Rejestracja/homologacja? Przyczepy...

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Rejestracja/homologacja? Przyczepy...

Postprzez mk61 » piątek 28 sierpnia 2009, 17:22

Mam kilka pytań.
Pierwsze dotyczy rejestracji. Powiedzmy, że mam vana zarejestrowanego jako 3 osobowego. Chcę do niego zamontować jeszcze kilka foteli i zarejestrować jako 7-8 osobowego. Fotele będą z tego samego modelu, ale z innej wersji po prostu. Jakich kwitów do tego potrzebuję? Czy montaż tych foteli musi przeprowadzić wyspecjalizowana firma, która wystawia papier/homologację na tą robotę, czy mogę sam to zrobić? Jakich papierów potrzebuję do zmian w DR? Czy wystarczy decyzja diagnosty o dopuszczeniu takiego stanu rzeczy, czy trzeba coś więcej?

Druga sprawa. Przyczepa.
Auto waży 1500kg. DMC samochodu wynosi, powiedzmy 2200 i "na haku" ma 1500kg. Pusta przyczepa waży 1000kg, ale jej DMC wynosi 3,5t. Czy można ciągnąć taką przyczepę na kategorii B? Masa rzeczywista zestawu nie przekracza 3,5t.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez qwer0 » piątek 28 sierpnia 2009, 22:50

Co do pierwszego.
Jesli auto wystepowalo w wersji z wieksza iloscia foteli to wystarczy, ze wstawisz "brakujace" fotele.
Robilem takie rzeczy przy pierwszej rejestracji w kraju, po prostu dolozylem fotele i bylo ok. Nie wiem jak ma sie sprawa z autem juz zarejestrowanym, ale raczej nie powinno byc wiekszych problemow.

Druga sprawa. Przyczepa.
Auto waży 1500kg. DMC samochodu wynosi, powiedzmy 2200 i "na haku" ma 1500kg. Pusta przyczepa waży 1000kg, ale jej DMC wynosi 3,5t. Czy można ciągnąć taką przyczepę na kategorii B? Masa rzeczywista zestawu nie przekracza 3,5t.

Tym autem w ogole nie wolno ciagnac tej przyczepy, a jesli trafisz auto, ktorym mozna to juz potrzeba E do B.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez mk61 » piątek 28 sierpnia 2009, 22:59

qwer0 napisał(a):Tym autem w ogole nie wolno ciagnac tej przyczepy, a jesli trafisz auto, ktorym mozna to juz potrzeba E do B.

Czyli dobrze pamiętałem, że liczy się DMC, a nie rzeczywista. :)

Co do pierwszego: Ogólnie model był w wersji osobowej (VW T3), ale egzemplarz, za którego teoretycznie się "zabieram" pierwotnie był po prostu dostawczakiem 3 miejscowym i oczywiście jest zarejestrowany w Polsce.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Powrót do Luźna gadka