Mój pierwszy raz za kierownicą :(

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Mój pierwszy raz za kierownicą :(

Postprzez Raxen » niedziela 24 sierpnia 2014, 16:14

Cześć wszystkim !
Mam 17 lat i za 5 miesięcy wybieram się na kurs prawda jazdy kat B.
Wczoraj poprosiłem mamę aby skorzystać z tego, że jesteśmy na działce żebym się kawałek przejechał, żeby na kurs iść mając jakieś pojęcie.Kawałek uliczki wiejskiej w jedną i drugą stronę.
Ruszyłem za trzecim lub czwartym razem tak, że mama się blada zrobiła ze strachu .Miałem problemy z jednoczesnym puszczaniem sprzęgła i dodawaniem powoli gazu.Pedał gazu wydawał mi się za bardzo delikatny, więc nie obyło się bez wycia silnika.Ruszyłem i mały fragment przejechałem na jedynce.Teraz czas na cofanie.Przy cofaniu, gdy puściłem gaz i wcisnąłem hamulec auto szarpnęło i stanęło w miejscu mama mówiła, że dlatego, bo, zanim całkowicie się zatrzymam powinienem wrzucić luz.Ostatnia prosta mojej jazdy ruszyłem za pierwszym razem już ruszyłem jak powinno się ruszać :thumb2: i znowu na jedynce przejechałem małą uliczką.Gdy się zatrzymałem pamiętałem już, że, zanim auto całkowicie zatrzymam powinienem wrzucić na luz samochód nie zgasł.Później pod wieczór szwagier dał mi cofnąć swoim oplem vectrą c.Znowu problem z jednoczesnym puszczaniem sprzęgła i dodawaniem gazu.Jednak udało się cofnąć za trzecim razem kończąc tradycyjnym szarpnięciem :( .Wszyscy mi mówią, że był to mój pierwszy raz za kierownicą, że każdy tak miał żebym się nie przejmował, bo kilka godzin muszę pośmigać, żeby to wszystko ogarnąć, bo jeszcze nie mam wyczucia w nogach.Czuję, że nie mam nawet, po co iść na prawo jazdy .. :/ a wasz pierwszy raz za kierownicą jaki był ? :hmm:
Egz teo I podejście: POZYTYWNY : 5.03.2015
Egz prak I podejście: negatywny: 11.03.2015
Egz prak II podejście: negatywny: 18.03.2015
Egz prak III podejście: POZYTYWNY: 2.04.2015

3.04.2015 oczekiwanie na plastik
Raxen

Re: Mój pierwszy raz za kierownicą :(

Postprzez jasper1 » niedziela 24 sierpnia 2014, 16:24

Kurs jest właśnie od tego żebyś się wszystkiego nauczył. :)
U wszystkich to wygląda podobnie tylko nie wszyscy chcą o tym pamiętać :lol:
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez Anett » niedziela 24 sierpnia 2014, 16:47

Spokojnie masz przed sobą kurs... Nie poddawaj się bo ci nie wyszło gdy chcialeś się 1 raz przejechać.
Instruktor na spokojnie ci wytłumaczy wszystko i niedługo sam będziesz śmigal
Nie ma co się łamać, początki zawsze są trudne. Potem będzie tylko lepiej
Anett

Postprzez Agatta » niedziela 24 sierpnia 2014, 17:57

zanim całkowicie się zatrzymam powinienem wrzucić luz

Nie, nie powinieneś. Właśnie dla tego lepiej nie uczyć się przed kursem żeby starsi kierowcy nie uczyli złych nawyków...
Idź na kurs, spokojnie przecież nikt tam od ciebie nie wymaga żebyś umiał jeździć idąc na 1 godzinę. Ja na 1 jeździe próbowałam ruszyć dodając gazu hamulcem :wink:
koniec kursu: 09.01.14
21.01.14 teoria +, placyk +, miasto + :D
Agatta

Postprzez Makabra » niedziela 24 sierpnia 2014, 20:11

Raxen napisał(a): a wasz pierwszy raz za kierownicą jaki był ? :hmm:

Było prawdopodobnie do d*py. Ale nie pamiętam bo miałem wtedy tyle lat że ledwo dostawałem noga żeby wcisnąć sprzęgło do końca :) Idź na kurs i tam się nauczysz. Forum nie jest od takich rzeczy, głupot się nauczysz jakichś a potem instruktor będzie miał z Tobą problem, żeby Cię oduczyć tych głupot.
Makabra

Powrót do Luźna gadka