VB x16xel - padające hamulce

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

VB x16xel - padające hamulce

Postprzez Kamasek » piątek 25 kwietnia 2014, 10:52

Witajcie forumowicze. Dawno mnie tu nie było, ale wpadam z konkretnym problemem.

We wrześniu poprzedniego roku wpadł mi hamulec w podłogę. Diagnoza mechanika to zagotowanie płynu. Autko nabyłem 3 miechy wcześniej, więc taki problem mnie nie zdziwił. Po wymianie zrobiłem 170 kilosów i powtórka z rozrywki. W ramach gwarancji na naprawę robił jeszcze raz i jeździłem aż do wczoraj. Pedał znów wpadł w podłogę, jak nacisnę go kilka razy to się utwardza. Wczoraj był najcieplejszy dzień w tym roku, ale nie jechałem na tyle szybko żeby półroczny płyn hamulcowy zagotować. Spotkaliście się kiedyś z taką sytuacją? Między drugą, a trzecią awarią hamował jak trzeba.
5.06.2012r.-prawko zdane za pierwszym podejściem
Obrazek
Kamasek

Re: VB x16xel - padające hamulce

Postprzez Radhezz » sobota 26 kwietnia 2014, 14:04

Nawet jeśli jeździsz agresywnie zagotowanie płynu hamulcowego nie jest takie łatwe - ja przez 8 lat jak jeżdżę nie miałem takiego przypadku, a dwa razy zablokował mi się zacisk hamulcowy (nie odbił), koła były gorące, ale układ hydrauliczny zachowywał się bez zastrzeżeń.

A teraz do rzeczy: powstawanie pęcherzyków (fazy gazowej) świeżego płynu hamulcowego przy normalnej jeździe jest bardzo trudne (temp. wrzenia dla płynu DOT4 to 230*C). Zatem coś ewidentnie jest nie tak z układem, który ma tendencję do zapowietrzania - chyba, ponieważ nie piszesz czy po przestygnięciu problem ustępuje, nie kontrolujesz też poziomu płynu. Za mało informacji po prostu, ale miałem podobną sytuację 2 lata temu w służbowym Lublinie - winny okazał się wtedy trafiony korektor siły hamowania.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez Kamasek » niedziela 18 maja 2014, 13:11

Płynu ubywa trochę po wymianie potem stoi na optimum. Kontroluje poziomy płynów przynajmniej co tydzień. Wymieniłem pompę u mechanika i na razie śmiga, ale wyczuwam, że po jak go trochę podeptam to hamulec minimalnie mięknie. Zobaczę co będzie dalej.

PS. widzę też z Opola jesteś
Obrazek
Kamasek

Postprzez Radhezz » poniedziałek 19 maja 2014, 00:19

Kamasek napisał(a):Płynu ubywa trochę po wymianie potem stoi na optimum. Kontroluje poziomy płynów przynajmniej co tydzień. Wymieniłem pompę u mechanika i na razie śmiga, ale wyczuwam, że po jak go trochę podeptam to hamulec minimalnie mięknie. Zobaczę co będzie dalej.
Proponuję nie oszczędzać hamulców i konkretnie dać im popracować - solidny test do rozgrzania choćby i felg da pewność co do płynu i całości układu. Z hamulcami nie ma żartów.

Kamasek napisał(a):PS. widzę też z Opola jesteś

Ano niemal od urodzenia ;)
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez Kamasek » poniedziałek 19 maja 2014, 17:15

Będzie okazja to je trochę przygrzeje.
Obrazek
Kamasek

Powrót do Luźna gadka