Jazda autem-spalanie paliwa(mniejsze)

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Jazda autem-spalanie paliwa(mniejsze)

Postprzez marqo123 » niedziela 27 stycznia 2013, 23:58

Wiem że temat rzeka jak sprawić aby auto spalało mniej ale ciekawi mnie pewna rzecz na która nie znalazłem odpowiedzi.
Mamy do pokonania dwa odcinki:
a)40km
b)45km
Odcinek A charakteryzuje się tym że jest krótszy od B ale pokona się też go wolniej (60km/h-80km/h)

Odcinek B jest dłuższy od odcinka A i pokona się go szybciej(100km/h-120km/h)

I teraz moje główne pytanie..kiedy spalanie paliwa będzie mniejsze ?Jak pojedziemy na skróty ale wolniej czy trochę dłużej ale za to szybciej.
Auto to jest wyposażone w silnik 1.4 75km

Mi się wydaję ze przy silnikach powyżej pojemnośći 1.2 auta przystosowane są bardziej do szybszej jazdy i dzieki temu spala mniej niż przy takiej pojemnosci silnika jadąc wolniej.

Jaka jest wasza opinia ?

//Dodam jeszcze parę ważnych informacji :
Odcinek A wiedzie przez małą wieś i reszta drogi to obszar bez terenu zabudowanego(droga powiatowa)

Odcinek B wiedzie przez drogę krajowa ale występuje tam syngalizacja swietlna(3)
marqo123

Re: Jazda autem-spalanie paliwa(mniejsze)

Postprzez Borys_q » poniedziałek 28 stycznia 2013, 10:51

Prawdopodobnie różnica będzie niezauważalna. Więcej zaoszczędzisz stosując odpowiednią technikę jazdy bo 5 km to będą b małe różnice, nawet biorąc pod uwaje inną trasę i inne prędkości.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Powrót do Luźna gadka