mandat za siedzenie w samochodzie

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

mandat za siedzenie w samochodzie

Postprzez pablo032 » wtorek 04 sierpnia 2009, 08:39

Witam wszystkich i mam pytanie czy mozać dostac mandat od Szanownej policji za to że siedziałem w samochodzie na siedzeniu kierowcy z kluczykami w stacyjce słuchałem muzyki nie głośno po 2 browarachdziękuję i pozdrawiam
pablo032

Postprzez Duszek » wtorek 04 sierpnia 2009, 10:45

Za samo siedzenie nie. Chyba, że muzyka jednak była z głośno, a pora późna lub bardzo wczesna... :wink:
Ósma pasażerka mazdy.
Szczęśliwa posiadaczka kategorii B i C :D
C+E - w trakcie.
A i D - w planach :wink:
Duszek

Postprzez qwer0 » wtorek 04 sierpnia 2009, 11:29

No ja zaslyszalem gdzies kiedys, ze za siedzenie po pijaq w aucie z kluczykami w stacyjce to juz przypal, ale... ale nie bardzo widze do tego podstawy.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Re: mandat za siedzenie w samochodzie

Postprzez tristan » wtorek 04 sierpnia 2009, 12:49

pablo032 napisał(a):Witam wszystkich i mam pytanie czy mozać dostac mandat od Szanownej policji za to że siedziałem w samochodzie na siedzeniu kierowcy z kluczykami w stacyjce słuchałem muzyki nie głośno po 2 browarachdziękuję i pozdrawiam

Mandat nie, istnieje jednak spore ryzyko, że jeśli przekraczasz 0,2 promila, to zostaniesz oskarżony za prowadzenie w stanie po spożyciu.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez Driver'ka » wtorek 04 sierpnia 2009, 13:05

qwer0 napisał(a):No ja zaslyszalem gdzies kiedys, ze za siedzenie po pijaq w aucie z kluczykami w stacyjce to juz przypal, ale... ale nie bardzo widze do tego podstawy.

No byłby to niezły przypał bo mnie na przykład radio bez kluczyków nie działa :D

Trochę lipa wystawiać mandat i oskarżać o jazdę po pijaku, skoro się faktycznie nie jechało. Nie wiem, może powinny być jakieś wytyczne co do stwierdzania takiego faktu, bo wychodzi na to, że nie można wsiąść do własnego samochodu po wypiciu alkoholu, bo wg władz istnieje ryzyko, że mogę ten samochód odpalić i ruszyć... :roll:
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez Khay » wtorek 04 sierpnia 2009, 13:26

A co za problem usiąść na siedzeniu pasażera i z jego pozycji wrazić kluczyk w dziurkę i uruchomić radio? ;)

Raz że wygodniej, bo się nie uderzy człek o kierownicę: dwa, że w takiej pozycji to już na pewno się nie "prowadzi pod wpływem". ;)

Ja tam problemu nie widzę. Nawet zdrzemnąć się można, jak się fotel rozłoży w poziom... :D

pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez Driver'ka » wtorek 04 sierpnia 2009, 14:07

To słuchajcie, a propos tematu, znalazłam dzisiaj w Wyborczej wywiad na podobny temat.

Czy można zostać ukaranym za to, że będąc nietrzeźwy siedzę za kierownicą w stojącym aucie, ale z włączonym silnikiem?
Nie. Przynajmniej do chwili, aż taka osoba nie zacznie kierować autem (podstawa prawna - art.87 paragraf 1 i 2 z dn. 20 maja kodeksu wykroczeń)

Czy pasażerowie muszą być trzeźwi? Czy osoba na przednim fotelu jest traktowana tak jak siedzący z tyłu?
Nie muszą. Dotyczy to każdego z pasażerów niezależnie od miejsca, które zajmuje.

Było też pytanie o to, czy pasażer może pić alkohol w samochodzie i okazało się, że może bo nie ma u nas przepisów, które by tego zabraniały.
Z kolei po alkoholu nie można pchać auta, bo traktowane to jest jako kierowanie autem ;P
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez Cycu » wtorek 04 sierpnia 2009, 15:12

No oczywiste zabronione jest prowadzenie pojazdu a nie siedzenie sobie w środku, nawet na miejscu kierowcy z uruchomionym silnikiem. Spożywanie alkoholu w samochodzie też nie jest zabronione, chociaż niektórzy błędnie interpretując przepisy uważają, że jest.

pablo032 napisał(a):Witam wszystkich i mam pytanie czy mozać dostac mandat od Szanownej policji

Jeśli mandat przyjąłęś (podpisałeś) to widać można :lol:

Nie ma podstawy prawnej do ukarania mandatem w opisanym zdarzeniu. Siedzenie w samochodzie nie jest w Polsce zabronione. Co innego zakłócanie spokoju (art.51 KW) głośną muzyką. Jaką podstawę prawną wpisano na mandacie?
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :D :D :D
Cycu

Postprzez Driver'ka » wtorek 04 sierpnia 2009, 16:51

Wiecie, już wokół tego picia alkoholu i samochodu wyrosło tyle legend, że dobrze się upewnić. Dochodziły nawet słuchy, że osoba pod wpływem nie powinna siedzieć obok kierującego, bo może stworzyć zagrożenie jakimś swoim niespodziewanym zachowaniem. Myślałam, że grozi to nawet mandatem, ale jak widać nie. I tak samo za picie alko przez pasażera w czasie jazdy, ale również nie. Dobrze się upewnić.
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez pablo032 » wtorek 04 sierpnia 2009, 18:37

witam ponownie moż jest ktoś kto od strony prawnej wie czy można wystawić mandat czy nie muzyka naprawde nie byla za glośno tymbardziej że to był środek dnia i nikt nie miał zamiaru gdziekolwiek jechać i auto nie bylo zapalone
pablo032

Postprzez Cachorro » wtorek 04 sierpnia 2009, 18:52

no to przecież nie można, bo policja nie widziała że jechałeś - zasada domniemanej niewinności.

Przeciez jakby tak bylo, to kazdego pijaka idącego koło samochodu by zatrzymywali, bo pijak mógł ukraść kluczyki, moze wsiąść do auta i odjechac, nieprawdaż? :wink:
www.pajacyk.pl KLIKNIJ !

18.08.2007 godz. 7.00
egzamin teoria + praktyka
WORD Dąbrowa Górnicza
Zdane za 1 razem !! :)
Cachorro

Postprzez Cycu » wtorek 04 sierpnia 2009, 18:56

Cachorro napisał(a):no to przecież nie można, bo policja nie widziała że jechałeś - zasada domniemanej niewinności

Nawet gdyby widziała, nie mógłby dostać mandatu... Już chyba wiem, skąd tylu pijanych za kierownicą :roll: Ludzie myślą, że mogą dostać mandat...
Za jazdę nawet w stanie po użyciu alkoholu, a tym bardziej w stanie nietrzeźwym, nie można dostać mandatu!

Zapytam jeszcze raz. Jaka jest podstawa prawna i faktyczna nałożenia grzywny wpisana na mandacie? I co powiedział policjant? Że za co ten mandat? Bez tego Ci nie pomożemy, bo nie ma jakichkolwiek szczegółów. Z takiego opisu jak przedstawiłeś nic nie wynika.
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :D :D :D
Cycu

Powrót do Luźna gadka