nadcisnienie a prawko

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

nadcisnienie a prawko

Postprzez macko » środa 28 marca 2012, 20:35

witam. mam 17 lat. za pół roku będę mógł zaczynać kurs na prawo jazdy. moim problemem jest nadciśnienie. podczas pomiaru w domu wynosi ono zazwyczaj około 150/90, ale gdy pomiar ciśnienia wykonywany jest u lekarza ma ono wartość nawet 180/110. Denerwuje się wtedy chyba podświadomie, wali mocno mi wtedy serce. Lekarz kardiolog powiedział mi że jestem człowiekiem emocjonujacym się, ale nie wdraża mi narazie leczenia lekami ze wzgledu na młody wiek. Narazie musze zastosowac dietę i być aktywnym fizycznie. boje się że jak pójdę na badania lekarskie na prawo jazdy , to znowu skoczy mi cisnienie ( stresuję sie podczas wizyt u lekarzy) i nie dostane papierka. Czy ktos ma podobny problem, czy są szanse aby lekarz mi wystawił zaswiadczenie bez dodatkowych konsultacji itp.
macko

Re: nadcisnienie a prawko

Postprzez Voith » środa 28 marca 2012, 20:41

Nie będzie problemu, nie przejmuj się, nie jest to jakaś tragedia, conajwyżej dostaniesz okresowe a nie bezterminowe.
Voith

Postprzez lith » środa 28 marca 2012, 21:57

Nie będzie żadnego problemu. Wątpię, żeby było terminowe, albo, żeby jakoś specjalnie to lekarza interesowało. A syndrom białego fartucha to norma :)
lith

Postprzez daghda » czwartek 29 marca 2012, 10:33

Bez problemu - mam podobną sytuację. Na domiar złego, zupełnie zapomniałem, że w szkole zrobią mi badanie a ja prosto z roboty, po obiedize pojechałem do szkoły... no i prawko mam na pięć lat. Za pięć lat na badania i po kłopocie.

Syndrom białego kitla powszechnie znany, ale przyzwyczaj się, że za jakiś czas będziesz musiał w siebie pakować jakieś leki, żyć względnie zdrowo i aktywnie.
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Była Lancia Lybra SW, jest Seat Ibiza II FL 1.9 SDI - Kapitan Snuja :D

Obrazek
daghda

Postprzez macko » czwartek 29 marca 2012, 15:42

chciałbym jeszcze tak przy okazji zapytać jak jest jeszcze z wada wzroku bo ja prócz tego nadciśnienia mam wadę -2 na prawe i -1.5 na lewe oko. to o bezterminowym pewnie moge zapomnieć. jak myślicie?
macko

Postprzez Voith » czwartek 29 marca 2012, 15:56

macko napisał(a):chciałbym jeszcze tak przy okazji zapytać jak jest jeszcze z wada wzroku bo ja prócz tego nadciśnienia mam wadę -2 na prawe i -1.5 na lewe oko. to o bezterminowym pewnie moge zapomnieć. jak myślicie?

Ja mam -1,75 i -0,75 badania przechodzę w okularach, trzy razy bezterminowo przy badaniu do prawa jazdy, także tym się nie martw. Zdolności do zawodowego mam na 5 lat więc też max. Nie jest źle.
Voith

Powrót do Luźna gadka