Sprzęgło

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Sprzęgło

Postprzez Ania8228 » sobota 22 sierpnia 2009, 17:36

Bardzo proszę o wypunktowanie mi kiedy należy używać sprzęgła.
Mi się właśnie zepsuło i chciałabym go nie zepsuć ponownie za szybko.
I jak to właściwie jest przy hamowaniu z tym sprzęgłem?
Obrazek
Ania8228

Postprzez poriot » sobota 22 sierpnia 2009, 17:46

Sprzęgła używa się przy:

1. Zmianie biegów - ważne aby wciskać sprzęgło do końca
2. Ruszaniu - popuszczaj powoli sprzęgło, ale nie wprowadzaj silnika na zbyt wysokie obroty bo szybko spalisz sprzęgło
3. Hamowaniu - napierw hamujesz tylko hamulcem, a gdy silnik zacznie się trząść od zbyt wolnych obrotów, wciskasz sprzęgło i nadal hamujesz hamulcem aż do zatrzymania.
poriot

Postprzez DEXiu » sobota 22 sierpnia 2009, 17:53

Sprzęgła należy używać gdy:
- zmieniasz biegi (wciskasz "do dechy" a cała operacja nie trwa więcej niż sekundę)
- samochód stoi w miejscu "na biegu" (nie należy tego praktykować zbyt często; najlepiej w ogóle nie stać nigdy na biegu i z wciśniętym sprzęgłem)
- ruszasz (wciskasz sprzęgło, wrzucasz bieg - zwykle "jedynkę" - i puszczasz sprzęgło z wyczuciem, jednocześnie dodając gazu (NIE dodajesz gazu najpierw, tylko RÓWNOCZEŚNIE - jeżeli silnik zaczął wyć znaczy to, że za wolno puszczałaś sprzęgło); całość nie powinna trwać dłużej niż ok. dwie sekundy)
- hamujesz do zatrzymania się (najpierw hamujesz bez wciskania sprzęgła i dopiero w ostatniej faze - gdy już ledwo się toczysz - wciskasz dodatkowo sprzęgło aby zapobiec zaduszeniu silnika; następnie zmieniasz bieg (np. na "jedynkę" - gdy chcesz prawie od razu ruszyć) lub postępujesz tak jak przy postoju - patrz wyżej)

EDIT: poriot mnie uprzedził :wink:
DEXiu

Postprzez ella » sobota 22 sierpnia 2009, 20:54

Panowie pięknie wypunktowali.

Tematów o sprzęgle jest juz sporo na forum więc kolejny wyjaśniony zamykam.
ella
Moderator

Powrót do Luźna gadka