Problem z wydaniem prawa jazdy kategorii B

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Problem z wydaniem prawa jazdy kategorii B

Postprzez skatkier » sobota 29 października 2011, 10:53

Witam serdecznie
18.10.11 zdałem egzamin na kategorie B. Po dziesięciu dniach czekania na pojawienie się chociażby postępowania administracyjnego na PWPW, postanowiłem zadzwonić do WORDu w Bielsku, aby dowiedzieć się czy papiery zostały w ogóle wysłane. Niestety urzędniczka poinformowała mnie, że nic nie mogą wysłać, gdyż mam zaznaczoną kategorię B i B+E. Rzeczywiście mam zamiar zdawać jeszcze w tym roku tą kategorię, ale dopiero po otrzymaniu prawa jazdy z B.
W ośrodku szkolenia gdy zapisywałem się na kurs to powiedziano mi, że mogę zaznaczyć B i B+E na karcie, gdyż to nie ma większego znaczenia.
Przez telefon dowiedziałem się, że aby otrzymać prawko muszę pojechać do Bielska i złożyć rezygnację z B+E. Telefonicznie nic nie mogłem załatwić choć to jest oczywiste, że zdałem B to mają mi wydać tylko B. Potem sobie pomyślałem, że może lepiej jest zdać B+E i mieć wydane je razem z B, ale okazało się że jeśli bym tak chciał to muszę to zgłosić osobiście w Bielsku, wiec tak i tak jest źle. Nie oświadczałem, że chce od razu zdawać B+E, wiec wręcz muszą mi wyrobić to cholerne B, nie zważając, że coś tam jest jeszcze zaznaczone. Czy te Polskie urzędy są aż tak głupie i nieludzkie, że zatruwają tak człowiekowi życie? Nie ma jakiegoś haczyka, aby to załatwić nie przemierzając 55km? Dali by sobie siana i wymazali by ten mały krzyżyk przy B+E, gdyż to jest ewidentny nic nie znaczący błąd. Naprawdę już nie mam do tego sił, czekam już 11 dni i zapowiada się że poczekam jeszcze 3 tygodnie, bo do Bielska będę mieć okazję jechać dopiero w środę.

PS. A żeby było śmieszniej to przez tych urzędasów musiałem dwa razy jeździć ustalać pierwszy egzamin, ponieważ dopatrzyli się literówki w nazwisku w orzeczeniu lekarski
skatkier

Re: Problem z wydaniem prawa jazdy kategorii B

Postprzez cman » sobota 29 października 2011, 12:16

Jeżeli chcesz mieć do kogokolwiek o cokolwiek pretensje, to miej je do swojego ośrodka szkolenia za wprowadzenie w błąd. Jak już zdążyłeś poczuć na własnej skórze, zaznaczenie kwadracika nie jest bez większego znaczenia, tylko ma zasadnicze znaczenie, więc podziękuj ośrodkowi za "rzetelną" informację.
Wniosek (zawierający również oświadczenie) który złożyłeś, wypełniłeś i podpisałeś - a teraz chciałbyś, żeby osoba trzecia wprowadzała w nim zmiany? Zastanów się trochę nad tym co piszesz.
cman

Postprzez skatkier » sobota 29 października 2011, 12:49

Dzięki wielkie za odpowiedź
Rozumiem, że mają procedury, że popełniłem błąd zaznaczając to B+E, ale na litość boską czy naprawdę za takie coś muszę ponosić takie konsekwencję?
Dobrze wiedzą, że wydadzą mi to prawo jazdy, więc po co mam jechać do Bielska i składać rezygnacją z B+E jeżeli wszystko jest jasne. Poza tym nikt przy składaniu papierów w WORDzie nie uświadomił mnie, że jest coś z nimi nie tak. Nawet, gdy zdecydowali się ich nie wysłać to nikt mnie o tym nie poinformował.
Myślałem, że wystarczy powiedzieć przez telefon co i jak, aby to było załatwione. Naprawdę jedynym sposobem na wydanie prawka jest załatwienie tej przykrej sytuacji osobiście? A jak tak to czy są problemy z taką rezygnacją (jakieś koszty, warunki, czas)? Czy nie będzie potem problemów z ubieganiem się o kategorię, z której zrezygnuję?
skatkier

Postprzez lith » sobota 29 października 2011, 13:20

Skoro się pod czymś podpisałeś to znaczy, że tak miało być. Nikt nie będzie dochodził czy wiedziałeś co robisz, czy nie. Nikt nie będzie też swojego tyłka nadstawiał i kreślił w dokumentach, żebyś nie musiał tam jechać. Jest coś oficjalne na piśmie i tyle. Dość niepoważny jesteś. Co tam, że dokument, tu się coś wykreśli, tam się coś dopisze -.-

I nie było przecież nic w papierach źle, po prostu zaznaczyłeś, ze chcesz zdawać więcej kategorii, a co za tym idzie właśnie to, żeby nie wysyłali dokumentów od razu tylko poczekali aż zdasz wszystko żeby raz za prawko płacić. To, że Ty nie wiedziałeś co zaznaczasz to inna sprawa.
lith

Postprzez skatkier » sobota 29 października 2011, 13:38

lith napisał(a):I nie było przecież nic w papierach źle, po prostu zaznaczyłeś, ze chcesz zdawać więcej kategorii, a co za tym idzie właśnie to, żeby nie wysyłali dokumentów od razu tylko poczekali aż zdasz wszystko żeby raz za prawko płacić. To, że Ty nie wiedziałeś co zaznaczasz to inna sprawa.

Też tak myślałem, już nawet miałem się zapisać na kurs i zdać B+E, żeby już nie musieć jeździć i rezygnować, ale dowiedziałem się, że jak chce zdawać na raz to muszę to jeszcze dodatkowo zakomunikować po zdanym B.

Dobra, dzięki wielkie za te odpowiedzi, trudno pojadę i to załatwię. Nie ma się co łudzić w końcu jestem dorosły i powinienem sam to sprawdzić zanim cokolwiek wypełniłem.
Jeszcze mam takie pytanie: Czy ta cała rezygnacja przebiega bezproblemowo czy mam się czegoś spodziewać?
Ostatnio zmieniony sobota 29 października 2011, 18:21 przez skatkier, łącznie zmieniany 2 razy
skatkier

Postprzez cman » sobota 29 października 2011, 14:02

Zapewne bezproblemowo. Napiszesz jakieś oświadczenie czy coś, podpiszesz i tyle.

skatkier napisał(a):Dobrze wiedzą, że wydadzą mi to prawo jazdy, więc po co mam jechać do Bielska i składać rezygnacją z B+E jeżeli wszystko jest jasne. Poza tym nikt przy składaniu papierów w WORDzie nie uświadomił mnie, że jest coś z nimi nie tak. Nawet, gdy zdecydowali się ich nie wysłać to nikt mnie o tym nie poinformował.

To nie jest tak, że się zdecydowali czy nie. Oni po prostu mają wniosek, na którym są zaznaczone kategorie, o które się ubiegasz. Jeżeli nie masz jeszcze żadnej, a ubiegasz się o dwie nowe, no to oni po prostu mają ten wniosek i czekają aż zdanymi egzaminami "pokryjesz" oczekiwane przez siebie kategorie. Kiedy będzie komplet, wyślą wniosek dalej, a dopóki nie ma, to dla nich jest po prostu informacja, że mają czekać nadal aż pozdajesz egzaminy. Skąd mieliby wiedzieć czy zaznaczyłeś to świadomie czy nie? Gdybyś zaznaczył świadomie, to wtedy miałbyś do nich pretensje (jak najbardziej uzasadnione), że wysłali papiery i musisz zapłacić za prawo jazdy, a przecież chciałeś jeszcze jedną kategorię.
cman

Postprzez skatkier » sobota 29 października 2011, 19:14

Dzięki wielkie za te informację.
Znalazłem skan tej rezygnacji: http://www.word-piotrkow.pl/download/rezygnacja%20z%20wybranych%20kategorii.pdf
Tak się zastanawiam, czy nie będzie potem problemów z ubieganiem się o kategorię (w moim przypadku B+E), z której wcześniej zrezygnowałem?

Pouczenie:
W przypadku ponownego ubiegania się o prawo jazdy kategorii, z której rezygnuję należy:
· złożyć podanie,
· załączyć aktualne świadectwo lekarskie i odpis zaświadczenia z przeszkolenia,
· wnieść opłatę za egzamin.

Z tego co tu jest napisane to chyba nie.
skatkier

Postprzez cman » sobota 29 października 2011, 20:01

Nie będzie żadnych problemów.
cman

Postprzez Maniek5k » poniedziałek 31 października 2011, 11:52

skatkier napisał(a): ale na litość boską czy naprawdę za takie coś muszę ponosić takie konsekwencję?

i Ty chcesz jezdzic po drogach.. No bez jaj chłopczyku, skoro jesteś dorosły to trzeba brać odpowiedzialność za swoje czyny, a nie jak dziecko w przedszkolu.
A 55km to nie jest duzo, ja tyle dziennie robię przynajmniej.
skatkier napisał(a):Dobrze wiedzą, że wydadzą mi to prawo jazdy, więc po co mam jechać do Bielska i składać rezygnacją z B+E jeżeli wszystko jest jasne.

bo 'na gębę' to sobie mozesz z panią w klozecie miejskim załatwiac sprawy a nie z urzędem.
skatkier napisał(a):Poza tym nikt przy składaniu papierów w WORDzie nie uświadomił mnie, że jest coś z nimi nie tak. Nawet, gdy zdecydowali się ich nie wysłać to nikt mnie o tym nie poinformował.

ale przeciez wszystko było ok, było myslec zanim sie bzdurnie wypełni.
lith napisał(a):Co tam, że dokument, tu się coś wykreśli, tam się coś dopisze -.-

a ja pytam się - kto mu zaliczył ten egzamin, jak teraz kolega robi problem zeby pojechac ilestam km i zmienic oswiadczenie, faktycznie - niepowazny koles.
Maniek5k

Postprzez skatkier » poniedziałek 31 października 2011, 12:31

Dzięki wam za każdą odpowiedź, za te słowa krytyki, które na pewno uświadomiły mi, że za swoje błędy trzeba płacić, nie ma zmiłuj się.
Teraz na pewno będę czujny co do urzędowych POWAŻNYCH spraw.

W środę dam znać jak dokładnie wyglądała rezygnacja z wybranej kategorii. Może ten wątek się komuś jeszcze przyda, więc chcę, aby był w pełni wyczerpany.
Pozdrawiam Wszystkich.
skatkier

Postprzez skatkier » czwartek 03 listopada 2011, 14:58

Byłem wczoraj w Bielsku i rezygnacja przebiegła bez żadnego problemu. Pesel, z czego rezygnuję, data, podpis i po sprawie.
PS. Tłumy w WORDzie przeokropne, podobno miesiąc się na egzamin teraz czeka :wow:

Pozdrawiam
skatkier

Powrót do Luźna gadka