Skandal z tablicami

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Skandal z tablicami

Postprzez ella » piątek 12 listopada 2004, 12:23

Kierowcy, którym skradziono tablice rejestracyjne, najczęściej po to, by użyć ich do kradzieży benzyny ze stacji, mogą mieć problemy. Przez rozporządzenie ministra infrastruktury.
Każdy właściciel samochodu, któremu skradziono tablice rejestracyjne, może w swoim wydziale komunikacji odebrać "blachy" z identycznym nadrukiem.

- To fatalny pomysł. Skradzione numery powinny przestać istnieć - ocenia Włodzimierz Sel, ekspert Polskiego Związku Motorowego. Z jednej strony to dobrze, że skradzione tablice rejestracyjne będzie można zastępować nowymi o identycznej treści, bo przez to nie będzie wymagana zmiana dowodu rejestracyjnego i ubezpieczenia auta. A to ułatwi nam życie. Z drugiej strony jeśli odkryjemy, że naszeg tablice zniknęły, a w wydziale komunikacji odbierzemy takie same, to każda policyjna kontrola może nas kosztować mnóstwo nerwów.

To dlatego, że w centralnej bazie danych policji drogowej nasze tablice będą cały czas figurować jako skradzione. Oznacza to, że policjanci mogą potraktować nas nie tylko jak złodziei tablic, ale także podejrzewać o to, że poruszamy się kradzionym samochodem.

Może, ale nie musi odebrać takich samych tablic. Ludzie mają rozumy i wiedzą po co inni kradną tablice. Więc lepiej chyba zrobić nowe. Pewnie, że jest to większy koszt i więcej chodzenia po urzedach ale potem mniej nieprzyjemności. Ja osobiście robiła bym nowe.
http://motoryzacja.interia.pl/news?inf=561241
Ostatnio zmieniony piątek 12 listopada 2004, 15:24 przez ella, łącznie zmieniany 1 raz
ella
Moderator

Re: Skandal z tablicami

Postprzez scorpio44 » piątek 12 listopada 2004, 15:01

ella napisał(a):Może, ale nie musi odebrać takich samych tablic. Ludzie mają rozumy i wiedzą po co inni kradną tablice. Więc lepiej chyba zrobić nowe. Pewnie, że jest to większy koszt i więcej chodzenia po urzedach ale potem mniej nieprzyjemności. Ja osobiście robiła bym nowe.

Jeżeli sprawa wygląda tak jak przedstawiła to Ella, to zgadzam się z nią.
scorpio44

Postprzez wiruswww » piątek 12 listopada 2004, 22:20

Ja też się zgadzam z Elą. Z artykułu wynika żemoga jeździć dwa samochody z identycznymi rejestracjami z czego jedne tablice są kradzione a drugie nie. Według mnie jest to bezsensu.
Czasami mam dość tej całej techniki. Przez tą całą technologie ludzie oduczyli się rozmawiać twarzą w twarz :( I to jest naprawde smutne.
wiruswww

Postprzez dorsio » sobota 13 listopada 2004, 14:35

Zastanawiam się dla kogo wymyślono takie ułatwienie. Przecież jak ktoś nam ukranie klucze od mieszkania to raczej wymienimy zamki niż dorobimy klucze do obecnych. Tak samo chyba powinno być z tablicami. Chyba, że właściciel pojazdu dokładnie wie co się z nimi stało.
Niedawno w drogówce widziałem jak zatrzymali gościa do kontroli i okazało się, że sobie sam dorobił tablice na podobieństwo starych. :D
dorsio

Postprzez scorpio44 » sobota 13 listopada 2004, 16:06

dorsio napisał(a):Przecież jak ktoś nam ukradnie klucze od mieszkania to raczej wymienimy zamki niż dorobimy klucze do obecnych. Tak samo chyba powinno być z tablicami

Zgadza się, tylko że obowiązku zmienić tych zamków nie mamy. I może ci panowie, co to wymyślili z tymi tablicami, też wymyślili analogię do tych zamków. :D Ale tak czy tak dochodzimy z powrotem do tego, co powiedziała Ella. Skoro te zamki raczej wtedy wymienimy na nowe, tak samo lepiej dla świętego spokoju wyrobić sobie nowe tablice.
scorpio44

Postprzez dorsio » sobota 13 listopada 2004, 16:30

Jak ktoś chce iść na łatwiznę to musi się liczyć z konsekwencjami.
dorsio

Postprzez ella » sobota 13 listopada 2004, 22:07

Taki przepis został wprowadzony przez ministra w odpowiedzi na inicjatywę przewoźników, którym bardzo zależało na takim przepisie. Tu są duże udogodnienia, jeśli chodzi o licencje i zwolnienia - Justyna Bracha z resortu infrastruktury.

Przewoźnikom to się pewnie opłaci, bo nie może sobie pozwolić na przestój w pracy i załatwianie nowych dokumentów, a to trochę trwa a tablice są od razu.
Dobrze, że jest dowolność w wyborze.
ella
Moderator

Postprzez scorpio44 » sobota 13 listopada 2004, 22:48

ella napisał(a):Dobrze, że jest dowolność w wyborze.

A mówiąc przenośnie porównaniem Dorsia - dobrze, że nie ma zakazu wymiany zamków w drzwiach, kiedy zgubimy klucze. :D :D :D
scorpio44

Postprzez miros » niedziela 14 listopada 2004, 13:57

mi sie pomysl podoba, mamy wybor i wiadomo ze duzo osob skozysta z warantu zalatwienia takich samych tablic. chozi tu wlasnie o ludzi ktorzy zarabiaja przy pomocy samochodu i dla nich kazdy dzien to strata pieniedzy i klientow. a dla prywaciarzy najelpszym rozwiazaniem jest zalatwienie nowych numerow chyba ze tez gdzies nam spieszno i musimy na pewien czas zalozyc takie same numery.
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez bajencja » niedziela 02 września 2012, 16:13

Temat bardzo stary, ale odgrzebuję, żeby nie powielać.
W nocy jakiś gnój ukradł mi tablice. Zgłosiłam kradzież, jutro wybiorę się do UM. Czy ktoś wie, jak teraz wygląda cała procedura ? Czy numery będą taki same ?
bajencja

Postprzez sankila » poniedziałek 03 września 2012, 02:01

Po kradzieży robisz zwykłe przerejestrowanie samochodu.
Do UM bierzesz wszystkie papiery wozu (z czerwoną książeczką, jak masz) oraz zaświadczenie z policji o zgłoszeniu kradzieży lub kopię zgłoszenia. Płacisz ok. 180 zł i dostajesz nowe numery oraz tymczasowy dowód rejestracyjny. Do miesiąca powinien przyjść nowy. Nie zapomnij zgłosić się do ubezpieczyciela, żeby zrobić aneks na nowy numer.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez Razor1990 » poniedziałek 03 września 2012, 16:35

Przerabiałem taką akcję w lipcu - zapieprzyli mi spod hipermarketu :)

Policja -> jazda na komisariat -> dostałem papier, że zgłosiłem kradzież -> pojechałem do WK UM gdzie przedstawiłem papier, dowód rejestracyjny i wniosek o nowe tablice -> od ręki dostałem nowe, DR był do odbioru po tygodniu (do tego czasu jeździłem na wpisie w starym DR) :)

Aneks u ubezpieczyciela dopiero jak masz nowy DR :) (przynajmniej w PZU)

Czy numery będą taki same ?

Będą ci chcieli wcisnąć duplikat (czyli te same) - poproś o nowy numer. Stare tablice widnieją jako "ciepłe" w bazie danych, przez co możesz mieć problemy.
Razor1990

Postprzez bajencja » poniedziałek 03 września 2012, 17:05

Prawie wszystko udało mi się załatwić, numery od ręki dostałam nowe i DR tymczasowy. Ubezpieczyciel wydał aneks do polisy i pokryją mi koszty z AC.
bajencja

Postprzez Radhezz » sobota 15 września 2012, 12:54

Dziwne podejście macie z tymi "trefnymi" blachami - narażacie się przy tym na co najwyżej częstsze kontrole, nic poza tym, bo przecież wszystkie papiery są ok. Dajcie sobie spokój z tymi "nieprzyjemnościami" - teoretykom i bajkopisarzom dziękujemy; jeśli macie konkretny przykład takiej sytuacji to chętnie poczytam, w innym przypadku to tylko śmiechu warte.

Nawiasem mówiąc myślicie, że jak zrezygnujecie ze swoich starych numerów, to co się z nimi dzieje? Bo ja mam jakieś takie dziwne wrażenie że dalej trafiają do obiegu, tylko osobie która nie ma pojęcia że dane numery już na jakimś aucie jeździły, a już w ogóle że mogły być kiedyś skradzione... Biorąc "nowe" numery z WK również możecie trafić na takie "używki", i cały misterny plan szlag trafia :lol:
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez Razor1990 » sobota 15 września 2012, 18:16

Radhezz napisał(a):Dziwne podejście macie z tymi "trefnymi" blachami - narażacie się przy tym na co najwyżej częstsze kontrole, nic poza tym, bo przecież wszystkie papiery są ok. Dajcie sobie spokój z tymi "nieprzyjemnościami" - teoretykom i bajkopisarzom dziękujemy; jeśli macie konkretny przykład takiej sytuacji to chętnie poczytam, w innym przypadku to tylko śmiechu warte.

I policjanci z patrolu, który przyjechał mi to mówili i policjant z dochodzeniówki... ale jak wiesz lepiej...

Radhezz napisał(a):Nawiasem mówiąc myślicie, że jak zrezygnujecie ze swoich starych numerów, to co się z nimi dzieje? Bo ja mam jakieś takie dziwne wrażenie że dalej trafiają do obiegu, tylko osobie która nie ma pojęcia że dane numery już na jakimś aucie jeździły, a już w ogóle że mogły być kiedyś skradzione... Biorąc "nowe" numery z WK również możecie trafić na takie "używki", i cały misterny plan szlag trafia :lol:

Dziwne, bo u mnie w mieście nowe numery są narastające i nie wiem dlaczego sądzisz, że to używki...
Razor1990

Następna strona

Powrót do Luźna gadka