Po zabraniu prawka kat. B pozostało mi A co dalej?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Po zabraniu prawka kat. B pozostało mi A co dalej?

Postprzez thoudi » poniedziałek 25 czerwca 2012, 18:35

Witam, może ktoś mi podpowie co oznacza taki wyrok, jazda z wynikiem o,41 promila.
Wyrok sądu jest taki:
Na podstawie art.87 paragraf 3 kw orzeka wobec obwinionego....ZAKAZ PROWADZENIA POJAZDÓW SAMOCHODOWYCH O DOPUSZCZALNEJ MASIE CAŁKOWITEJ NIEPRZEKRACZAJĄCEJ 3,5 T na okres 10 miesięcy.
Moje pytanie jest takie;
Posiadam prawo jazdy kategorii AB, czy wydadzą mi prawo jazdy A, bym mógł jeździć motocyklem?

Oczekuję informacji prawdziwych;
kategoria A
motocyk
motocykl z przyczepą motocyklową o masie nie przekraczającej masy własnej motocykla i 100kg
kategoria B:
pojazd samochodowy o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 25 czerwca 2012, 19:04 przez thoudi, łącznie zmieniany 2 razy
thoudi

Re: Po zabraniu prawka kat. B pozostało mi A co dalej?

Postprzez dylek » poniedziałek 25 czerwca 2012, 18:43

33) pojazd samochodowy - pojazd silnikowy, którego konstrukcja umożliwia jazdę z prędkością przekraczającą 25 km/h; określenie to nie obejmuje ciągnika rolniczego;

motocykl - pojazd samochodowy jednośladowy lub z bocznym wózkiem - wielośladowy;

Definicje podstawowe z PoRD.... mam nadzieję, że teraz lepiej rozumiesz ten wyrok.

EDIT po poprawkach autora...
Ty nie masz zabranego PJ kat B
Ty masz zakaz prowadzenia pojazdów samochodowych...
Rozumiesz ?
Zakaz zarówno samochodów jak i motocykli - wszystkich pojazdów samochodowych a nie pojazdów do których prowadzenia upoważnia PJ kat B.
A czy moje informacje są prawdziwe - wystarczy zajrzeć do Ustawy Prawo o Ruchu Drogowym z dnia 20 czerwca 1997 r. (z późniejszymi zmianami)- jeśli nie wierzysz wklejonym przeze mnie cytatom... Zaraz na początku...art.2 tejże ustawy.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez thoudi » poniedziałek 25 czerwca 2012, 19:52

A jak ma się to do jazdy motorowerem?
Sędzia mówił, że mogę motorowerem jeździć, a on przekracza prędkość 25 km/h.
thoudi

Postprzez dylek » poniedziałek 25 czerwca 2012, 19:59

motorower - pojazd jednośladowy lub dwuśladowy zaopatrzony w silnik spalinowy o pojemności skokowej nieprzekraczającej 50 cm3, którego konstrukcja ogranicza prędkość jazdy do 45 km/h;

32) pojazd silnikowy - pojazd wyposażony w silnik, z wyjątkiem motoroweru i pojazdu szynowego;
33) pojazd samochodowy - pojazd silnikowy, którego konstrukcja umożliwia jazdę z prędkością przekraczającą 25 km/h; określenie to nie obejmuje ciągnika rolniczego;

Jak widac z definicji motorower nie jest wg ustawy pojazdem silnikowym , nie jest również więc i pojazdem samochodowym, więc w/w zakaz jego nie dotyczy.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez thoudi » poniedziałek 25 czerwca 2012, 20:03

Dzięki za wyjaśnienie.
thoudi

Powrót do Luźna gadka