem, ktory moze miec w ustach, lub nie sprobujesz ocalic zycia, tylko bedziesz stal obok i pilnowal, aby nikt go nie dotknal, bo on moze miec uszkodzony kregoslup? No oczywiscie, ze nie.
Kazda sytuacja wymaga indywidualnej oceny i indywidualnego podejscia do tematu.
Takie pytanie ma zdecydowanie na celu ukazanie, jak na pewno nie nalezy tego robic, a nie ze w kazdej sytuacji nalezy zrobic szejka.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez sht » sobota 11 lipca 2009, 00:19

Jeśli ktoś na kursie miał zajęcia z pierwszej pomocy to zna prawidłową odpowiedź. Poklepanie po barkach/ramionach jest prawidłowe, i bezpieczniejsze niż klepanie po twarzy. Klepiąc po twarzy bardzo łatwo zmienić położenie głowy i stworzyć zagrożenie dla kręgosłupa. Chwytając nawet za barki i "lekko potrząsając" nie wyrządzimy takich szkód (większa masa do ruszenia a poza tym uczą tego tak aby nie odrywać ciała od podłoża). Poza tym, jak już zostało wspomniane, ocalenie życia jest ważniejsze niż uraz kręgosłupa, złamanie żeber czy mostka. A za nieudzielenie pomocy można dostać wyrok.

A szczypanie w rękę czy wyrywanie włosków jest troszkę bez sensu. Poszkodowany może mieć np. uraz kręgosłupa i mieć brak czucia w kończynach. A sprawdzić trzeba czy poszkodowany jest przytomny ("czy kontaktuje") a nie testować jego wytrzymałość na ból, bądź wrażliwość na ból.
Dla przykładu poszkodowany może mieć złamaną rękę - czy wtedy poczuje uszczypnięcie w rękę? Wątpię.
sht

Postprzez canter » czwartek 23 lipca 2009, 01:18

Przecież nikt tu nie mówi o jakimś wzdryganiu kimś, tylko o delikatnym sprawdzenie kontaktu z tą osobą
A klepiąc kogoś po ryjcu możesz mu n.p złamać nos :D
Impossible is nothing
canter

Postprzez sht » czwartek 23 lipca 2009, 10:58

canter napisał(a):Przecież nikt tu nie mówi o jakimś wzdryganiu kimś, tylko o delikatnym sprawdzenie kontaktu z tą osobą
A klepiąc kogoś po ryjcu możesz mu n.p złamać nos :D

Chyba mylisz klepanie z biciem. Jeśli klepiąc kogoś w twarz jesteś w stanie złamać noś to wolałbym nie mieć z Tobą osobistego kontaktu. Bo przy ściskaniu dłoni chyba łamiesz palce ;).
sht

Powrót do Luźna gadka