Skierowanie na sprawdzenie kwalifikacji a punkty

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Skierowanie na sprawdzenie kwalifikacji a punkty

Postprzez Dexio » wtorek 06 kwietnia 2010, 23:41

Witam !

Z dniem 02.12.2009 zostałem skierowany zgodnie z art. 114 b) na poddanie się kontrolnemu sprawdzeniu kwalifikacji z powodu przekroczenia 24 punktow karnych. Termin miałem do 02.01.2010 ale wniosłem o jego przedłużenie z powodu zimy ( posiadam tylko prawo jazdy kat. A ). Dostałem przedłużenie do 30.04.2010 :) Przez ten czas, a dokładniej w dniach 02.04.2010 oraz 05.04.2010 nieszcześliwie niestety, zebrałem 20 punktów karnych za przekroczenie prędkości.

Pytanie moje jest takie:
Skoro w dniu 02.12.2009 zostałem skierowany na sprawdzenie kwalifikacji, sam egazmin mam 08.04.2010 to zakładajac, że go zdam, co się stanie z punktami, które zebrałem w trakcie ? Obciąża moje "stare/nowe" prawo jazdy ? Jeżeli tak, to może lepiej nie zdać egzaminu, doprowadzić do cofnięcia uprawnień i zrobić je "od nowa" ?

Dziękuje za ewentualna pomoc,
Tomek
Dexio

Postprzez cwaniakzpekaesu » środa 07 kwietnia 2010, 01:03

co się stanie z punktami, które zebrałem w trakcie ?

Przejdą na "nowy" okres.

Obciąża moje "stare/nowe" prawo jazdy ?

Nowe. Jak zdasz... stare.

Jeżeli tak, to może lepiej nie zdać egzaminu, doprowadzić do cofnięcia uprawnień i zrobić je "od nowa" ?

Chcesz jeszcze raz na kurs chodzić? Wicie rozumicie... teoria, jazdy itp. bzdety. U "mnie" to jest 1400 zeta... Plus jazdy dodatkowe... jak nie zdasz za pierwszym razem - co się nie musi, ale może zdarzyć. Nie żal?
cwaniakzpekaesu

Postprzez Dexio » środa 07 kwietnia 2010, 01:15

Hej ! Dzieki za odpowiedz, chociaz jedna rzecz mi sie nie zgadza.

Z tego co wiem, w przypadku cofniecia uprawnien przy posiadaniu prawa jazdy dluzej niz rok nie trzeba robic kursu od 0 ? Czy tez nie ?

A co do samych punktow, to niestety, po podliczeniu wszystkiego wyszlo mi, ze w tym momencie posiadam 49 "aktywnych" punktow, z czego 19 zejdzie w maju, 10 w sierpniu a 20 dopiero za rok w kwietniu. Z czego oryginalny wniosek komendanta o skierowanie na egzamin z art 114 byl jeszcze za te punkty z maja 2009 ( w okresie maj-listopad mialem zakaz prowadzenia pojazdow mechanicznych) i dopiero dostalem skierowanie po tym jak oddali mi prawko po zakonczeniu kary zakazu prowadzenia pojazdow. Punkty "weszly" do systemu z data popelnienia wykroczenia, czyli maj 2009.

W kazdym razie - na obecna chwile, zanim udalo mi sie "zdac" kontrolny egzamin za stare 24 punkty zdobylem juz 24 nowe. Co w zwiazku z tym ? Moge sie spodziewac kolejnego skierowania zaraz po odbebnieniu poprzedniego ?

Dla dociekliwych ( i czepialskich :P ) - wyrok byl w pazdzierniku, wiec prawomocnie zakaz prowadzenia pojazdow ( byl na 6 miesiecy ) działal tylko miesiac - przed uprawomocnieniem wyroku prawo jazdy mialem zatrzymane ( ale nie cofniete ), tak wiec placilem 50zl przy kontroli i jechalem dalej. Powodem zatrzymania PJ bylo "podejrzenie, ze sad orzeknie zakaz prowadzenia pojazdow".

Pozdrawiam,
Dex
Dexio

Postprzez WOJO » środa 07 kwietnia 2010, 09:12

Czasem jestem za kastracją, a nie odbieraniem uprawnień... :)
Może mniej testosteronu uchroni Ciebie i innych od czegoś groźniejszego niż "przyjemność" podwójnego (bo nie wierzę, że utrzymasz tylko te 20 pkt cały rok) zdawania egzaminu.
WOJO

Postprzez Dexio » środa 07 kwietnia 2010, 10:32

WOJO napisał(a):Czasem jestem za kastracją, a nie odbieraniem uprawnień... :)
Może mniej testosteronu uchroni Ciebie i innych od czegoś groźniejszego niż "przyjemność" podwójnego (bo nie wierzę, że utrzymasz tylko te 20 pkt cały rok) zdawania egzaminu.

Wojo: Oceny calej sytuacji nie bede sie podejmowac, bo jak to mowia, nie sadzcie, zebyscie nie byli sadzeni :) Pozatym - nie o to chciałem zapytać w swoim poście a o stan prawny obowiazujacy w naszym pieknym kraju.

Pozdrawiam,
Dex
Dexio

Postprzez dylek » środa 07 kwietnia 2010, 11:00

Moim osobistym zdaniem ( być może błednie rozumuję, ale nie chce mi się przekopywaać przez przepisy...) będzie tak :

Zakładamy, że zdasz egzamin...

Pomimo, że powinno ci zostać oddane prawko, to tak się nie stanie, bo zostanie ono od razu zatrzymane w związku z +24pkt. (pkty do maja będą "odpokutowane", ale te po wniosku zostają....)

Raczej bym nie liczył, że sąd tym razem orzeknie tylko 6 mies... raczej roczek najbidniej.... czyli tracisz uprawnienia i na nowo je będziesz musiał uzyskać...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez cwaniakzpekaesu » środa 07 kwietnia 2010, 11:43

Dexio, jeśli jesteś w stanie się przypasować do któregokolwiek z n/w przypadków - masz problem i lepiej dla Ciebie będzie, gdy szybko zaczniesz działać:

prawo o ruchu drogowym

Art. 140. 1. Decyzję o cofnięciu uprawnienia do kierowania pojazdem silnikowym wydaje starosta w razie:

1. stwierdzenia na podstawie orzeczenia lekarskiego istnienia przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdem;

1. a) stwierdzenia na podstawie orzeczenia psychologicznego, wydanego po przeprowadzeniu badania psychologicznego w trybie określonym w art. 124 ust. 1 pkt 2 i 3, istnienia przeciwwskazań psychologicznych do kierowania pojazdem;

2. utraty przez kierowcę kwalifikacji, co stwierdza się na podstawie wyniku egzaminu państwowego;

3. przekroczenia, w okresie 1 roku od dnia wydania po raz pierwszy prawa jazdy, liczby 20 punktów za naruszenie przepisów ruchu drogowego; decyzja o cofnięciu uprawnienia wydawana jest na wniosek komendanta wojewódzkiego Policji;

4. niepoddania się:

1. sprawdzeniu kwalifikacji w trybie określonym w art. 114 ust. 1 pkt 1,
2. badaniu lekarskiemu w trybie określonym w art. 122 ust. 1 pkt 3-5,
3. badaniu psychologicznemu w trybie określonym w art. 124 ust. 1 pkt 2 lub 3.

Art. 114. Kontrolnemu sprawdzeniu kwalifikacji podlega:
1) osoba posiadająca uprawnienie do kierowania pojazdem, skierowana decyzją kierownika rejonowego urzędu rządowej administracji ogólnej:
a) w razie uzasadnionych zastrzeżeń co do jej kwalifikacji,
b) na wniosek komendanta wojewódzkiego Policji, w razie przekroczenia 24 punktów otrzymanych na podstawie art. 130 ust. 1,

Z tego co wiem, w przypadku cofniecia uprawnien przy posiadaniu prawa jazdy dluzej niz rok nie trzeba robic kursu od 0 ?

Jak nie jak tak! "Czeba"... jak się chce mieć prawo jazdy z powrotem.
cwaniakzpekaesu

Powrót do Luźna gadka