Stres podczas kierowania samochodem

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Stres podczas kierowania samochodem

Postprzez olaffi » wtorek 15 października 2013, 18:37

Cześć wszystkim.
Mam pewien problem, odkąd zacząłem uczyć się kierowania pojazdem. Okazało się, że kiedy siadam za kierownicą, to nagle czuję się jak sparaliżowany. Stres na 1000% Ciężko mi jest wtedy skupić się na drodze, co powoduje że chyba tak łatwo nie zdam egzaminu na prawo jazdy. I raczej zajmie to sporo czasu... :D Jak opanować ten stres? Myślę, iż wynika on z tego, że cały czas myślę iż sobie nie poradzę, nie pojadę odpowiednio, nie wierzę w siebie. I cała ta nauka jazdy nie idzie mi łatwo. Czy jest tu ktoś, kto czuję się podobnie?
Pozdrawiam
olaffi

Re: Stres podczas kierowania samochodem

Postprzez szerszon » wtorek 15 października 2013, 18:52

ile masz wyjeżdżone ?
szerszon

Postprzez oskbelfer » sobota 19 października 2013, 11:45

Stres to normalna sprawa, jedni "reagują" wcześniej innym zajmuje to więcej czasu... pisząc o reakcji mam na myśli pozbywają się stresu w miarę ilości upływu godzin szkolenia.....czym więcej godzin za Tobą tym stres powinien być mniejszy (stąd pewnie pytanie Szerszona o ilość godzin).

Inne pytanie jest takie - czym Ty się stresujesz ?

Przecież masz instruktora - mam nadzieje że sensownego - a nie takiego, kóry Ci tylko opowiada jak to ciężko na egzaminie i jacy to egzaminatorzy źli i stresujący zdających.

Jak się samoczynnie nakrecasz stresem - to jedynym sposobem jest nauka i jazda...... takie jest moje zdanie.

Możesz jeszcze poczytać to forum a odnajdziesz watki w których forumowy "mecenas" od stresu, odwołań i niedobrych egzaminatorów udzieli Ci wskazówek jak własciwie kierować pojazdem i przyczyny negatywnego wyniku egzaminu zwalić na stresujacego bezdusznego egzaminatora, który nie jest na egzaminie czlowiekiem.

Ten wybitny fachowiec napewno Ci udzieli pomocy.

Z mojej strony powiem jeszcze raz czym więcej jazdy tym lepsze samopoczucie za kierownicą, dla jednego 30 godzin wystarczy dla innego 60 a jeszcze ktoś inny potrzebuje 90 - ae to są naprawdę skrajne przypadki.
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez tomcioel1 » sobota 19 października 2013, 21:42

Stres ... no tak , gdyby nie ten stres to juz częśc wordów by pewnie zbankrutowała ...

Stres to coś co towarzyszy nam całe życie , ale oprócz negatywnego wpływu na nasze działania moze mieć również dzialania wręcz odwrotne... cały problem jak ze stresu uczynic ten czynnik pozytywny ...

Ja szkoląc praktycznie na kazdym pierwszym spotkaniu odczuwam go u kursantów w mniejszym bądź większym stopniu - moim podstawowym zadaniem jest takie pokierowanie pierwsza jazdą aby nastepna była już zdecydowanie mniej stresująca , i udaje mi się to bardzo dobrze (opinia moich kursantow) . po pierwszej jeździe moi kursanci juz wiedza ze ten facet który siedzi po prawej stronie to normalny gość który nie drze mordy , jest cierpliwy , mozna z nim pogadac, pożartować, ale widac - co jest bardzo ważne że chce nauczyć !!!!
dlaczego o tym mówię ? wcale nie z chęci chwalenia sie - zastanawiam się jak ty się czujesz ze swoim instruktorem ? może to jest wlasnie kwestia jego podejścia ???
może warto by sprobować pojeździć z kimś innym ???

uwierz mi - nie kazdy może byc księdzem , nie każdy instruktorem czy egzaminatorem - to czy ktos sie do tego nadaje nigdzie nie jest sprawdzane i weryfikowane - teoretycznie powinno to weryfikowac samo życie i pewnie tak częściowo jest - dlatego niektore szkoły nie mają z kim jeździc a u innych trzeba czekać na wolne terminy

ja miałem juz kilka takich osób "z odzysku" które swoje wcześniejsze jazdy wspominaly jako jedno wielkie nieporozumienie i stres a ich podstawową myślą podczas jazdy było żeby jak najszybciej wysiąść z tego samochodu - nie tedy droga niestety

A jak będziesz szukać pomocy na forum to radziłbym czytac go bardzo wybiórczo - uwierz mi , nie wszyscy egzaminatorzy są źli , wredni i chamscy czego można by sie spodziewac oceniając wpisy niektórych reprezentujących to szanowne grono , prawdopodobnie po prostu pomylili oni profesje , zdarza sie - szkoda tylko tych którzy trafia na nich na egzaminie...
ale cóż , egzamin ten jest bardzo loteryjny a loteria zaczyna się już w momencie przydzielenia osoby egzaminującej ....

ale to narazie przyszłość - teraz zastanów sie nad zmianą instruktora czy nawet szkoły - pamiętaj masz do tego prawo i nikt ci tu łachy nie robi . i nie wymagaj od siebie od razu zbyt wiele - wiadomo że kazdy by chciał od razu jeździc super ale jakby tak było to my nie mielibyśmy pracy ...

powodzenia i głowa do góry - każda następna jazda będzie lepsza !!!!!!
tomcioel1

Postprzez olaffi » poniedziałek 21 października 2013, 15:29

Już wyjeździłem wszystkie godziny, teraz wykupuję dodatkowe. Ale stres towarzyszy mi cały czas. Mam problem z koncentracją za kierownicą.
olaffi

Postprzez szerszon » poniedziałek 21 października 2013, 15:51

przechodzi z czasem...
szerszon

Powrót do Luźna gadka