Odholowywanie "porzuconych" samochodów

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Odholowywanie "porzuconych" samochodów

Postprzez scorpio44 » sobota 27 lutego 2010, 17:43

Parę dni temu u mnie w mieście była taka akcja:
http://info.elblag.pl/5,17462,Koniec-z- ... blagu.html

Od strony przepisów rozumiem, że opiera się to na art. 50a. Czy to wszystko czy są jakieś odrębne szczegółowe przepisy?
Ogólnie zaczęło mnie intrygować, jakie są konkretne podstawy do tego, żeby jakiś stojący długo w jednym miejscu samochód uznać za pojazd porzucony, co to konkretnie znaczy "stan wskazujący na to, że nie jest używany" itd. Jeżeli stoi sobie coś, co już na pierwszy rzut oka można nazwać tylko wrakiem, widać, że ten samochód musi w tym miejscu stać całe wieki, widać że nie jest na chodzie i że nie ma szans na to, żeby ktoś tym samochodem jeszcze pojechał - to powiedzmy, że sprawa jest oczywista.

Ale weźmy inny przykład. Stoi sobie na parkingu pod blokiem samochód. Samochód z tablicami, wyglądający "normalnie", na oko na chodzie, ale stoi on tam nieruszany np. 3 miesiące (a to widać chociażby po tym, że naokoło niego zwały śniegu), bo się zepsuł, a właściciel na razie nie ma pieniędzy/czasu na jego naprawienie albo czeka z tym, aż skończy się zima, albo nawet po prostu np. wyjechał, a samochód zostawił pod blokiem, bo nie miał co z nim zrobić. No i dajmy na to ktoś z tego bloku, a zwłaszcza słysząc, że jest taka akcja (jak w artykule), dzwoni gdzie trzeba i zgłasza, że na parkingu tym i tym stoi samochód taki a taki, od trzech miesięcy nikt nim nie jeździ i tylko miejsce zajmuje. No i co? To ma wystarczyć, żeby go odholowali? :?
scorpio44

Postprzez lith » sobota 27 lutego 2010, 18:16

Nie wiem, u mnie nigdy nie było z tym problemu. 2 razy ktoś zostawił autko mi pod domem, drzwi niedomknięte itd. Postało z tydzień, dwa. Ktoś zadzwonił na policje, przyjechali, spisali. Za kilka dni zniknęło.
Inaczej ma sie sprawa pod gdzieś pod blokiem, gdzie autko nie jest porzucone, tylko nie jeździ. W końcu nikt nie może zmusić właściciela do jazdy. Jak mieszka w bloku to ma taie samo parkować swojego 'wraka', jak każdy inny.

Więc w sumie nie rozumiem tej akcji.
lith

Postprzez scorpio44 » sobota 27 lutego 2010, 20:50

Akcja była tylko pretekstem do założenia przeze mnie wątku. Wszystko musi się odbywać zgodnie z przepisami, więc ogłoszenie takiej "akcji" jest tylko informacją, że tego dnia będą na większą skalę robić coś, co mogą zrobić w każdej chwili.

Mnie interesuje po prostu jakieś precyzyjne określenie podstaw do uznania danego samochodu za taki, który można odholować.
scorpio44

Postprzez lith » sobota 27 lutego 2010, 20:58

Mi się wdaje, że trzeba sie skontaktować po prostu z właścicielem takiego samochodu. Przecież póki ma numery to nie jest bezpański.
lith

Postprzez cwaniakzpekaesu » niedziela 28 lutego 2010, 13:43

Od strony przepisów rozumiem, że opiera się to na art. 50a. Czy to wszystko czy są jakieś odrębne szczegółowe przepisy?

Były i są... Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 16 października 2007 r. w sprawie usuwania pojazdów (Dz.U. z 2007 R. nr 191, poz. 1377)

Nie rozumiem, dlaczego jeszcze nie ma zmian w w/w akcie prawnym (zmienił się tryb postępowania z pojazdami bez OC).
cwaniakzpekaesu

Postprzez scorpio44 » wtorek 02 marca 2010, 23:16

cwaniakzpekaesu napisał(a):Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 16 października 2007 r. w sprawie usuwania pojazdów (Dz.U. z 2007 R. nr 191, poz. 1377)

No ta... Tyle że tutaj jest opisana procedura usuwania, a mnie dalej interesują podstawy do jej wszczęcia. ;)
scorpio44

Postprzez athlon » środa 03 marca 2010, 00:23

no nie wczytałeś się, jeżeli ma blachy, wszystkie szyby i nie zarósł zbożem (nic nie wskazuje na to ze nie jest uzywany) to nie ma podstaw do usuniecia auta
athlon

Postprzez scorpio44 » środa 03 marca 2010, 01:40

athlon ==> ale to wynika już z samego art. 50a PoRD-u. Tutaj nie ma nic ponad to.
scorpio44

Postprzez cwaniakzpekaesu » czwartek 04 marca 2010, 01:18

Scorpio:
No ta...

Jakie jeszcze podstawy byś sobie życzył? Ustawa i rozporządzenie nie wystarczy?

Przepisów aż nadto, spytaj tych, którzy je stosują...

Fakt, są jeszcze okólniki, regulaminy, wytyczne, instrukcje, itp... Z tym tylko, że muszą one być zgodnie z przepisami wyższej rangi (ustaw, rozporządzeń).
I chyba nie sądzisz, że np. policja udostępni Ci instrukcję utworzoną na swoje potrzeby?
cwaniakzpekaesu

Postprzez miciu10 » czwartek 04 marca 2010, 09:58

W Gdańsku załatwili tak między innymi swojego radnego, - Link
Podstawą do wszczęcia postępowania była decyzja Straży Miejskiej.
miciu10

Powrót do Luźna gadka