ponowny egzamin

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

ponowny egzamin

Postprzez ms2010 » czwartek 21 października 2010, 15:29

witam.
na poczatku opisze moja sytuacje,tzn.
prawko mam okolo 20 lat,wyrobilem je na 2 kategorie,samochod i motor,
jednak dlugo im sie nie nacieszylem bo zabrali mi je na 15 miesiecy,z jazde pod wplywem alkoholu samochodem.pozniej musialem zdawac ponowny egzamin.wszystko poszlo dobrze i odzyskalem prawko,ale tylko na samochod.
mieszkam teraz za granica,ale wracajac do Polski chcialbym zabrac ze soba motor,ale oddali mi wtedy tylko prawko na samochod.nie mam na motor.
moje pytanie jest takie:czy jak straci sie prawko za jazde pod wplywem alkocholu i ma sie kilka kategorii to egzamin trzeba zdawac na wszystkie,czy tylko na ta,na ktorej sie popelnilo wykroczenie(wtedy to bylo wykroczenie)
ms2010

Re: ponowny egzamin

Postprzez Barabasz » czwartek 21 października 2010, 16:57

przeciez zabrali ci prawko na A i B
wiec skoro zdales powtornie tylko na B to na A musisz od nowa

nie slyszales o historiach jak za jakze po alkoholu na rowerze ludzie tracili PJ ...
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą predkością..."
Vittorio de Sica
Barabasz

Re: ponowny egzamin

Postprzez Olin » czwartek 21 października 2010, 19:35

Ms2010 poruszły problem, który jest przedmiotem dyskusji autorytetów w dziedzinie prawa o ruchu drogowym. Chodzi o utrate pozostałych kategorii prawa jazdy w przypadku zatrzymania pod wplywem alkoholu kierującego samochodem osobowym, kiedy osoba kieruje np. samochodem ciężarowym. Obeznie sąd odbiera wszystkie kategorie prawa jazdy, ale czy słusznie ? Zdania są podzielone.
Jeżeli chodzi o konkretą systuację Ms2010 to uważam, że starostwo (wydział komunikacji) powinien wydać skierowanie na egzamin na obie kategorie prawa jazdy tj. A i B. Dlaczego tak się nie stało ? Odpowiedzi trzeba szukać w odpowiednim wydz. komunikacji.
Olin

Powrót do Luźna gadka