Pojazdy zabytkowe i motorowery do przeglądu

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Pojazdy zabytkowe i motorowery do przeglądu

Postprzez Nadzienie » wtorek 22 września 2009, 18:05

22.09.2009
Od dzisiaj następują zmiany w ruchu drogowym. Wprowadzają one m.in. okresowe badania dla motorowerów.

Do tej pory motorower nie miał obowiązku przechodzić badań okresowych. Badania dla tego typu pojazdów będą przeprowadzane: dla nowego pojazdu pierwsze badanie po trzech latach, a dla starszego niż trzy lata co dwa lata. Zastosowano roczny okres przejściowy, dlatego każdy motorower uczestniczący w ruchu do 22 września 2010 roku będzie musiał przejść badanie okresowe. Fot. Mercedes-Benz

– Wprowadzenie tego typu badań dla motorowerów będzie korzystne dla bezpieczeństwa ruchu drogowego – tłumaczy Bartosz Pelczarski, dyrektor wydziału komunikacji Urzędu Miasta. – Do tej pory motorowery były poza jakąkolwiek kontrolą techniczną, a z uwagi na ciągły wzrost liczby tego typu pojazdów w ruchu drogowym wprowadzenie nowego obowiązku wydaje się być zasadne.

Zmiany odczują także ci, którzy zarabiają na wypożyczaniu zabytkowych samochodów, na przykład wożąc młodą parę do ślubu. Aby taki pojazd mógł przejechać ulicami miasta, musi ze względów bezpieczeństwa przejść badanie techniczne co roku.

Jednak największe zmiany dotyczą zarejestrowanych samochodów sprowadzanych z UE.

– W tym przypadku nie będzie wymagane przedstawienie pierwszego badania technicznego pod warunkiem, że w dowodzie rejestracyjnym takiego pojazdu lub w innym dokumencie wydanym przez organ rejestracyjny widnieje aktualny termin badania technicznego – wyjaśnia Bartosz Pelczarski.

Zmienione przepisy ustawy zakładają także możliwość powtórnego zarejestrowania samochodu, który został, przed wywiezieniem z kraju, wyrejestrowany w Polsce. Teraz po powrocie pojazdu do naszego kraju będzie mógł być powtórnie zarejestrowany.

Wprowadzone zmiany w przepisach zmieniają zasady wydawania kart parkingowych do bezpłatnego parkowania w miastach. Nowe przepisy umożliwiają wszystkim osobom niepełnosprawnym uzyskanie karty parkingowej, niezależnie od wieku. Oznacza to, że dokument taki będą mogły uzyskać także osoby, które nie ukończyły 16 roku życia (na podstawie orzeczenia wydanego przez zespół do spraw orzekania o niepełnosprawności).

Co o tym myślicie?
Nadzienie

Postprzez marcij » wtorek 22 września 2009, 20:13

Kurde nie zbyt ciekawie. Badanie techniczne motorowerow moze i jakis tam sens ma , tyle ze znajac nasz kraj bedzie to jedynie kolejny sposob na sciaganie pieniedzy. Badanie kostzuje kolo 60zl teraz , jak wprowadza obowiazkowe dla wszystkich , to pewnie bedzie jeszcze drozsze. Pozatym wymiana dowodow , na takie z miejscami na pieczatki , wymiana dowodu , gdy miejsca sie skoncza itd. Moze ma to male znaczenie , dla posiadajacych nowe skutery, ale naprawde duze , dla ludzi posiadajacych lekko juz zabytkowe motorowery o niewielkiej wartosci. Szczegolnie mlodych ludzi , zaczynajacych tym swoje kontakty z motoryzacja.

Przeglady aut zabytkowych to tez bzdura. Wlasciciele sa ustawowo zobowiazani do utrzymania tych aut w idealnym stanie. Przeglady to kolejny aspekt przeciw zoltym tablicom i przeciw utrzymywaniu aut zabytkowych.

Jedynie sprawa z ponownym rejestrowaniem wyrejestrowanych aut wydaje sie byc sensowna. Zbyt wiele naprawde unikatowych i cennych historycznie aut ginie na zlomach tylko i wylacznie ze wzgledow formalnych. To zdecydowanie nalezy zmienic.

Powiedz mi z jakiego zrodla to sa informacje ?
Obrazek
marcij

Postprzez Nadzienie » wtorek 22 września 2009, 22:03

Dzisiaj usłyszałem to w "Raporcie" na TVN Turbo, lekko zszokowany od razu zacząłem szukać informacji o tym w internecie i znalazłem to na tej stronie:
http://www.motofakty.pl/artykul/pojazdy ... gladu.html

Moja opinia jest taka że jeśli chodzi o motorowery to jeszcze mogę zrozumieć ale pojazdy zabytkowe mogliby sobie już darować...
Nadzienie

Postprzez qwer0 » środa 23 września 2009, 16:41

Moja opinia jest taka że jeśli chodzi o motorowery to jeszcze mogę zrozumieć ale pojazdy zabytkowe mogliby sobie już darować...

A to niby dlaczego?
Bo jak zabytkowy to mi nagle wolno wyjechac na droge z niesprawnymi hamulcami?
Wlasciciele sa ustawowo zobowiazani do utrzymania tych aut w idealnym stanie

A to ciekawe...
Tak sie sklada, ze mam na podworku UAZa na zoltych tablicach i pierwsze slysze, ze jestem zobowiazany do szczegolnej troski wobec niego.
Jedynie sprawa z ponownym rejestrowaniem wyrejestrowanych aut wydaje sie byc sensowna. Zbyt wiele naprawde unikatowych i cennych historycznie aut ginie na zlomach tylko i wylacznie ze wzgledow formalnych. To zdecydowanie nalezy zmienic.

Etam, brednie.
Jesli auto zostalo kiedys tam wyrejestrowane (bo byla to normalka) to teraz nie ma problemu z jego ponownym zarejestrowaniem.

A ze glupota jest, ze teraz nie mozna wyrejestrowac auta <3,5t, tylko od razu na zlom to racja.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez cman » środa 23 września 2009, 17:37

qwer0 napisał(a):Bo jak zabytkowy to mi nagle wolno wyjechac na droge z niesprawnymi hamulcami?

Nie wolno. Dotychczasowy brak obowiązku przedstawienia takiego pojazdu do badania technicznego, nie oznaczał od razu, że pojazd może być niesprawny technicznie. Po prostu nie podlegał badaniom okresowym.

qwer0 napisał(a):Tak sie sklada, ze mam na podworku UAZa na zoltych tablicach i pierwsze slysze, ze jestem zobowiazany do szczegolnej troski wobec niego.

PRD napisał(a):Art. 2. Użyte w ustawie określenia oznaczają:
(...)
39) pojazd zabytkowy - pojazd, który na podstawie odrębnych przepisów został
wpisany do rejestru zabytków lub znajduje się w wojewódzkiej ewidencji
zabytków, a także pojazd wpisany do inwentarza muzealiów, zgodnie z odrębnymi przepisami;

http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/1568.htm

qwer0 napisał(a):Jesli auto zostalo kiedys tam wyrejestrowane (bo byla to normalka) to teraz nie ma problemu z jego ponownym zarejestrowaniem.

PRD napisał(a):Art. 79. 4. Pojazd wyrejestrowany nie podlega powtórnej rejestracji, z wyjątkiem pojazdu:
1) odzyskanego po kradzieży;
2) zabytkowego;
3) mającego co najmniej 25 lat, którego model nie jest produkowany od lat 15, uznanego przez rzeczoznawcę samochodowego za unikatowy lub mający szczególne znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji;
4) ciągnika i przyczepy rolniczej.
5) wywiezionego z kraju lub zbytego za granicą, o którym mowa w ust. 1
pkt 3.
cman

Powrót do Luźna gadka