przez paciorkowa » czwartek 30 października 2008, 23:35
przez komarzyca » piątek 31 października 2008, 04:02
przez cman » piątek 31 października 2008, 08:46
przez lupus » piątek 31 października 2008, 08:54
przez Rafix » piątek 31 października 2008, 11:21
przez jimorrison » piątek 31 października 2008, 15:46
przez ivytomek » piątek 31 października 2008, 23:49
komarzyca napisał(a):mnie uczono, że jak się pali zielone, to lepiej trochę zwolnić, tak poniżej 40 km/h ( a broń Boże nie dodawać gazu :P ) żeby mieć możliwość bezpiecznego zahamowania :D
przez dylek » sobota 01 listopada 2008, 07:51
Rafix napisał(a):Ja jak się paliło zielone od jakiegoś czasu, to jeszcze przyspieszałem, żeby się załapać :) Ale zwalnianie moim zdaniem nie ma żadnego sensu.
Art. 25. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.
22) szczególna ostrożność - ostrożność polegającą na zwiększeniu uwagi i dostosowaniu zachowania uczestnika ruchu do warunków i sytuacji zmieniających się na drodze, w stopniu umożliwiającym odpowiednio szybkie reagowanie,
§ 30.
4. Egzamin zostaje przerwany przez egzaminatora, jeżeli:
(...)
2) zachowania osoby egzaminowanej świadczą o możliwości stworzenia zagrożenia dla bezpieczeństwa ruchu drogowego;
3) osoba egzaminowana spowodowała zagrożenie dla zdrowia lub życia uczestników ruchu w trakcie egzaminu praktycznego na placu manewrowym lub w ruchu drogowym;
przez Floyd » sobota 01 listopada 2008, 19:20
dylek napisał(a):Rafix napisał(a):Ja jak się paliło zielone od jakiegoś czasu, to jeszcze przyspieszałem, żeby się załapać :) Ale zwalnianie moim zdaniem nie ma żadnego sensu.Art. 25. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.
22) szczególna ostrożność - ostrożność polegającą na zwiększeniu uwagi i dostosowaniu zachowania uczestnika ruchu do warunków i sytuacji zmieniających się na drodze, w stopniu umożliwiającym odpowiednio szybkie reagowanie,
Tyle mówi PORD o dodawaniu gazu przed skrzyzowaniem - tego pomysłu oczywiście gratuluję ;)
przez dylek » sobota 01 listopada 2008, 22:42
Floyd napisał(a):
Hmm obowiązek ustąpienia nadjeżdżającemu z prawej na skrzyżowaniu z sygnalizacją świetlną, gdy jedzie się na wprost? Wcale ciekawy pomysł. ;]
Gdy się skręca w lewo, tudzież w prawo to i owszem wypada pierwszeństwa pieszym udzielić i nadjeżdżającym z przeciwka skręcającym w prawo lub jadącym prosto w przypadku, gdy samemu się w lewo skręca, ale zwalnianie gdy jedzie się prosto to chyba może podpaść pod utrudnianie ruchu.
przez komarzyca » sobota 01 listopada 2008, 22:50
przez Rafix » sobota 01 listopada 2008, 23:57
A dlaczego uważasz, że ciśniemy gaz dechy, zamykamy oczy i liczymy, że jakoś to będzie? I tak w ramach ciekawostki, od samego początku kursu zawsze zerkam na boki jak jadę na zielonym, chyba, że już z daleka widzę boczne drogi np. za miastem.dylek napisał(a):Floyd napisał(a):
Hmm obowiązek ustąpienia nadjeżdżającemu z prawej na skrzyżowaniu z sygnalizacją świetlną, gdy jedzie się na wprost? Wcale ciekawy pomysł. ;]
Gdy się skręca w lewo, tudzież w prawo to i owszem wypada pierwszeństwa pieszym udzielić i nadjeżdżającym z przeciwka skręcającym w prawo lub jadącym prosto w przypadku, gdy samemu się w lewo skręca, ale zwalnianie gdy jedzie się prosto to chyba może podpaść pod utrudnianie ruchu.
Jak mi zacytujesz zapis z przepisów ruchu drogowego zwalniający z zachowania szczególnej ostrożności przy dojeżdżaniu do skrzyżowania podczas nadawania sygnału zielonego to możemy podyskutować. A póki co to swoje widzimisię możesz sobie wsadzić tam gdzie ja mam je teraz ..... Nikt ci nie każe palić głupa i hamować, ale zdjęcie nogi z gazu i uważne rozglądanie się na boki może ocalić życie tobie lub innym i o tym właśnie mówi ten przepis, a jego twórcy w nosie mają to, że tobie wydaje się, że ci się spieszy.....
przez cman » niedziela 02 listopada 2008, 09:43
komarzyca napisał(a):co do mojego zwalniania przed skrzyżowaniem, to robię to, jeśli widzę z daleka, że światło się już jakiś czas pali, a nie wiadomo jak długo to jeszcze będzie trwało.
przez dylek » niedziela 02 listopada 2008, 10:01
przez komarzyca » niedziela 02 listopada 2008, 22:41