Problem z kat c e

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Problem z kat c e

Postprzez grzesiuzak » wtorek 07 grudnia 2010, 20:20

Witam wszystkich. Mam sprawę. Zamierzam zrobić prawo jazdy kac c a potem c+e. Potrzebuje to prawo jazdy tylko na okres wakacyjny do pracy w cyrku jako kierowca. 1-2 przeżuty dziennie po około 50 km. tutaj się robi problem czy samo zdanie egZaminu na prawko kat c+e wystarczy? Jest to niby coś transport na potrzeby własne. Tych przepisów niektórych trochę nie kumam. Tam jest coś w przepisach o ruchu drogowym art 39a. Nie czaje trochę. Pomożecie mi z tym? Bo po co mam robić prawko jak bym musiał zrobić za 8000 zł dodatkowy kurs. To przy pracy tylko w wakacje się nie opłaca. Proszę o pomoc.
grzesiuzak

Re: Problem z kat c e

Postprzez el_ryba » wtorek 07 grudnia 2010, 22:55

Jeśli chcesz pracować na umowę jako kierowca to musisz mieć kurs na przewóz rzeczy(chyba że firma do Ci wypis, że przewozy są wykonywane na własny użytek) i nie 8000, ale ok. 4500 + kurs na C i C+E co suma sumarum wychodzi ok. 8 tyś na gotowo, jednak jeśli jesteś bezrobotny to kurs na przewóz rzeczy może Ci sfinansować urząd pracy i tu też nie jest różowo musisz mieć zaświadczenie od pracodawcy że zatrudni cię min. na 3 miesiące po zdaniu kursu (nikt tego nie sprawdza, po prostu musisz mieć papier i tyle). Jeżeli pracowałbyś bez umowy i wykonywał transport na własne potrzeby to nie musisz mieć kursu. Tylko nie wiem dokładnie jak to jest z tymi przejazdami na własne potrzeby.
Możesz poczytać o tym tutaj:
http://www.czaspracykierowcy.eu/jakie-w ... 1/176/View
lub tutaj:
http://www.poznan.pl/mim/public/msp/new ... 15&lang=pl
Ostatnio zmieniony piątek 10 grudnia 2010, 16:32 przez el_ryba, łącznie zmieniany 1 raz
B- 16.05.2008// C- 03.12.2010// C+E- 03.01.2011// D- 20.05.2011
el_ryba

Re: Problem z kat c e

Postprzez grzesiuzak » środa 08 grudnia 2010, 16:17

Aha. Czyli jak moim zajęciem będzie rozkładanie i składanie namiotu a dodatkowo jazda ciężarówką to nie będzie problemu? A np wiek? Bo mam 18 lat nie będzie to problemem? Musze przy kontroli mieć wtedy umowę o pracę czy jak?
grzesiuzak

Powrót do Luźna gadka