Dlaczego niektóre znaki pionowe się wyróżniają?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Dlaczego niektóre znaki pionowe się wyróżniają?

Postprzez polex » sobota 17 marca 2012, 20:29

Mamy 4 podstawowe grupy znaków pionowych:
1. Ostrzegawcze,
2. Zakazu,
3. Nakazu,
4. Informacyjne.
Przykłady znaków z tych grup:
Obrazek
Już na pierwszy rzut oka widać, że grupy te różnią się między sobą wizualnie.
Ale to nie jedyne różnice o jakich możemy mówić. Są bowiem także różnice w znakach w samych tych grupach.

Proponuję, by chętni wskazali: 1) - o które znaki chodzi i 2) - na czym różnice polegają. Zapewne to nie nie jest trudne, więc jest i 3) - proszę o własną opinię czym ustawodawca mógł się kierować stosując takie rozwiązanie.

I mała uwaga: nie przewiduję nagród za prawidłowe odpowiedzi. Będzie musiała wystarczyć satysfakcja. :D

PS
Po pewnym czasie wyjaśnię skąd mi się wziął pomysł na taką zabawę. Bo, że jest to zabawa to chyba nikt nie ma wątpliwości? :wink:
...............Na PoRD świat się nie kończy; korzystaj też ze zdrowego rozsądku.
............................................Obrazek
polex

Re: Dlaczego niektóre znaki pionowe się wyróżniają?

Postprzez Minor » sobota 17 marca 2012, 21:37

A7, B20, D1, D2... No po to żeby nawet zaśnieżony, zamalowany... był rozpoznawalny po kształcie, Wszystkie znaki ustalają pierwszeństwo na skrzyżowaniu, czyli chyba rzecz najważniejszą w jeździ po drogach.

Dodatkowo, dzięki innym kształtom można je łatwo rozpoznać od tyłu. Tak jak by się jakiemuś idiocie nudziło i akurat nasz znak by zabrał, to zostaje drugi po drugiej stronie, widoczny od tyłu, albo jak by odwrócił, to też możemy rozpoznać od tyłu.

EDIT// Chociaż znak D2 może być wprowadzający w błąd gdy będzie nieczytelny, ale zwykle są ustawiane D2 i potem A7
Minor

Postprzez polex » sobota 17 marca 2012, 21:51

:spoko: I tego można było się spodziewać! :thumb2:
Mówiłem, że nie było trudne, ale sądzę, że takie wyjaśnienie może się przydać tym, którzy za kółkiem siedzą od niedawna.

Cieszę się, że użyłeś sformułowania "rzecz najważniejszą w jeździ po drogach."
Bo faktycznie spośród znaków to te właśnie najbardziej wpływają na bezpieczeństwo. Ktoś kiedyś stwierdził, że mogłoby nawet nie być kodeksu drogowego, a wystarczyłoby kilka ogólnych zasad (nie pamiętam dokładnie jakich, ale z pewnością zawarta tam była zasada ruchu prawostronnego) oraz właśnie omawiane znaki. Pozostałe znaki dla osób, które chcą i umieją jeździć bezpiecznie (tj. ze zdrowym rozsądkiem :wink: ) mogłyby nie istnieć. I z takim poglądem całkowicie się zgadzam.

Zapomniałem wyjaśnić skąd taki pomysł przyszedł mi do głowy. Otóż sprowokował go kopan swoim stwierdzeniem, że A-7 nie jest świętym znakiem. :lol:

Minor, raz jeszcze - BRAWO!
...............Na PoRD świat się nie kończy; korzystaj też ze zdrowego rozsądku.
............................................Obrazek
polex

Postprzez Kamasek » niedziela 01 kwietnia 2012, 18:11

Mi mówili dlaczego są inne kształty tych znaków na pierwszej teorii PJ. Przydatne, bo osoby którym nie zwrócono na to uwagi mogliby sami nie zauważyć tej zależności.PZDR
5.06.2012r.-prawko zdane za pierwszym podejściem
Obrazek
Kamasek

Powrót do Luźna gadka