Tachografy w PKS?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Tachografy w PKS?

Postprzez mk61 » niedziela 02 sierpnia 2009, 17:23

Ja znowu z pytaniem. Skłoniła mnie do niego sytuacja sprzed kilku dni.
Otóż, ostatnio miałem okazję jechać autobusem PKS (jako pasażer oczywiście). Jechałem z Bydgoszczy do Szczecina. Według planu podróż miała trwać 5:35. W rzeczywistości było niewielkie opóźnienie, ale to nieważne.
Byłem nastawiony na to, że "gdzieś, kiedyś" będzie trzeba wykręcić pauzę 45minutową, ale... Nie było takowej. Pauzy były chyba 4. Jedna 20minutowa, a reszta po 5 minut. Według mnie trochę się to kłóci z przepisami dotyczącymi czas pracy kierowców, ale właśnie nie wiem, jak to jest z PKS.

Czy autobusy PKS mają obowiązek posiadania i używania tachografów? Czy może są one zwolnione z tego obowiązku na jakichś warunkach? Jeśli tak, to prosiłbym o podanie tych warunków (jakieś rozporządzenia, artykuły, paragrafy).
Dla dokładności dodam, że autobus jechał z Torunia i nie wiem ile przerw miał na trasie do Bydgoszczy, ale tak, czy siak, nie pasuje mi to wszystko.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez sht » niedziela 02 sierpnia 2009, 17:59

Ja odpowiem tylko na ostatnią wątpliwość. Jeśli był to zwykły PKS to między Toruniem a Bydgoszczą zatrzymuje się tylko na przystankach jak toś wysiada lub wsiada. Jeśli to był jakiś Polski Ekspres czy coś w tym stylu to mógł mieć tylko jeden przystanek, ale też żadnego postoju na tej trasie ;). Generalnie postoje/przerwy są w Toruniu i Bydgoszczy na dworcach autobusowych, po drodze nie ma nigdzie.
sht

Postprzez Neurot » niedziela 02 sierpnia 2009, 21:36

Kierowca się nie zmienił w trasie?

mk61 napisał(a):Czy autobusy PKS mają obowiązek posiadania i używania tachografów?.

Pojazdy zwolnione z posiadania tacho znajdziesz w ustawie
Pozdrawiam i życzę szczęśliwej podróży
Obrazek
Neurot

Postprzez mk61 » poniedziałek 03 sierpnia 2009, 02:09

Kierowca się nie zmienił.
A w ustawie jedyny ślad o autobusach znalazłem taki, że mogą one nie używać tachografu tylko, jeśli odległość wynosi nie więcej niż 50km. :roll:
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Powrót do Luźna gadka