Artykuł o B1 (i trochę AM)

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Artykuł o B1 (i trochę AM)

Postprzez bobpl » niedziela 27 lutego 2011, 22:22

BOLEKlodz napisał(a):I na co mi ktoś z prawkiem w aucie, (bo wtedy to on może prowadzić a pieniądze zostają w kieszeni) skoro na kursie na PJ będę takiego kogoś woził

pisalem, ze po zdanym PJ jezdzenie z kims dorosłym, który ma juz jakies doswiadczenie na drodze pomoze mlodym kierowcom. Sporo osób tak twierdzi, min ja.
BOLEKlodz napisał(a):Ograniczanie masy jest trochę głupie, bo ono zwiększa przyspieszenie i zmniejsza panowanie nad autem.

tja, standardowego malucha nawet wazacy 600kg z kierowcą cięzko jest wprowadzić w poslizg - nawet na sniegu. A co dopiero na asfalcie.
BOLEKlodz napisał(a):np 100 - 150ccm

no spoko, auto ważące ~tonę z silnikiem 150ccm. Górka o nachyleniu 5* i nie podjedzie.
BOLEKlodz napisał(a):daihatsu curoe, które po odchudceniu śmigają 140km/h, co nie jest zbyt optymistycznie.

:>
Daihatsu to fajne autka, mało palą a jezdzą. Tylko wygodne w srodku są mocno srednio. A w polsce jakos zbyt popularne na b1 to daihatsu nie jest, czesciej widze odchudzonego malacza czy cienkiego w holenderskim gazie.
szofer80 napisał(a):na B1 uczą na aucie maxymalnym wagowo a na B minimalnym wagowo Wymiary: Daihatsu Curoe: (kat B1)długość: 3295 mmszerokość: 1395 mmwysokość: 1415 mmrozstaw osi: 2280 mm (trudniej manewrować)Fiat Panda: (kat B niekwestionowany król szkół nauki jazdy)długość: 3408 mmszerokość: 1494 mmwysokość: 1420 mmrozstaw osi: 2159 mm

a ja tu wagi nie widzę podanej, ale spx.
30.09.2010 - Data uzyskania uprawnień.
Obecnie: Lanos "Czerwona Rakieta" 1.4 z podtlenkiem LPG ;)
bobpl

Postprzez lith » niedziela 27 lutego 2011, 22:51

bobpl napisał(a):
BOLEKlodz napisał(a):I na co mi ktoś z prawkiem w aucie, (bo wtedy to on może prowadzić a pieniądze zostają w kieszeni) skoro na kursie na PJ będę takiego kogoś woził

pisalem, ze po zdanym PJ jezdzenie z kims dorosłym, który ma juz jakies doswiadczenie na drodze pomoze mlodym kierowcom. Sporo osób tak twierdzi, min ja.

To jak ktoś chce nikt mu nie broni. Ale jak wprowadzać obowiązek to tylko obniżając wiek, tak żeby od 18 można było już samemu normalnie prowadzić.

Czy to nie jest tak, że to Ty z kimś jeździsz/ jeździłeś i znowu podciągasz wszystko pod siebie? Ja myślę, że jeżdżąc z kimś od razu po kursie bym się uczył dużo wolniej niż mogąc jeździć samemu.
lith

Postprzez bobpl » niedziela 27 lutego 2011, 23:32

lith napisał(a):To jak ktoś chce nikt mu nie broni. Ale jak wprowadzać obowiązek to tylko obniżając wiek, tak żeby od 18 można było już samemu normalnie prowadzić.

B od 17, rok obowiązkowo z kims kto ma PJ dluzej niz 5 lat. Moze byc.
lith napisał(a):Czy to nie jest tak, że to Ty z kimś jeździsz/ jeździłeś i znowu podciągasz wszystko pod siebie?

zdziwisz się, ale od daty odbioru prawka jezdze glownie sam. Często co prawda kogos biore przy okazji zawiesc, odwiesc czy cos, ale nie zwracam n to uwagi, jak jade gdzies to jade.
Jednak uwazam, ze początkujący kierowca powinien te pół roku czy rok jezdzic pod okiem kogos, kto zrobił te pareset tysięcy. Zawsze doswiadczona osoba zwróci uwage na pewne zachowania.
Bo jak czasem spotykam osoby na ulicy, z którymi chodziłem na kurs i widze jak sie motaja na swiatlach czy skrzyzowaniach rownorzędnych to mnie szlag trafia.
lith napisał(a):Ja myślę, że jeżdżąc z kimś od razu po kursie bym się uczył dużo wolniej niż mogąc jeździć samemu.

skoro nie mialbys mozliwosci jazdy pare razy na tydzien z kims, to pewnie tak. Jednak tak jak pisze zawsze bardziej doswiadczona osoba zwroci uwage na nasze bledy, ktorych sami nie mozemy dostrzec, bo dostrzega je naprawde niewielu. Ewentualnie taki 'support' na siedzeniu pilota zawsze rzuci jakas porade.
bobpl

Postprzez BOLEKlodz » poniedziałek 28 lutego 2011, 21:02

bobpl napisał(a):
BOLEKlodz napisał(a):np 100 - 150ccm

no spoko, auto ważące ~tonę z silnikiem 150ccm. Górka o nachyleniu 5* i nie podjedzie.

Nie chodzi mi tu o montowanie silnika 0,15l do aut z segmentu C. nawet nie B. na kat. B1 powinny być wtedy też określone masa, wymiary, pojemność silnika. Należałoby ustalić takie parametry pojazdu, żeby taki wózek nie cisnął 140km/h, tylko np. 60. Jednym słowem chodzi o to, że powinien być przystosowany do takiej prędkości max, i nie było numerów w stylu zdejmowania kagańca jak w skuterach.
bobpl napisał(a):

A ja twierdzę, że to się mija z celem. Na kursie PJ będę jeździł z instruktorem, który powinien być właśnie takim doświadczonym kierowcą. Obowiązek jazdy PO zdanym egzaminie jest według mnie nielogicznym wyjściem i ostatecznie zastąpiłbym go zwiększeniem ilości wyjeżdżonych godzin na kursie. Co logiczne, opcja jazdy z opiekunem po zdaniu egzaminu będzie nową domeną autoszkół, bo nie każdy ma kogoś z kim może jeździć.
BOLEKlodz

Postprzez szofer80 » wtorek 01 marca 2011, 01:40

jak ma wyglądać karanie 14 letnich kierowcuuuffff za wykroczenia na kat AM? nie można na nich nakładać ani mandatów a punktów karnych nie ma na co nakładać bo nie ma dokumentu PJ również nie podlegają 2 letniemu okresowi próbnemu.
Kategorie: A,B,C,D,E,T
szofer80

Postprzez Zonaimad » wtorek 01 marca 2011, 06:16

szofer80 napisał(a):jak ma wyglądać karanie 14 letnich kierowcuuuffff za wykroczenia na kat AM? nie można na nich nakładać ani mandatów a punktów karnych nie ma na co nakładać bo nie ma dokumentu PJ również nie podlegają 2 letniemu okresowi próbnemu.

W razie czego, zamiast nałożenia mandatu karnego, sprawę kieruje się od razu do sądu rodzinnego ze wszystkimi tego konsekwencjami - więc de facto karze się ich ostrzej, niż pełnoletniego. dla którego mandat załatwia sprawę raz na zawsze.

Tak przynajmniej było do tej pory w przypadku popełnienia wykroczenia przez jakiegokolwiek kierującego poniżej 18 r.ż.
Zonaimad

Postprzez ks-rider » wtorek 01 marca 2011, 08:13

szofer80 napisał(a):jak ma wyglądać karanie 14 letnich kierowcuuuffff za wykroczenia na kat AM? nie można na nich nakładać ani mandatów a punktów karnych nie ma na co nakładać bo nie ma dokumentu PJ również nie podlegają 2 letniemu okresowi próbnemu.

Szofer, jak zwye masz jakies wywody o ktorych niemasz pojecia ! .Dlaczego nie mozna ? Mandat to nie wyrok sadowy

Dowiedz sie wiec moze najpierw czy kat. AM jest Prawem Jazdy czy karta motorowerowa. Od siebie podpowiem Ci, ze jest PJ !

Od kiedy punktow nie mozna nalozyc na jakakolwiek osobe ? Zakladasz w kartotece kazdej osobie - jak metryke urodzenia :mrgreen:

Jak do tej pory nakladalo sie mandaty na 13 - latkow jezdzacych na motorowerach ?

:wink:
ks-rider

Postprzez szofer80 » wtorek 08 marca 2011, 16:54

Oglądaliście któryś tam odcinek "Legend PRL" na TVN Turbo? Gość odchudził kaszlaka (126p) do 400kg i startował nim w rajdach, wyciągał 175km/h na maxa także jest potencjał w tej kategorii (B1) :)
Kategorie: A,B,C,D,E,T
szofer80

Postprzez bobpl » wtorek 08 marca 2011, 18:53

@up - pare osob juz wspomnialo o autach pokroju catherama czy ariela atom.
A ja znam osoby, ktore tez malczanami startuja w rajdach. Przy czym malczers z 1.4 turbo benzynka zamyka licznik z uno i jeszcze kawalek ciagnie :P
Tylko kto takim autem jezdzi na codzien po ulicach.
bobpl

Re: Czy zmazują b1

Postprzez zyx » środa 16 marca 2011, 23:23

bobpl napisał(a):
Borys68 napisał(a):Nie dwa, a jeden tysięcy.

b1 tansze niz b? Nie slyszalem o OSK, który robi kat b1 za mniej niz póltora kafla.
edit - znalazłem we wrocku na smartach za 1,3koła.
Do tego dolicz koszta egzaminów, na który tez sie sklada wynajem auta od OSK, bo wordy nie maja swoich aut na b1 z tego co kojarzę? Masz prawie 2 kołą ;]
+autko, najtanszy małczers z przeróbką pod b1 - ~4 koła

Jak ktos ma kase, ok - mi by było szkoda wydawać pare tysi, zeby sobie 'pojezdzic' pierdzibączkiem pokroju odchudzonego malacza czy jakiegos daihatsu - zero bezpieczenstwa w razie wypadku. A wtedy 2 lata 'przewagi' nam niewiele dadzą :P

No to w Lesznie kategoria B1 w cenie 950 złotych. "U Jakuba"
Zdane za 1.
[04/04/2011r.] Prawko odebrane
zyx

Postprzez Borys68 » środa 16 marca 2011, 23:33

Ahoj!
I chyba też na przerobionym Cuore ...

Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Poprzednia strona