Pytanie co do kat. A .

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Pytanie co do kat. A .

Postprzez royal94 » środa 30 stycznia 2013, 16:50

Witam wszystkich forumowiczów bardzo serdecznie :)
Obserwuję to forum od czasów kiedy to sam mordowałem się z kat. B którą w końcu po 5 próbach udało mi się zdać (było to rzutem na taśmę przed nowymi zasadami).

Teraz korci mnie by dosiąść jakiegoś jednośladu :)
Pragnę dodać, iż wcześniej nie miałem styczności z żadnym motocyklem/skuterem.
I teraz mam pytanie, co bardziej doświedczeni kierowcy by mi poradzili.

Jestem rocznikiem 94 więc z tego co mi wiadomo, mam prawo jeździć na 50cm na dowód osobisty. Sęk w tym, że nie chodzi tutaj już o lans ale strasznie drażni mnie to pyrkanie motorków do 50cm.

Teraz moje pytania:
1. Czy waszym zdaniem warto pakować się w jakąś ścigałkę 50cm? Typu Aprilia rs 50 czy
Yamahę tzr 50? W czasach gdy jeszcze nie posiadałem kat. B interesowałem się właśnie
kupnem któregoś z nich, wykupieniu paru lekcji w jakiejś szkole i śmiganiu na takim.
Motorek głównie służyłby mi do podskoczenia do kumpla, dziewczyny.
2. Zauważyłem, że na allegro wiele motorów 125cm jest sprzedawane jako "zarejestrowane
na 50cm". Czy takie coś przejdzie również nie posiadając żadnej z kat. A tylko dowód w moim
przypadku ? Jakie jest ogólnie wasze zdanie nt. takich 'praktyk'? Prawdę mówiąc chciałbym
ograniczyć mój kontakt z Word'ami do minimum :)
3. Jak to jest w przypadku jeździe odblokowaną 50'tką więcej niż te 45km/h bez posiadania
kat A? Słyszałem, że policjanci lubią się czasami przyczepić i można dostać nawet 500zł
mandatu gdyż skuter jadący więcej niż 45km/h traktowany jest jak motocykl.
4. Jeżeli podjąłbym się zrobienia prawo jazdy na kat. A2 to co o niej myślicie? Czy trudno jest
zdać na nią egzamin (słyszałem, że bardzo podwyższyli poziom trudności na placu). Czy
w tej kategorii znajdę już przyzwoity motor?

Od razu pragnę zaznaczyć, iż nie chcę i nie mam zamiaru na jednośladzie się ścigać, jeździć na jednym kole itd. Chcę po prostu sprawnie poruszać się nim po drodze, a nie przy prędkości 45 km/h być wiecznie wyprzedzanym przed TIR'y bo to też bezpieczne nie jest :)
royal94

Re: Pytanie co do kat. A . (proszę o przeniesienie, zły dzia

Postprzez karen » środa 30 stycznia 2013, 17:15

Wygląd szlifierki i 50ccm to profanacja motocyklizmu. Proszę Cię, nie rób tego ;) Albo kup sobie skuter i jeździj za bezcen na prawko, które już masz, albo rób A2. W tym wypadku załapie Ci się między innymi nieśmiertelny GS500, z droższych mała Ninja 250, a z tańszych i wolniejszych NSR125 (chociaż dźwięk jest lepszy od 50ccm to nie powala na kolana..). No chyba, że masz coś pod 30 000zł do wydania - to jest kilka nowych modeli specjalnie pod A2, np. nowa CB500. Stara się minimalnie nie łapie.
13.04.2010 - zdana kat. B :)
30.08.2012 - zdana kat. A :)
karen

Postprzez Radhezz » środa 30 stycznia 2013, 17:43

Profanacja niejedno ma oblicze - w dawniejszych czasach mawiano że co ma mniej niż 500ccm to noe motor, i takich "motocyklistów" się na drodze nie pozdrawiało.

Jak mam być szczery to w tej sytuacji bym radził zakup skutera z silnikiem dwusuwowym o pojemności 125ccm - lans żadny, ale w razie zarejestrowania na 50ccm wizualnie nie podpada ani trochę, dźwiękowo też nie, a przemieszcza się już całkiem sprawnie.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez karen » środa 30 stycznia 2013, 18:31

Mam 600ccm i pozdrawiam "maluchy". Chyba jestem dziwna ;) A tak zupełnie poważnie - kwestia podejścia moim zdaniem, ale silniczek 50ccm w budzie od szlifierki wygląda śmiesznie, a jeszcze jeśli kolega jest wysoki i dobrze zbudowany.. będzie gwiazdą okolicy ;)
13.04.2010 - zdana kat. B :)
30.08.2012 - zdana kat. A :)
karen

Postprzez Radhezz » środa 30 stycznia 2013, 19:13

Dlatego raczej doradzam mu skuter z "większym" silnikiem, niż coś co by sugerowało że jeździ czymś co nie jest "odkurzaczem" ;)
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Re: Pytanie co do kat. A .

Postprzez Szopszop » środa 30 stycznia 2013, 22:10

Doskonała okazjia, żeby pożalić się na kochanego ustawodawcę. W wielu krajach kat B uprawnia też do motocykli do 125ccm. I jakoś z tym żyją ;)
Szopszop

Postprzez Mas74 » czwartek 31 stycznia 2013, 09:16

Radhezz napisał(a):Profanacja niejedno ma oblicze - w dawniejszych czasach mawiano że co ma mniej niż 500ccm to noe motor, i takich "motocyklistów" się na drodze nie pozdrawiało.

:wow: Czyli nie mam co liczyć gdy będę się poruszał swoim 250ccm skuterem na pozdrowienia... :D
A na serio Chesz jeżdzić na czymś większym to rób uprawnienia. Przechrzczone 125 na motorowery to same problemy w dłuższej perspektywie, zwłaszcza gdy coś się stanie...
Karta motorowerowa - połowa lat 80-tych. Pierwszy własny pojazd na benzynę 1984r (Komar)
Kategoria B - 04.09.1991
Kategoria A - 12.06.2012
Obrazek
Mas74

Postprzez ks-rider » niedziela 03 lutego 2013, 17:04

royal94 napisał(a):...
2. Zauważyłem, że na allegro wiele motorów 125cm jest sprzedawane jako "zarejestrowane na 50cm".

Kup, ja ze swojej strony zycze Ci kontroli przez kumatego policjanta, ktory zapewni Ci
gorace tlumaczeie sie przed sadem i wyrok.

:wink:
ks-rider

Postprzez Radhezz » niedziela 03 lutego 2013, 20:09

ks-rider napisał(a):Kup, ja ze swojej strony zycze Ci kontroli przez kumatego policjanta, ktory zapewni Ci gorace tlumaczeie sie przed sadem i wyrok.

Najpierw musieliby go zatrzymać... Pomijając fakt tzw. "szczęścia" jakie ja np. mam, że przez 7 lat byłem kontrolowany 3 razy, to motorów (a motorowerów już całkiem) nikt nie kontroluje. Owszem, zdarzają się wyjątki, ale to wtedy jak widoczne jest wykroczenie, lub stanie się coś grubszego. Sam mam kolegę który 10 lat jeździ na motorze bez prawka i ewidentnie mu to wisi: i ja wiem czemu - nawet gdyby raz na te 10 lat go złapali i dali te 300zł mandatu, to co? W razie samochodu trzeba się nagimnastykować żeby nie odholowano go na parking, bo to koszty, a przy motorze facet schodzi i prowadzi go do domu.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Radhezz

Postprzez ks-rider » niedziela 03 lutego 2013, 21:09

Zgadza sie, ale zapomniales ze moze sie jeszcze trafic zyczliwy sasiad lub diagnosta.

ks-rider

Postprzez Radhezz » niedziela 03 lutego 2013, 21:27

ks-rider napisał(a):Zgadza sie, ale zapomniales ze moze sie jeszcze trafic zyczliwy sasiad lub diagnosta.

Diagnosta... cóż, może bez komentarza odnośnie tego ile pojazdów w kraju ma przeglądy pobite gdy nawet nie wjeżdżają na stanowisko do badań. To już prędzej sąsiad, bo sąsiadów się nie wybiera :lol:
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Radhezz

Powrót do Luźna gadka