Czym można legalnie jeżdzić na dowód osobisty od 2013 roku

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Czym można legalnie jeżdzić na dowód osobisty od 2013 roku

Postprzez szymon347 » wtorek 23 września 2014, 14:50

Witam moje pytanie brzmi:
Czym można legalnie jeżdzić na dowód osobisty od 2013 roku, podobno prawo nie działa wstecz więc czym może jeżdzić typowy Kowalski który nie ma prawa jazdy a przed wejściem nowych przepisów miał 18 lat.
Z tego co się dowiedziałem ja są to motorowery 50cm2, oraz piaggio ape 50 trójkołowiec z dachem

Nie wiem i są różne opinie dlatego pisze tutaj bo każdy mówi inaczej czy również można jeżdzić na dowód microcarem z homologacją l6e czterokołowiec lekki?
Czytałem gdzieś że mając kategorie AM można nimi jeżdzić więc o co tu chodzi? Czyli 14 latem mając nowe prawo jazdy AM może śmigać czterokołowcem a typowy Kowalski na dowód tylko skuter i paiggio ape ?
I czy mając starą karte motorowerową mimo że ma się już dawno skończone 18 lat można ją wymienić na prawo jazdy AM i jeżdzić microcarem L6E?
szymon347

Re: Czym można legalnie jeżdzić na dowód osobisty od 2013 ro

Postprzez jasper1 » wtorek 23 września 2014, 15:30

Osoba, która ukończyła 18 lat przed 19.01.2013 może jeździć motorowerem na dowód osobisty. Nie może na dowód jeździć czterokołowcem lekkim, do tego potrzebuje przynajmniej kategorii AM.
Starą kartę motorowerową można wymienić na kategorię AM.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez szymon347 » wtorek 23 września 2014, 15:36

Czyli co np. mam 30 lat wygrzebałem starą kartę motorowerową z szuflady, i gdzie z nią mam się udać? do wydziału komunikacji potrzebne mi są jakieś dodatkowe dokumenty badania? Karta była wydana bezterminowo w szkole jak to wcześniej bywało
szymon347

Postprzez jasper1 » wtorek 23 września 2014, 21:53

Trochę się zagalopowałeś. W UoKP jest mowa o kartach motorowerowych wydanych na podstawie przepisów ustawy PoRD z dnia 20 czerwca 1997. O starszych dokumentach nic nie ma.
Tok postępowania tak, jak w przypadku ubiegania się o wydanie PJ - wizyta w wydziale komunikacji: orzeczenie lekarskie, wniosek, zdjęcie, opłata.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Powrót do Luźna gadka