Nawigacja (Mio)

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Nawigacja (Mio)

Postprzez mk61 » środa 30 września 2009, 20:30

Witam. Przymierzam się do zakupu nawigacji samochodowej. Wybór padł na Mio Moov 330u. Jeszcze jej nie kupiłem, ale mam kilka pytań dotyczących użytkowania tego sprzętu, gdyż jestem kompletnie "zielony" w kwestii elektroniki.
1. Urządzenie ma 2GB pamięci wewnętrznej. Jak instaluje się w nim mapy? Kupuję, powiedzmy, program AutoMapa i co dalej?
2. Jeśli już jesteśmy przy AutoMapie. Czy to dobry, dokładny program? Tak dokładnie, to będę używał jej w Polsce, Niemczech, Francji, Holandii, Wielkiej Brytanii i czasem Skandynawii. Nada się?
3. Do urządzenia dostaję fabryczne oprogramowanie z mapą Mio, jak wygląda aktualizacja tych map?
4. Czy, żeby zainstalować mapę inną, niż fabryczną Mio, muszę "odblokowywać" sprzęt? Domyślam się, że utracę wtedy gwarancję, a to mi się niezbyt podoba.
5. Jak wygląda proces instalacji oprogramowania i jego aktualizacji? Prosiłbym o wyjaśnienie "krok po kroku".
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez okomara » środa 30 września 2009, 21:30

Od roku posiadam MIO 360 (od 330 różni się tylko ilością map) i nie polecam nikomu tej nawigacji.
- Przede wszystkim nieaktualne mapy, co skutkuje błędnymi komunikatami podczas nawigowania.
- Aktualizacje map niby są ale, ale rzadko się pojawiają i są mało użytecznego (np. w lipcu 2009 wyszła aktualizacja mapy polski z datą grudzień 2008).
- Poza tym wersja 330 to już nieco starszy model, są teraz nowsze i tańsze Mio.
- Oficjancie nawigacje MIO są zablokowane, czyli ot tak nie możesz sobie wgrać np. Auto Mapy. Jednak bardzo łatwo można ją samemu odblokować i bez kasowania map Mio wgrać np. Auto Mapę na kartę SD.

W/g mnie lepiej jest wybrać nawigację z fabrycznie już wgraną Auto Mapą (która jest zdecydowanie dokładniejsza i aktualna, jednak trudniej ją się obsługuje w porównaniu do mapy Mio)

Ja bym ci polecił np, taką nawigacje. Ma większy ekran i jest tańsza od Mio. Mój znajomy ma taki model z wgraną Auto Mapą i sobie chwali.
okomara

Postprzez mk61 » środa 30 września 2009, 21:39

Dzięki za cenne informacje.
Jednak obawiałbym się tej marki, którą podałeś. Słyszałem, że to taka trochę tandeta i nie wiadomo, czy się trafi trwały egzemplarz, czy wieczna usterka. Ale to tylko "słyszałem", więc mam nadzieję, że jeszcze ktoś to zweryfikuje. :)
Na Mio "poleciałem" ze względu na to, że "słyszałem" w miarę dużo dobrego o tej marce i na cenę. Nie ufam tanim rzeczom, więc wolę kupić taki sprzęt za mniej-więcej 500zł, niż "bajer" za 200-300, z którego będzie niewiele pożytku.

A więc, na co jeszcze mogę popatrzeć? Cena w okolicach 500-600zł byłaby dla mnie odpowiednia. No i duże znaczenie ma dla mnie dokładność map.

Edycja:
A coś takiego? http://www.allegro.pl/item752685614_bla ... uropy.html
Jedyne, co ja mogę powiedzieć, to to, że podoba mi się z wyglądu, interesująco wygląda spis funkcji i to, że inne urządzenia Blaupunkta, z którymi się spotkałem, były na prawdę solidne i nie mam nic przeciwko tej firmie.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez okomara » środa 30 września 2009, 22:08

Wracając do Mio.
Samo urzadzenie w sobie nie jest złe tylko mapa kiepska. Od tego Blaupunkta, chyba wolałbym jednak np. nowego Mio 500 i kombinowanie z wgraniem AutoMapy. Zdecydowanie większy ekran, co ma naprawdę znaczenie podczas jazdy, bo na małej przekątnej nic nie zobaczysz z daleka na nawigacji.
Mnie sie udało odblokować 360 za pomocą wskazówek znalezionych na forach: (forum1, forum2)
okomara

Re: Nawigacja (Mio)

Postprzez Silent » czwartek 01 października 2009, 13:27

mk61 napisał(a):1. Urządzenie ma 2GB pamięci wewnętrznej. Jak instaluje się w nim mapy? Kupuję, powiedzmy, program AutoMapa i co dalej?

Mio (jak większość tego typu urządzeń) działa na Windows Mobile, i łączysz się z komputerem za pomocą ActiveSync - instalator AutoMapy świetnie współpracuje z ActiveSync, jednak instalacja tą metodą zajmuje wieki. Lepiej jest mieć urządzenie z zewnętrzną kartą pamięci na którą można wgrywać pliki za pomocą jakiegoś czytnika (pamięć widziana jako pendrive - zewnętrzny dysk twardy).
mk61 napisał(a): 2. Jeśli już jesteśmy przy AutoMapie. Czy to dobry, dokładny program? Tak dokładnie, to będę używał jej w Polsce, Niemczech, Francji, Holandii, Wielkiej Brytanii i czasem Skandynawii. Nada się?

Jeżeli chodzi o sam teren Polski, to TAK AutoMapa ma świetne mapy, jeśli chodzi o tereny za granicą, to już nie jest tak kolorowo. Bardziej polecałbym TomToma (i usługa MapShare dzięki której użytkownicy nawi wprowadzają szybkie poprawki).
mk61 napisał(a):3. Do urządzenia dostaję fabryczne oprogramowanie z mapą Mio, jak wygląda aktualizacja tych map?

Gdy miałem Mio 169 to nie dostawało się możliwości BEZPŁATNEJ aktualizacji.
mk61 napisał(a):4. Czy, żeby zainstalować mapę inną, niż fabryczną Mio, muszę "odblokowywać" sprzęt? Domyślam się, że utracę wtedy gwarancję, a to mi się niezbyt podoba.
Raczej musisz - musisz 'dostać się' do warstwy windows mobile i skasować obecną mapę by zrobić miejsce dla nowej co często jest jednoznaczne z utratą gwarancji,
mk61 napisał(a):5. Jak wygląda proces instalacji oprogramowania i jego aktualizacji? Prosiłbym o wyjaśnienie "krok po kroku".
W przypadku pamięci wewnętrznej robi się to przez ActiveSync, chyba że zainstalujesz w Windows Mobile odpowiedni soft dzięki któremu urządzenie będzie widziane przez windows jako pendrive.
Obrazek
Silent

Postprzez mk61 » czwartek 01 października 2009, 14:16

Dzięki.
Dla mnie jest to bzdurne, sprzedawać urządzenie do nawigacji i nie dać użytkownikowi możliwości instalacji innej, dokładniejszej mapy.
Więc skrócimy pisanie i zapytam po prostu:
Co polecicie do tej kwoty (500-600zł)? Mapy mają działać w krajach, które wymieniłem, jak najbardziej dokładnie. Tylko tyle wymagam. Sama nazwa, czy producent map nie mają dla mnie znaczenia. Zależy mi tylko na dotarciu do miejsca bez problemów. W Polsce sobie jeszcze można poradzić, bo mam CB, albo nawet zapytać przechodniów. Gorzej będzie w Skandynawii, Niemczech, Francji, czy Holandii.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez lith » czwartek 01 października 2009, 16:22

Jeżeli nie będziesz potrzebował map jakiś 'egzotycznych' państw to aż takiej różnicy nie ma. Większość map trzeba przyzwoity poziom, a żadna tez nie jest idealna i pozbawiona błędów.
Jeżeli chodzi o Larka to bym go tak od razu nie skreślał, bo jego atutem jest cena, a jeżeli miałbym się już bawić w odblokowywanie i kombinowanie no na pewno nie kupowałbym drogiej nawigacji dobrej firmy- bo taka powinna już fabrycznie ładnie działać i dokładnie prowadzić.

Co do map to zwróć uwagę, czy istnieją może jakieś społecznościowe projekty/niekomercyjne mapy pasujące do sprzętu danego producenta. Takie mapy są bardziej aktualne, bo wszelkie zmiany są szybko wykrywane i nanoszone, a aktualizacje pojawiają się niemal codziennie. W dodatku za darmo i bez piracenia.
lith

Postprzez drill » czwartek 01 października 2009, 19:16

Spokojnie kup sobie to MIO. Polecałbym jednak mio500 ze względu na większy ekranik. Odblokowanie tej nawigacji zajmie Ci kilka minut, a wówczas wgrasz na nią system nawigacyjny jaki będziesz chciał, np. Automapa, TomTom czy Igo8. Każda z tych nawigacji ma plusy i minusy więc sam musisz zadecydować która dla Cibie będzie odpowiednia. Oczywiście jeśli będziesz chciał to razem z tymi wymienionymi przeze mnie będziesz miał możliwość pozostawienia nawigacji MioMap. Mio ma fajny system zapamiętywania położenia satelit po wyłączeniu i łapie fix-a w kilka chwil i na dzień dzisiejszy cena wacha się w granicach 399PLN
drill

Postprzez mk61 » czwartek 01 października 2009, 20:18

Lith, a wytłumaczysz mi dokładnie te "społecznościowe projekty"?
Na jakiej zasadzie one działają, gdzie ich szukać itp. itd.? :)

Drill, właśnie tego odblokowywania się boję. Nie chciałbym utracić gwarancji. A nawigacji będę używał głównie do odnalezienia adresów i ewentualnie POI. Żadne "wodotryski" nie są mi potrzebne. :)
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez lith » czwartek 01 października 2009, 23:16

Silent pisał coś o MapShare w TomTomach. nie mam pojęcia jak to działa (tzn. jak to sie sprawdza w praktyce), ale moze to byc +

U mojego taty w samochodzie mieszka garmin. Większość czasu korzysta z tej mapki:
UMP - jest to darmowa mapa działająca w urządzeniach GPS firmy Garmin. Wiele takich map z całego świata możesz znaleźć w serwisach Mapcenter oraz Mapcenter2, a także na wyszukiwarce.
UMP-pcPL jest mapą prawie całej Polski (i stąd skrót "pcPL"). Prawie całej - bo nie jesteśmy kompletnym i skończonym dziełem, i wciąż rozwijamy się.

http://ump.waw.pl/

Na garmina całkiem sporo jest różnych takich wynalazków. Mi to odpowiada. Np. na jachcie korzystam tez z jakiejś darmowej mapy Bałtyku i okolic.

Działają na zasadzie... hmm... coś jak open source :P

Oczywiście jadąc na takiej mapie ciężko mieć do kogoś pretensje jak coś się nie zgadza... ale GPmapa czy City Navigator Europe NT zaliczały znacznie poważniejsze wpadki. (z naciskiem na GPmape xD)
lith

Postprzez drill » czwartek 01 października 2009, 23:49

Nie ma co się bać odblokowania, polega ono na zmianie wpisu w pewnym pliku. Powrót do orginalnego wpisu to sekunda. Jeśli jednak jesteś tak przewrażliwiony to kup Mantę tam polega to tylko na wstawieniu NA KARCIE PAMIĘCI folderu o pewnej nazwie i to wszystko. Wyjmując kartę masz z powrotem nieodblokowaną nawigację.
drill

Postprzez mk61 » środa 11 listopada 2009, 12:30

Odgrzebuję temat. Problem zakupu nawigacji chwilowo został "zawieszony". :) Jest inny.
Kupiłem telefon Nokia 6210 Navigator i nie wiem na jakiej zasadzie działa ta nawigacja. Czytałem trochę na różnych forach, ale tam albo były opisy dla specjalistów, albo wcale nie wyjaśnione.
Teraz nie wiem... Czy ta nawigacja korzysta z WAP, czy innego ustrojstwa, za które będę musiał płacić? Przy uruchomieniu telefonu telefon pobrał mapy z internetu, ale nie wiem, czy korzystając z nawigacji też się z nim łączy? Czy płaci się za to?

Mapy zostały pobrane na Europę Środkową. A co, kiedy będę chciał pojechać na zachód, czy ktoś wie może, jak to się robi? Czy trzeba też pobrać mapy, czy wykupić coś?

Jeśli ktoś by wiedział, jak to działa i jest cierpliwy na moje głupie pytania, to będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez Asmodeusz » środa 11 listopada 2009, 16:53

mk61 napisał(a):Odgrzebuję temat. Problem zakupu nawigacji chwilowo został "zawieszony". :) Jest inny.
Kupiłem telefon Nokia 6210 Navigator i nie wiem na jakiej zasadzie działa ta nawigacja. Czytałem trochę na różnych forach, ale tam albo były opisy dla specjalistów, albo wcale nie wyjaśnione.
Teraz nie wiem... Czy ta nawigacja korzysta z WAP, czy innego ustrojstwa, za które będę musiał płacić? Przy uruchomieniu telefonu telefon pobrał mapy z internetu, ale nie wiem, czy korzystając z nawigacji też się z nim łączy? Czy płaci się za to?

Mapy zostały pobrane na Europę Środkową. A co, kiedy będę chciał pojechać na zachód, czy ktoś wie może, jak to się robi? Czy trzeba też pobrać mapy, czy wykupić coś?

Jeśli ktoś by wiedział, jak to działa i jest cierpliwy na moje głupie pytania, to będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi.

Domyślnie mapy są pobierane online korzystając z dostępu do Internetu (polecam jakiś pakiet u operatora, Nokie na Symbianie lubią czasem nieco netu użyć). Tak samo online aktualizowane są POI - stacje benzynowe, sklepy, fotoradary itd.

Jeśli chcesz mieć mapy na telefonie, ściągasz na PC program Nokia Maps, podłączasz telefon (najlepiej z kartą pamięci), uruchamiasz, wybierasz mapy, ściągasz je na komputer i wgrywasz (tym programem) na telefon. Będą działać bez dostępu do Sieci.

Jeśli jednak bardzo chcesz coś bardziej nawigacyjnego, jedyną sensowną alternatywą na Nokię jest Garmin - większa funkcjonalność (statystyki, zapisywanie gotowych tras) i wygląda dużo bardziej jak nawigacja.
Samochody są złe; inne formy komunikacji - jeszcze gorsze.
Research: czy uda się znaleźć i zmodyfikować samochód, aby uzyskać spalanie w mieście poniżej 1l/100km? In progress...
Asmodeusz

Postprzez mk61 » środa 11 listopada 2009, 17:17

Dzięki serdeczne za wskazówki. Jak będę miał trochę wolnego umysłu, żeby rozgryźć ten program, to się pobawię.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Powrót do Luźna gadka