Źli młodzi kierowcy

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Źli młodzi kierowcy

Postprzez krzysne » środa 05 sierpnia 2009, 00:33

Dziś w dzienniku podawali informację, że młodzi kierowcy sieją śmierć na polskich drogach. Po czym podają statystyki, że 20% wypadków było spowodowane przez kierowców w przedziale wiekowym 18-24 lata. Zerknąłem na stronę wałbrzyskiej KMP i tu statystyki z zeszłego roku: Na 142 wypadki 25 spowodowali ludzie w wieku 18-24. Na łamach artykułu autor próbował dowieść, jak to młodzi ludzie sieją zagrożenie za kierownicą. To mnie nasuwa się pytanie kto spowodował tamte 80% wypadków?? Dzieci na rowerkach trójkołowych?? Na You Tube możemy oglądać "wyczyny" TIR-owców czy kierowców autobusów, którzy kierowaniem pojazdami zajmują się zawodowo, przechodzą badania itp.
Ostatnio jadąc PKS-em słyszałem jak kierowca chwalił się jednemu pasażerowi że tym autobusem jego rekord wyniósł 100km/h (droga jednojezdniowa, jednopasmowa, poza obszarem zabudowanym)
Dlaczego więc kozłem ofiarnym są młodzi kierowcy?? Inni są wzorem cnót godnym naśladowania? Mnie gdy robiłem kurs na prawo jazdy najczęściej "utrudniali życie" kierowcy zawodowi, lub starsi. Nurtowało mnie to na ile sposobów można próbować ominąć L-kę stojącą w miejscu gdzie się zawraca. Nie przeczę, że można spotkać brawurowo jeżdżących młodych ludzi, gazujących na światłach, ruszających z piskiem opon, przeceniającyh swoje siły, których kultura jazdy pozostawia wiele do życzenia. Sam jestem w tym magicznym przedziale wiekowym i wiem dobrze, że jeszcze jeżdżę źle. Na pewno jak fundusze pozwolą pójdę na kurs doskonalenia techniki jazdy. Według mnie batem na młodych gniewnych powinna być policja/ straż miejska, a nie agencje reklamowe, które wymyślą kolejną ambitną kampanię społeczną.
Dla mnie robienie takiego szumu w mediach i przedstawianie młodych ludzi jako tych złych do niczego nie prowadzi. Utwierdza tylko w przekonaniu, że młodzież jest zła i tyle.
A co Wy o tym sądzicie??
Student PWr Transport
krzysne

Postprzez Edward20 » środa 05 sierpnia 2009, 00:44

przejmujesz sie tym? bo ja nie... niech gadaja co chca 80% kto powoduje? 20% to ludzie pewnie kolo 30-40 a 60% to stare dziadki i babcie ktorzy maja juz grubo ponad 60lat maja prawko bezterminowo i nie widza dalej jak maska
Edward20

Re: Źli młodzi kierowcy

Postprzez Neurot » środa 05 sierpnia 2009, 12:06

krzysne napisał(a):To mnie nasuwa się pytanie kto spowodował tamte 80% wypadków?? Dzieci na rowerkach trójkołowych?? Na You Tube możemy oglądać "wyczyny" TIR-owców czy kierowców autobusów, którzy kierowaniem pojazdami zajmują się zawodowo, przechodzą badania itp.

"To MI" <- nie "to mnie" (już mnie poprawiono, więc to nieaktualne)

Po drugie znajdź statystyki wypadków z udziałem aut ciężarowych. TIRy (jak je nazywasz) powodują w roku tyle wypadków, co osobówki w jakiś miesiąc (nie chcę skłamać, ale około dwóch tysięcy).
Sprawdź ile w 2008 było wypadków spowodowanych przez kierowców aut osobowych...

Zapomniałeś dopisać standardowe "TIRy na tory!!!"

PS: Tu parę linków do poczytania
Podsumowanie roku 2007

Statystyki roku 2008

//tu interesująca nas tabelka
Obrazek

PS2: Ze statystyk wynika, ze więcej było wypadków (i ofiar śmiertelnych) spowodowanych przez rowerzystów niż przez kierowców ciężarówek...
I to tyle, co mam do napisania w sprawie zarzutów kierowanych pod adresem kierowców zawodowych...
Ostatnio zmieniony środa 05 sierpnia 2009, 19:22 przez Neurot, łącznie zmieniany 2 razy
Pozdrawiam i życzę szczęśliwej podróży
Obrazek
Neurot

Postprzez nitro2009 » środa 05 sierpnia 2009, 13:49

Nowa akcja policji skierowana do młodych kierowców: http://www.uzyjwyobrazni.pl
Obrazek
nitro2009

Postprzez cman » środa 05 sierpnia 2009, 14:09

Szkoda tylko, że nie do wszystkich kierowców...
cman

Postprzez mk61 » środa 05 sierpnia 2009, 14:36

krzysne napisał(a):Ostatnio jadąc PKS-em słyszałem jak kierowca chwalił się jednemu pasażerowi że tym autobusem jego rekord wyniósł 100km/h

Czyli za mało wiesz o przepisach, wymaganiach i "uchyleniach" technicznych dotyczących autobusów. Więc nie rób takiej afery, bo jeśli bym Ci powiedział o "TIRze" jadącym 130km/h i to zgodnie z przepisami, to pewnie powiesz, że to morderca.

(droga jednojezdniowa, jednopasmowa, poza obszarem zabudowanym)

A skąd takie dokładne informacje, że w czasie "bicia rekordu" była akurata taka droga? :lol:

Jeśli się zaczyna jakiś temat, tym bardziej tak kontrowersyjny i chce się kogoś oskarżać, to najpierw należy się do tego przygotować, a nie tylko walnąć posta i "niech ludzie narzekają".
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Neurot » środa 05 sierpnia 2009, 18:06

mk61 napisał(a):bo jeśli bym Ci powiedział o "TIRze" jadącym 130km/h i to zgodnie z przepisami, to pewnie powiesz, że to morderca.

Da się 130 zgodnie z przepisami? Zdradź tajemnicę. Z chęcią wyjmę bezpiecznik od kagańca...
Pozdrawiam i życzę szczęśliwej podróży
Obrazek
Neurot

Postprzez nitro2009 » środa 05 sierpnia 2009, 19:56

TIR z prędkością 130 km/h? Chyba w śnie. Mój były instruktor podczas jazdy przyznał się że jeździł tirem i max. można jechać 80. Powyżej włącza się jakieś zabezpieczenie czy coś.
Obrazek
nitro2009

Postprzez kamix500 » środa 05 sierpnia 2009, 20:20

Powyżej włącza się jakieś zabezpieczenie czy coś.

tak ale wszystko można obejść :)

a do tematu:
dużo młodych osób powoduje wypadki bo ich jest chyba najwięcej. jazda dla osoby która ma świeżo prawo jazdy to frajda :) gdy tylko może to gdzieś jedzie. np. ja jak tylko mogę to wszędzie sie pcham jako kierowca :P a spojrzeć na mojego tatę ( wiek koło 40 lat) jedzie samochodem gdy musi. dlatego młodsi częściej będą mieć wypadki :)
oczywiście są i tacy co uważają ze mając rok prawko wiedzą więcej niż ten co ma 20 lat i przeceniają swoje możliwości.
kamix500

Postprzez Kubecks » czwartek 06 sierpnia 2009, 09:36

Popieram przedmowce (kamix'a). Dodam do tego jeszcze fakt, ze najlatwiej jest zwalic wszystko na mlodych kierowcow. Nie ma innego kozla ofiarnego? To wezmiemy mlodego!

P.S. Sam mam wielu znajomych w mlodym wieku i nie jezdza jak wariaci, a wrecz przeciwnie - jezdza bezpieczniej od ich rodzicow (wiem jak jezdza ich rodzice, bo mialem okazje sie z nimi przejechac).
7/29/09 Egzamin zdany za pierwszym podejściem
8/4/09 Prawo Jazdy:: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.
8/10/09 Prawko w kieszeni
Kubecks

Postprzez Khay » czwartek 06 sierpnia 2009, 09:54

A chciało się Wam chociaż zajrzeć do linka, który podał Neurot? Odpowiedź znam, bo gdybyście tam zajrzeli, to nie pisalibyście głupot.

Dwie tabele, których przeoczyć tam nie sposób:

Obrazek

Obrazek

Widać wyraźnie, że zarówno wielkości bezwzgędne jak i te odniesione do populacji przeczą Waszym przekonaniom. A dodatkowo nie trudno udowodnić, że procent osób w wieku 30-39 czy 40-49 z prawkiem i jeżdżących regularnie jest wyższy niż w grupie wiekowej 18-19 czy 20-29 (praca, kasa, własny samochód, czy wreszcie PJ w kieszeni - nie wszyscy robią je od razu po 18-tych urodzinach).

W jednym zgodzę się: brak wyobraźni może być zarówno związany z wiekiem, jak i całkowicie od niego oderwany. Ale jak się ma żonę, dzieci na utrzymaniu to siłą rzeczy na drodze bardziej się uważa. En generale, bo od każdej reguły dotyczącej ludzi nie trudno znaleźć żywe (w tym wypadku częściej pewnie martwe...) wyjątki.

Więc nie ma się co obruszać, obrażać na rzeczywistość, tylko swoją postawą pracować na to, by statystyki się zmieniły. ;) Znaczy teraz, w wieku młodym... broń Boże nie namawiam do szaleństw po przekroczeniu magicznej bariery 24 (czy jak w tych statystykach - 29) lat.

Pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez mk61 » czwartek 06 sierpnia 2009, 10:34

Neurot napisał(a):Da się 130 zgodnie z przepisami? Zdradź tajemnicę. Z chęcią wyjmę bezpiecznik od kagańca...

I tutaj Cię troszeczkę zmartwię. Musiałbyś najpierw swoją Magnumkę przetransportować do USA. I oto cała "tajemnica".

nitro2009 napisał(a):TIR z prędkością 130 km/h? Chyba w śnie.

A jednak.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez BOReK » czwartek 06 sierpnia 2009, 10:44

W przypadku obydwu stron szkoda, że jak pan idzie z psem na spacer, to według statystyki średnio mają po trzy nogi. Ot, realizm badań. Ciekawe, czy uwzględniono też kierowców bez uprawnień (nie mylić z brakiem dokumentu). Poza tym sporo do rzeczy ma model i wiek pojazdu. Na drodze mam wrażenie, że kierowcy tych szybszych i nowszych (choć czasem tylko większych) mają tendencję do uważania, że "jakoś zdążą". Już nie raz dawałem po hamulcach, bo mi taki wyjechał z podporządkowanej.

Zupełnie obok tego zwrócę uwagę osobom, według których jazda na światłach mijania jest bez sensu. Na stronie 38 tego pdfa w drugim linku jest zestawienie przyczyn wypadków. Jakimś dziwnym trafem najwięcej punktów zebrały braki w oświetleniu, czyli że jednak kierowcy mają jakieś problemy z zauważeniem źle oświetlonego pojazdu. Wiem, że jest to ponowne odkrycie Ameryki, tylko czemu nie zauważają go przeciwnicy jazdy na światłach?

Mk61 - gratuluję pomysłu. Już lepiej wsadzić ją na czubek rakiety i wystrzelić na orbitę. Zdziwisz się, jak osiągnie prędkość 40000km/h?
BOReK

Postprzez mk61 » czwartek 06 sierpnia 2009, 11:06

BOReK napisał(a):Mk61 - gratuluję pomysłu. Już lepiej wsadzić ją na czubek rakiety i wystrzelić na orbitę. Zdziwisz się, jak osiągnie prędkość 40000km/h?

Do czego zmierzasz, bo chyba nie zrozumiałem ironii?
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez BOReK » czwartek 06 sierpnia 2009, 11:10

Do tego, że rozmawiamy o polskich realiach drogowych, do których realia USA jakoś nie pasują.
BOReK

Następna strona

Powrót do Luźna gadka