Problem z jazdą po zmroku

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Problem z jazdą po zmroku

Postprzez lith » czwartek 07 czerwca 2012, 08:07

Nie, bez przesady. Po prostu zawsze jakieś dodatkowe informacje ułatwiające orientację w terenie
lith

Postprzez Mas74 » czwartek 07 czerwca 2012, 09:50

Dokładnie, ustawiasz go mniej więcej na 100 metrów i zaczynasz mieć większą orientację, mniej jesteś zaskoczony np zakrętem, przejazdem kolejowym. ALE TO ABSOLUTNIE NIE ZWALNIA Z OSTROŻNOŚCI I NIE MOŻE BYĆ GŁÓWNYM INSTRUMENTEM DO PROWADZENIA POJAZDU. Niektórym to się myli i lądują w przysłowiowym jeziorze. Stąd się właśnie biorą gadania o głupocie GPS.
Karta motorowerowa - połowa lat 80-tych. Pierwszy własny pojazd na benzynę 1984r (Komar)
Kategoria B - 04.09.1991
Kategoria A - 12.06.2012
Obrazek
Mas74

Postprzez arturr0 » piątek 08 czerwca 2012, 22:37

Z własnego doświadczenia powiem Ci, że soczewki kontaktowe rozwiążą Twój problem w 100%. Prawo jazdy mam ponad 4 lata, jeżdżę dużo gdyż jest to ważny element mojej pracy.
W nocy, w okularach jeździ mi się źle. Przy opadach deszczu bardzo źle. ;) Dlatego W OGÓLE nie jeżdzę już w okularach, tylko i wyłącznie w soczewkach. Różnica jest ogromna, co zauważysz od razu. Brak refleksów, dużo lepsza ostrość, ocena odległości itp.
Co do Twoich objawów to w zupełności Cię rozumiem. Kiedy muszę szybko gdzieś podjechać i nie zakładam soczewek, to mam podobnie przy opadach deszczu w nocy. Jadę ten kawałek po prostu bardziej zachowawczo. Natomiast jeśli masz zamiar dłużej (i więcej) jeździć w nocy to soczewki to podstawa (albo korekcja wzroku). Przy naszych warunkach, gdzie co chwila trzeba wyprzedzać i obserwować dokładnie nie tylko drogę ale także pobocza i co się dzieje obok, nie wyobrażam sobie jazdy w okularach. Chyba, że jeździsz mało i spokojnie po oświetlonych drogach miasta czy autostradach.;)
arturr0

Postprzez lith » sobota 09 czerwca 2012, 18:48

Ja tam nie odczuwam jakichś negatywnych aspektów jazdy w okularach. No może na początku lekko przeszkadzało mi zawężone pole widzenia na boki. A antyrefleks wręcz w nich pomaga przy jeździe w nocy w porównaniu z jazdą bez okularów. W szkłach nie chodziłem nigdy, więc i nie jeździłem- ale często jeżdżę bez niczego.
lith

Poprzednia strona

Powrót do Luźna gadka