mandat za brak dokumentów

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

mandat za brak dokumentów

Postprzez matti2515 » sobota 01 sierpnia 2009, 21:04

Witam,
Otrzymałem dziś swój pierwszy mandat 100zł jest on kredytowany dostałem także trzy druczki dwa do przelewu a jeden z nich mandat karny. Opowiem wam całą sytuację: otóż jechałem sobie maluchem pod górkę a nagle za mną policja włącza syrenę. Bez powodu włączyłem kierunek miałem pasy światła itd. każą mi zjechać na pobocze. zjeżdżam podchodzą do mnie się przedstawiają i nie podali powodu kontroli. mówią że chcą dokumenty. odpowiadam im że nie mam przy sobie dow. rejestracyjnego i OC. i mówię że możemy podjechać mieszkam dwie ulice stąd. ok. 300m i podjechali pod dom daję im dokumenty wszystko w porządku OC itd. opłacone. przegląd ok. i zaczynają mi wypisywać mandat. 100zł 0pkt. karnych. a na druczku do przelewu tylko kwota 100zł. i nie napisali kto zlecił przelew. a na tym właściwym(mandat karny) wypisali wszystko dokładnie.
I teraz pytanie.
-Czy postąpili zgodnie z prawem(jakby co mam świadków że pozwolili mi podjechać moim samochodem pod dom).
-Czy można unieważnić mandat(jestem studentem).

Proszę was o pomoc
matti2515

Postprzez kamix500 » sobota 01 sierpnia 2009, 21:34

przyjąłeś mandat więc teraz będzie ciężko. ja bym z nimi od razu zaczął gadać ze przecież nie ma powodu do mandatu skoro mam dokumenty. ;)
kamix500

Postprzez modzel » sobota 01 sierpnia 2009, 22:15

musisz mieć dokumenty wymagane przy sobie. i tyle.

a co z tego ze jesteś studentem?
modzel

Postprzez Cycu » sobota 01 sierpnia 2009, 23:06

Nie ma podstaw do anulowania mandatu. Na odcinku A i B mandatu policjant wpisuje tylko kwotę, resztę musisz wypełnić Ty.

odpowiadam im że nie mam przy sobie dow. rejestracyjnego i OC

I to jest właśnie wykroczenie, za które zostałeś ukarany mandatem karnym. Powinieneś mieć te dokumenty przy sobie. To, że pozwolo Ci dojechać po nie do domu a nie np. sholowano pojazd to tylko dobra wola policjantów.
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :D :D :D
Cycu

Postprzez pawcio1978 » sobota 08 sierpnia 2009, 03:07

modzel napisał(a):musisz mieć dokumenty wymagane przy sobie. i tyle.

a co z tego ze jesteś studentem?

Totalna glupota.
W Anglii dokumenty mozesz zostawic w domu. Podczas kontroli mowisz ze zostawiles w domu. Wtedy policjant(ka) daje ci druk wezwania na posterunek policji wybrany przez ciebie i w ciagu 7 dni masz wstawic sie okazujac dokument(y).
Dotyczy do kazdego przebywajacego legalnie na wyspach
pawcio1978

Postprzez tom9 » sobota 08 sierpnia 2009, 09:16

tak trudno miec panowie dokumenty przy sobie ? :roll:
ze znow musimy sluchac jak to za granica jest lepiej ? :roll:
kluczykow tez pewnie do auta nie nosicie bo po co...
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez pawcio1978 » sobota 08 sierpnia 2009, 09:45

tom9 napisał(a):tak trudno miec panowie dokumenty przy sobie ? :roll:
ze znow musimy sluchac jak to za granica jest lepiej ? :roll:
kluczykow tez pewnie do auta nie nosicie bo po co...

Wiesz. W pewnych sprawach jest lepiej w Anglii!!!
Calkowity koszt przerejestrowania auta to koperta+znaczek, blachy zostaja te same, ubezpieczenie kupujesz przez internet (najtansza opcja).

Dodatkowa roznica w sprawie ubezpieczen (wytlumacze na przykladzie). Jedziesz jako kierowca. Powodujesz wypadek/kolizje. Jesli twoim wspolpasazerom cos stalo sie moga dostac odszkodowanie z twojego ubezpieczenia.
pawcio1978

Postprzez qwer0 » sobota 08 sierpnia 2009, 09:50

Np sprawa rejestracji auta i blach Razz

z tym to wszedzie jest lepiej :P Nie tylko w Anglii.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez Cycu » sobota 08 sierpnia 2009, 15:00

pawcio1978 napisał(a):Totalna glupota.
W Anglii dokumenty mozesz zostawic w domu. Podczas kontroli mowisz ze zostawiles w domu. Wtedy policjant(ka) daje ci druk wezwania na posterunek policji wybrany przez ciebie i w ciagu 7 dni masz wstawic sie okazujac dokument(y).
Dotyczy do kazdego przebywajacego legalnie na wyspach

O jak super. Nic tylko się do Anglii przeprowadzać. Już bym wolał zapłacić 50 zł (ile to funtów :?: :lol: ) niż latać po komendach :lol: A co się stanie jeśli nie przyjdę bo zapomnę? Zamkną mnie?

No faktycznie jaka głupota mieć jeszcze dowód rejestracyjny przy sobie. Nie wiem, może w Anglii nie kradną samochodów, ale w Polsce wielu złodziei na pewno zgłosiłoby się na komendę z dokumentami pojazdu, który ukradli :lol: Dopiero byś powiedział, że totalna głupota-policjanci kontrolowali kradzione auto, ale "puścili" je i kazali zgłaszać się na komendę :D i tyle widzieli złodzieja.
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :D :D :D
Cycu

Postprzez pawcio1978 » sobota 08 sierpnia 2009, 16:15

Cycu:
Ale to tez ma swoje uzasadnienie. Wiesz czemu?
W Polsce musisz miec przy sobie dokumenty osobiste + dokumenty auta. Ale zadna instytucja rzadowa nie poniesie konsekwencji jesli zgubisz je chociaz prawo wymagalo zebys je mial.
A jak dobrze wiesz to zdajesz sobie sprawe ile w PL trzeba nabiegac sie zeby jeden glupi dokument wyrobic.
pawcio1978

Postprzez Dorian » wtorek 11 sierpnia 2009, 12:03

pawcio1978 napisał(a):blachy zostaja te same

A u nas to inaczej? Też możesz sobie zostawić blachy. Ja tak zrobiłem - całkowity koszt przerejestrowania to 80zł.
Obrazek
Dorian

Postprzez pawcio1978 » wtorek 11 sierpnia 2009, 12:07

Dorian napisał(a):
pawcio1978 napisał(a):blachy zostaja te same

A u nas to inaczej? Też możesz sobie zostawić blachy. Ja tak zrobiłem - całkowity koszt przerejestrowania to 80zł.

Mowisz o sytuacji jesli auto i nowy wlasciciel sa z tego samego miasta. W przeciwnym wypadku ZMIANA TABLIC MUSI BYC.

W Anglii rejestracja przypisana jest do auta do momentu gdy:
- oddasz je na zlom (np; stare, po wypadku, itp)
- wywozisz na stale do innego kraju
pawcio1978

Postprzez Dorian » wtorek 11 sierpnia 2009, 12:24

pawcio1978 napisał(a):Mowisz o sytuacji jesli auto i nowy wlasciciel sa z tego samego miasta. W przeciwnym wypadku ZMIANA TABLIC MUSI BYC.

Ale ja nigdzie nie napisałem, że tak jest zawsze. ;) Doskonale wiem, że musi to być to samo miasto. ;)

Ale u nas jest Polska, a nie Anglia bo tak to można dyskutować w nieskończoność. Jestem więcej niż pewny, że zarówno w Polsce, Stanach, Anglii, Francji czy Zimbabwe znajdą się głupie przepisy. A to, że u nas jest ich sporo.. cóż taki urok naszego pięknego kraju. :)
Obrazek
Dorian

Postprzez pawcio1978 » wtorek 11 sierpnia 2009, 12:33

Dorian:
Niestety...
Jeszcze wiele wody uplynie w Wisle nim cokolwiek zmieni sie na lepsze.
pawcio1978

Powrót do Luźna gadka