Prawo jazdy z wpisanym kodem [ wada wzroku ]

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Prawo jazdy z wpisanym kodem [ wada wzroku ]

Postprzez mietex007 » środa 04 czerwca 2008, 23:45

Mam takie prawojazdy , tyle że w okularach źle widzę a bez dobrze i jeżdze bez ale mam schowane w aucie na wypadek kontroli.

Moje pytanie brzmi co grozi za jazde bez okularów jeżeli prawo jazdy wymusza jazdę w ?
Mogę powtórzyć badania dużo wcześniej i zmienić prawo jazdy niż wyznaczony termin [ 10 lat ? ]
mietex007

Re: Prawo jazdy z wpisanym kodem [ wada wzroku ]

Postprzez ufo669 » czwartek 05 czerwca 2008, 15:18

mietex007 napisał(a):Mogę powtórzyć badania dużo wcześniej i zmienić prawo jazdy niż wyznaczony termin [ 10 lat ? ]

tak
a za jazde bez mandat
Obrazek
ufo669

Postprzez aga6996 » środa 16 lipca 2008, 19:16

Ja też tak mam. W okularach nic nie widzę na drodze i raczej "napada" mnie rzeczywistośc (bo potrzebne mi są do pracy-astygmatyzm)
Miałam jednak mądrego lekarza który napisał że noszę okulary i soczewki
Zawsze mogę powiedziec że mam soczewki kto to sprawdzi
aga6996

Postprzez złotowłosa » poniedziałek 21 lipca 2008, 17:32

mnie załatwili z tymi badaniami w Kulce... przy małej wadzie bardzo wpisali mi czasowe prawko !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ten lekarz chyba sam był ślepy,no bez przesady,ja nie mam żadnych chorób ze wzrokiem, noszę też soczewki często. A wada się nie zmienia od lat.a ja poniosę dodatkowe koszty przez jakiegoś służbistę.....Ta szkoła to jedna wielka totalna porażka. :x
Nie spotkałem jeszcze nikogo, kto by cnotę kochał tak jak urodę \Konfucjusz\
złotowłosa

Postprzez autopol-serwis » poniedziałek 21 lipca 2008, 19:37

aga6996 napisał(a):Zawsze mogę powiedziec że mam soczewki kto to sprawdzi

no niby tak, ale jak rzeczywistość to sprawdzi ?, z głupoty nie każą jeździć w okularach chyba był jakiś powód ? :?
Ostatnio zmieniony wtorek 22 lipca 2008, 07:56 przez autopol-serwis, łącznie zmieniany 1 raz
autopol-serwis

Postprzez BOReK » poniedziałek 21 lipca 2008, 21:11

O ile pamiętam, to standardowo wstukują tam kod na okulary ogólnie. Możesz jeździć w szkłach zerowych albo nawet w roboczych goglach przeciwpyłowych, bo masz mieć po prostu coś "na oczach". ;)
BOReK

Postprzez aga6996 » środa 23 lipca 2008, 10:32

Wada wzroku wadzie nierówna. Astygmatyzm nie wymaga w normalnym funkcjonowaniu stosowania szkieł. Jedynie przy czytaniu lub gapieniu się cały dzień w monitor od komputera, powoduje, ze oczy są zmęczone, wrażliwe na światło, czasem łzawią.
Pan doktor badając mi wzrok, kazał czytać cyferki z tablicy( po 8 godzinach pracy w okularach)Nie dzwota że przyzwyczajony wzrok nie dał rady. To że nie jeżdżę w okularach to nie żaden przejaw głupoty z mojej strony- wręcz przeciwnie. Bez nich lepiej wyczuwam odległość i zagrożenie na drodze. Poza tym każdy bierze odpowiedzialność za siebie. To tak jak z ustawieniem fotela w samochodzie...Jedni na wiewiórę inni na leżąco jadą.
Ja pracuję w okularach a wszystko inne bez...i tyle w tym temacie
aga6996

Postprzez autopol-serwis » środa 23 lipca 2008, 12:05

aga6996 napisał(a):Pan doktor badając mi wzrok, kazał czytać cyferki z tablicy( po 8 godzinach pracy w okularach)Nie dzwota że przyzwyczajony wzrok nie dał rady.

Chyba wspomniany pan doktor zna się an tym co robi, wystarczyło w takim razie opowiedzić mu tą historię.... :)
autopol-serwis

Postprzez aga6996 » środa 23 lipca 2008, 13:20

masz rację...."chyba"-to dobre słowo
bo pewności żadnej
nawet nie wiem czy to był okulista
przyszedł do szkoły nauki jazdy, zainkasował pięćdziesiątaka od łebka i ...po kłopocie
pozdrawiam
aga6996

Postprzez bildad » środa 01 października 2008, 23:23

Ja mam wadę -1. Na co dzień w ogóle nie noszę okularów, bo mnie denerwują. Jak nie widzę, to zawsze mogę podejść bliżej :wink: .
Kiedyś wybrałam się na którąś z jazd bez okularów i byłam w wielkim szoku. Wydawało mi się że moja wada nie ma większego znaczenia jeśli chodzi o kręcenie kółkiem, bo przecież widzę, że ktoś jest na jezdni i tym bardziej widzę samochody mnie otaczające. Po 20min jazdy miałam ochotę przykleić się do przedniej szyby...
bildad

Postprzez rooney » czwartek 02 października 2008, 07:17

A co jeśli mam wpisane że mam jeździć bez okularów a będę jeździł w nich? To też jest niedozwolone?
rooney

Postprzez Driver'ka » czwartek 02 października 2008, 11:34

bildad napisał(a):Ja mam wadę -1. Na co dzień w ogóle nie noszę okularów, bo mnie denerwują.

Proponuję zainwestować w soczewki :) Z tego samego powodu właśnie się na nie przerzuciłam. Komfort, wygoda... czego chcieć więcej. A i mocno drogie nie są. Ja kupuję 3 pary soczewek (każda na jeden miesiąc) i płacę ok 120zł. A 120zł na 3 miesiące to nie jest dużo, a ile mniej problemów ;) Żadna kontrola pod tym względem mi nie straszna :)
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez DEXiu » czwartek 02 października 2008, 11:35

rooney napisał(a):A co jeśli mam wpisane że mam jeździć bez okularów a będę jeździł w nich? To też jest niedozwolone?

A jest w ogóle taki kod "obowiązkowa jazda bez okularów ani szkieł korekcyjnych"? :lol: Kary żadnej nie dostaniesz bo pan policjant nie ma uprawnień do badania wzroku ani wystawiania opinii lekarskich kierowcom :wink: Ewentualnie jak trafisz na służbistę to się zacznie rzucać o to i wymyślać jakie skierowanie na badania etc.
DEXiu

Postprzez Bojaro » czwartek 09 października 2008, 15:56

A jeżeli lekarz napisze "bezterminowe" tam gdzie jest pole do wpisu to znaczy, że dostane bezterminowe prawo jazdy?
Bojaro

Postprzez Driver'ka » czwartek 09 października 2008, 16:05

No raczej. Ale jakoś niedługo wszystkie prawa jazdy mają być terminowe. Zależy czy się załapiesz na reformę czy nie zdając egzamin ;)
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Następna strona

Powrót do Luźna gadka