Prawo jazdy na przełomie starych/nowych przepisów

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Prawo jazdy na przełomie starych/nowych przepisów

Postprzez adas192o » niedziela 15 stycznia 2012, 19:20

Witam..
Otóż w dniu 2 lutego 2013, skończę 18 lat.
Chcę zacząć prawo jazdy 3 miesiące wcześniej..
i w sprawie tego mam kilka pytań.
1. Czy będą mnie obowiązywać stare przepisy ?
2. Czy gdybym nie zdał za 1 razem, cały kurs pójdzie na marne i będę musiał zacząć od nowa z nowymi przepisami i nowym cennikiem ?
3. Testy są ważne 3 miesiące tak ?, czyli mogę zacząć np. 5 miesięcy wcześniej chodzić na kurs, a dopiero 2 miesiące przed 18 zrobić testy ?

Z Góry dzięki :)
adas192o

Re: Prawo jazdy na przełomie starych/nowych przepisów

Postprzez Daanek » niedziela 15 stycznia 2012, 23:10

Ad.1 - Zależy kiedy je zatwierdzą i wprowadzą.
Ad.2 - Jeśli zdążysz się zapisać na kurs teoretyczny (i zdasz go) przed wprowadzeniem nowych zasad to masz na zdanie praktyki 6 m-cy, tyle ile są ważne testy. Czyli, w momencie gdy nowe zasady już "wejdą w życie" a Ty będziesz miał ważny jeszcze egzamin teoretyczny to zdajesz na starych zasadach.Nawet jeśli nie zdałeś praktyki za 1 , 2, 3 ..... razem. Liczy się ważność testów.
Ad.3 - Testy są ważne 6 m-cy. Co do zapisania się na sam kurs, to nie wiem ale napewno w dniu egzaminu musisz mieć 18 lat, czyli na egzamin możesz zapisać się dopiero miesiąc przed urodzinami gdyż WORD ma obowiązek wyznaczyć Ci egzamin (jeśli podchodzisz do niego pierwszy raz) w terminie nieprzekraczającym 30/31 dni od dnia zapisania - mowa o teorii i praktyce w jednym dniu lub o samej praktyce.
Z zapisaniem na samą teorie przy pierwszym podejściu zdarza się, że jest to któtszy termin niż te 30/31 dni, musiałbyś więc wcześniej iść się zorientować do WORDU jakie są terminy testów.
Ja jednak myślę, że masz jeszcze sporo czasu do tego kursu więc ze spokojem, wiele się jeszcze może do przyszłego roku zdarzyć.
'Cmentarze są pełne tych co mieli pierwszeństwo.'
Daanek

Powrót do Luźna gadka