Forum Chat #1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Forum Chat #1

Postprzez Cyryl8 » piątek 07 marca 2025, 08:02

jeżeli ktoś jest Twoim przyjacielem, to nie możesz zakładać, że stanie się wrogiem.

czy jeszcze dwa miesiące temu przypuszczałeś, że w ONZ przeciw rezolucji potępiającą rosyjska agresję na Ukrainę USA będą głosować przeciw razem z Rosją, Białorusią i KRLD?

przeczytałem ciekawą opinie jednego z Amerykańskich generałów, pt. co będzie gdy USA wystąpią z NATO.
według niego staną się 3 rzeczy:

1. Europa się usamodzielni militarnie, a ma dość dobre doświadczenie w dowodzeniu armii różnych państw.

2. Europa zacznie prowadzić własna politykę zagraniczną niezależną i nie spójną z USA.

3. w razie zbliżenia się USA do Rosji, na co się zanosi, Europa zacznie współpracować gospodarczo, a może nawet militarnie z Chinami, aby zapewnić sobie bezpieczeństwo.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » piątek 07 marca 2025, 13:13

O ile jeszcze z tą rezolucją ONZ z Trumpem u władzy nie jestem wielce zaskoczony to akurat dzisiaj przeczytałem, że Trump chce szybko deportować 270 tys. Ukraińców, którzy znaleźli w USA schronienie po rozpoczęciu wojny. Przyjęto ich tam legalnie ze względów humanitarnych (tak jak tych Ukraińców w Polsce, Niemczech, itd.) a teraz Trump chce ich odesłać mimo, że działa póki co nie zamilkły. Z tym człowiekiem wszystko jest teraz możliwe.
Swoją drogą nie spodziewałem się, że prezydent USA ma w swoich rękach aż taką decyzyjną władzę. Widać możliwości prezydenta USA są zupełnie inne niż np. Polskiego.

Co do Rosji.... Sankcje na Rosję okazały się delikatnie pisząc średnio udane. W Rosji można spokojnie kupić wszystkie zachodnie produkty mimo, że teoretycznie masa zachodnich marek się z ich rynku wycofała. Rosja sprowadza je po prostu przez pośredników. Niedawno przejrzałem artykuł gdzie Polka mieszkająca w Moskwie robiła zdjęcia półkom w sklepach gdzie wesoło stały Polskie produkty spożywcze czy np. kosmetyki Polskich firm (ponoć bardzo popularnych w Rosji). Rosja wesoło handluje ropą ze wszystkimi wykorzystując flotę tzw. statków cieni. W ich nowo wyprodukowanych rakietach wystrzeliwanych na Ukrainę są stosowane układy elektroniczne i komponenty zachodnich firm technologicznych.
To tak jak kiedyś "problem" z zakupem piwka gdy z rówieśnikami byliśmy przed 18-stką. Problem się łatwo rozwiązywało prosząc o pomoc pana Mietka, który niemal zawsze był w pobliżu monopolowego.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » piątek 14 marca 2025, 18:17

Blacksmith napisał(a):...Trump chce szybko deportować 270 tys. Ukraińców...

problem w tym, że Trump, który z imigrantów zrobił flagowe hasło kampanii zapomniał tego zrealizować, bo w mediach jest szum, ale w pierwszym miesiącu rządów wydalił 37 660 osób, natomiast przeciętna miesięczna liczba deportacji w ostatnim pełnym roku rządów prezydenta Joe Bidena, która wynosiła 57 tys., który o tym nie mówił, ale robił.

nie wiem czy wiesz jak jest w Rosji. oczywiście że wszystko jest.
w sklepach zobaczysz np. sery żółte z całego świata, choć są też krajowe. jednak te krajowe kosztują w złotówkach powyżej 40zł/kg, a importowane to grubo ponad 100zł/kg, a chyba wiesz że przeciętny Rosjanin zarabia mniej, dużo mnie niż Polak. ale mieszkańców centrum Moskwy, Petersburga i paru większych miast nie ma to większego znaczenia, bo zarabiają dużo więcej, ale dla większości.
wraz z wojną japońska firma Mikasa przestałą sprzedawać Rosjanom piłki do siatkówki. a tymi piłkami grane są wszystkie mistrzostwa, puchary i olimpiady, więc dzisiaj rosyjska liga gra rosyjskimi piłkami Wolar, z tym że kosztują ona na polskie grubo ponad 400zł, a piłka Mikasy tak jak na olimpiadzie u nas kosztuje 360zł.
oczywiście dla klubów ligowych mających budżety wielomilionowe nie ma to znaczenia, ale dla pozostałych prawie 3 milionów grających w siatkówkę, to już nie wszystko jedno.
choć z tymi bogatszymi to też nie tak różowo, bo wszelkie importowane dobra drożej jak drożeje euro i dolar, a te podrożały od początku wojny o 25%.
Cyryl8

Poprzednia strona

Powrót do Luźna gadka