kilka pytań odnośnie kursu przewozu rzeczy

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

kilka pytań odnośnie kursu przewozu rzeczy

Postprzez pain3hp » poniedziałek 19 lipca 2010, 15:07

Witam mam kilka szczegółowych pytań co do przepisów posiadania tego kursu, bardzo zależy mi na odpowiedzi:
1. Kiedy ten kurs obowiązuje, dopiero gdy jeżdżę zawodowo to jest wymagany czy od jakiejś masy to zależy? Ja tego kursu nie mam i nie zamierzam robić bo niestety obejmują mnie przepisy nowe, w których płaciłbym ok 5000zł. A policjant się chyba nie będzie czepiał jak sobie przewiozę autem kat. C 10kg ładunek, niby są to rzeczy ale jak to określają przepisy?

2. Nie wiecie czy da się to jakoś na "lewo" załatwić, dzisiaj zdałem kat. C (19.07.2010) przecież to jest absurd żeby robić prawo jazdy ok 2000zł a potem kurs za 5000zł. Ja głównie potrzebowałem to do straży pożarnej a tam nie jest wymagane bo rzeczy w pojeździe są uznane jako wyposażenie.

Dziękuję z góry za odp.
pain3hp

Postprzez ixi25 » poniedziałek 19 lipca 2010, 15:24

1. Ładunek to ładunek, nie ważne ile on wazy, tylko do kogo należy. Dotyczy pojazdów o DMC pow. 3,5t przy wykonywaniu transportu zarobkowego.
2. Co rozumiesz przez stwierdzenie "na lewo"? Skoro potrzebujesz prawo jazdy do straży, a KW nie. To po co te wątpliwości?
http://www.youtube.com/watch?v=aYSixusn ... r_embedded

http://etransport.pl/film840.html

Doświadczenie z egzaminem - 5podejść.
Doświadczenie za kierownicą - ponad 500000 km oraz 17 krajów EU.
ixi25

Postprzez pain3hp » poniedziałek 19 lipca 2010, 16:36

1. czyli ten kurs jest wymagany jedynie wtedy gdy jestem zatrudniony jako kierowca?, jeśli np kupię sobie tonę kamienia i wywrotką będę go chciał sobie przywieść, mogę?, Czy generalnie bez tego kursu to sobie mogę jeździć pustą ciężarówką tak? heheheh

2. poza strażą również będę używał ciężarówki
pain3hp

Postprzez ixi25 » poniedziałek 19 lipca 2010, 16:40

1. Jest to "przewóz na potrzeby własne" i trzeba spełnić dodatkowe wymagania. Odsyłam do UoTD z 2001 roku + zmiany.
2. Tak jak napisałem wcześniej zależy do czego będziesz jej używał.
http://www.youtube.com/watch?v=aYSixusn ... r_embedded

http://etransport.pl/film840.html

Doświadczenie z egzaminem - 5podejść.
Doświadczenie za kierownicą - ponad 500000 km oraz 17 krajów EU.
ixi25

Postprzez qwer0 » poniedziałek 19 lipca 2010, 17:17

1. Jest to "przewóz na potrzeby własne" i trzeba spełnić dodatkowe wymagania

No raczej nie jest to przewoz na potrzeby wlasne, a jest to najzwyklejszy, niezarobkowy przewoz drogowy.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez mk61 » wtorek 20 lipca 2010, 15:19

4) niezarobkowy przewóz drogowy – przewóz na potrzeby własne – każdy przejazd pojazdu po drogach publicznych z pasażerami lub bez, załadowanego lub bez ładunku, przeznaczonego do nieodpłatnego krajowego i międzynarodowego przewozu drogowego osób lub rzeczy, wykonywany przez przedsiębiorcę pomocniczo w stosunku do jego podstawowej działalności gospodarczej,

To z podanej wcześniej ustawy. Dotyczy ona tylko przedsiębiorstw, które posiadają samochody. Mając swoje auto ciężarowe nie mamy obowiązku się do niej stosować. Nieważne, czy z ładunkiem, czy bez, czy 4t, czy 34t. Jest to nasze prywatne auto i nikogo nie powinno interesować, jeśli sobie na tym nie "dorabiamy".
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Powrót do Luźna gadka