Pismo z Wydziału Komunikacji

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Pismo z Wydziału Komunikacji

Postprzez Zielin » czwartek 24 września 2009, 18:59

Witam wszystkich, na wstępnie pragnę prosić aby w dyskusji wzięli udział tylko eksperci w tej dziedzinie ponieważ chcę mieć sprawdzone informacje, które nie będę tylko dla mojej wiadomości.

Sytuacja :
Przekroczenie limitu punktów, odebranie uprawnień, prośba o oddanie dokumentu do WK i tu pojawia się pytanie czy polskie prawo przewidziało sytuacje w której osoba nie mająca już uprawnień nie odda dokumentu do WK w terminie 14 dni ??
Jakie są kary itp. ?

Sytuacja II
Osoba posiadająca dokument prawa do jazdy a nie posiadania uprawnień do kierowanie pojazdem w przypadku kontroli drogowej lub wykroczenia drogowego otrzymuje mandat za kierowanie pojazdem bez uprawnień + ewentualnie za inne wykroczenie drogowe, czy taka osoba może odwołać się od przyjęcia mandatu niewiedzą że takowe uprawnienia zostały jej odebrane, np. był przez dłuższy czas w innym miejscu zamieszkania stąd nie wie, że takowy decyzja została podjęta.

Panowie z góry dziękuję za informacje i życzę miłego wieczoru,
Zielin

Postprzez cwaniakzpekaesu » piątek 25 września 2009, 22:43

Ekspertem nie jestem, ale spróbuję odpowiedzieć:

1. Kar nie ma. Bo po co... Myślisz, że jak masz świstek przy sobie to masz uprawnienia, pomimo że są zatrzymane lub cofnięte? Spróbuj skasować Merca za 4 mln zeta... nawet zarabiając średnia krajową nie wypłacisz się do końca życia.

2. Może się odwołać, tylko po co... jak i tak nie przyniesie to spodziewanego efektu. Tutaj prawo jest klarowne... a przynajmniej ja nie widzę możliwości cwaniakowania.

Dodam, że np. kara zakazu prowadzenia pojazdu biegnie od dnia rzeczywistego zatrzymania dokumentu.. więc wszyscy pijacy i piraci kombinatorzy pogarszają swoją sytuację trzymając prawko pod poduszką.
No ale każdy jest kowalem swojego losu...
cwaniakzpekaesu

Postprzez d » piątek 25 września 2009, 23:17

cwaniakzpekaesu napisał(a):Spróbuj skasować Merca za 4 mln zeta... nawet zarabiając średnia krajową nie wypłacisz się do końca życia.

A tam, wystarczy być cyganem.
d

Postprzez athlon » sobota 26 września 2009, 10:14

Romem
athlon

Postprzez Zielin » wtorek 29 września 2009, 15:21

Indywidualnie dziękuję użytkownikowi cwaniakzpekaesu za odpowiedz, pozostałe posty były bezwartościowe , często przy mnie był poruszany ten temat stąd moje zapytanie;

Pozdrawiam,

Temat do zamknięcia chyba że inni użytkownicy mają odmienne zdanie do usera cwaniakzpekaesu
Zielin

Powrót do Luźna gadka