Zabrali mi prawko na B. Czy mogę zrobić kat A?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Zabrali mi prawko na B. Czy mogę zrobić kat A?

Postprzez spawacz553 » piątek 16 kwietnia 2010, 09:02

Mam wielki problem potrzebuje prawa jazdy aby dojechać do pracy.Jakieś miesiąc temu zatrzymała mnie policja niestety byłem nietrzeżwy. Jakieś 2 tygodnie temu sąd orzekł cyt."na podstawie art. 42 2 kk orzeka wobec oskarżonego środek karny w postaci zakazu prowadzenia pojazdów mechanicznych, dla których prowadzenia wymagane jest posiadanie prawa jazdy kat B na okres 1 (jednego) roku. I z tego powodu chciałbym zdawać egzaminy na kat A. Czy mogę?Pomózcie
:D
spawacz553

Postprzez BOReK » piątek 16 kwietnia 2010, 09:27

To jest na pewno całość? Nie jest tak, że sąd orzekł zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych, a starostwo wyszczególniło kategorie? Bo jeżeli to jest cała treść wyroku, to chyba możesz robić sobie A, najwyżej ukończysz kurs, ale ze względu na zakaz nie dopuszczą cię do egzaminu, a i podczas kursu będziesz musiał uważać żeby ktoś cię dokładnie nie skontrolował. Jak minie termin zakazu to będzie jak znalazł. :P
BOReK

Postprzez spawacz553 » piątek 16 kwietnia 2010, 09:33

Ten wyrok też jest dla mnie troche nie zrozumiały.Ale ja w moim mniemaniu jestem zablakowany na B.
spawacz553

Re: Zabrali mi prawko na B. Czy mogę zrobić kat A?

Postprzez ks-rider » piątek 16 kwietnia 2010, 12:57

Wyrok mowi wyraznie zakaz prowadzenia pojazdow mechanicznych, generalnie to masz zakazane jazde nawet motorowerem.

:wink:
ks-rider

Postprzez BlueDevil » piątek 16 kwietnia 2010, 12:59

nawet rowerem bym rzekl
BlueDevil

Postprzez BOReK » piątek 16 kwietnia 2010, 16:12

Ja natomiast zauważam, że (niestety) wskazano konkretną kategorię - zakładając, że taka jest pełna treść orzeczenia. Przydałoby się tu wkleić całość, może to by pomogło.
BOReK

Postprzez ks-rider » piątek 16 kwietnia 2010, 16:59

BOReK napisał(a):Ja natomiast zauważam, że (niestety) wskazano konkretną kategorię - zakładając, że taka jest pełna treść orzeczenia. Przydałoby się tu wkleić całość, może to by pomogło.

He, he, jak mial tylko "B" to wiecej mu zabrac nie mogli :lol:

:wink:
ks-rider

Postprzez qwer0 » piątek 16 kwietnia 2010, 17:30

He, he, jak mial tylko "B" to wiecej mu zabrac nie mogli Laughing

Zabrac wiecej nie mogli, ale zakazac tak.
Wyrok mowi wyraznie zakaz prowadzenia pojazdow mechanicznych, generalnie to masz zakazane jazde nawet motorowerem.

zakazu prowadzenia pojazdów mechanicznych, dla których prowadzenia wymagane jest posiadanie prawa jazdy kat B

Wyrok wyraznie mowi co innego :P

Niestety tak sie czasem zdarza, ze odbierane sa tylko niektore kategorie.
Np. jak zlapia Cie na gazie i udowodnisz, ze pracujesz jako kierowca ciezarowki to odbieraja Ci tylko kat. B, a zostawiaja kat. C, CE czy D - spotkalem sie z takim przypadkiem, ze z z kat. ABD zostala gosciowi kat. D z zaznaczeniem, ze moze kierowac tylko podczas pracy - tylko bylo to ladniej sformulowane.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez BlueDevil » piątek 16 kwietnia 2010, 18:20

no tak tylko ze w kat B sa pojazdy samochodowe i zestawy o danych parametrach, a mechaniczne?? czemu uzyli takiego slowa??
BlueDevil

Postprzez spawacz553 » piątek 16 kwietnia 2010, 19:49

To była cała treść wyroku. Ja rozumię to jakbym był zablokowany na B.
spawacz553

Postprzez athlon » piątek 16 kwietnia 2010, 21:28

sorki za off topica ale słowo nietrzeźwy tak fajnie brzmi, pochwal sie ile miałeś promilków ;]

tylko czytając to ze zrozumieniem: "zakazu prowadzenia pojazdów mechanicznych, dla których prowadzenia wymagane jest posiadanie prawa jazdy kat B"
zakazali mu jeździć tylko pojazdami mechanicznymi do których prowadzenia wymagana jest kat B, czyli jakby miał kat A lub D albo jeszcze inne to by mógł. Przynajmniej ja tak to rozumuję.
Ostatnio zmieniony sobota 17 kwietnia 2010, 13:40 przez athlon, łącznie zmieniany 1 raz
athlon

Postprzez Borys_q » sobota 17 kwietnia 2010, 08:41

no tak tylko ze w kat B sa pojazdy samochodowe i zestawy o danych parametrach, a mechaniczne?? czemu uzyli takiego slowa??

Bo tak jest w kodeksie karnym.

Art. 178a. § 1. Kto, znajdując się w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem środka odurzającego, prowadzi pojazd mechaniczny w ruchu lądowym, wodnym lub powietrznym,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Powrót do Luźna gadka