jazda blisko lewej krawedzi pasa ruchu

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

jazda blisko lewej krawedzi pasa ruchu

Postprzez premal1 » niedziela 08 kwietnia 2012, 20:48

czy można jechać blisko lewej krawedzi pasa ruchu,bo ja tak jezdże i nie wiem czy to bład
premal1

Re: jazda blisko lewej krawedzi pasa ruchu

Postprzez mk61 » niedziela 08 kwietnia 2012, 21:33

A po co?
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez premal1 » niedziela 08 kwietnia 2012, 23:04

tak już mam po prostu, pewniej się czuję , przyzwyczaiłem sie tak ale nie wiem czy tak mozna
premal1

Postprzez mk61 » poniedziałek 09 kwietnia 2012, 09:14

Nie można. Pomyśl o tym, że ktoś może chcieć cię wyprzedzić, ale jednak najpierw musiałby się wychylić, by sprawdzić, czy może. Pomyśl o tym, że ciężarówka, lub autobus jadące z przeciwka nie zawsze mieszczą się na swoim pasie ruchu i mogą Ci pourywać to i owo.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez BOLEKlodz » poniedziałek 09 kwietnia 2012, 16:39

Musisz zmiwnić przyzwyczajenia. Jazda przy lewej krawędzi mówi o tym, że inni kierowcy cię nie obchodzą. Jest to bardzo irytujące i niekulturalne. Jeśli jedziesz normalnie, to przy prawej krawędzi, a jeśli wyprzedzasz, to przy lewej. Mnie bardzo denerwuje, gdy na ulicy, gdzie na jednym pasie mieszczą się spokojnie 2 auta, ktoś jedzie środkiem pasa, i pomimo, że jadę z tyłu z większą prędkością, to nie raczy lekko ruszyć kierownicą i zjechać bliżej krawędzi, tylko trzeba przez takiego delikwenta wyjeżdżać na sąsiedni pas. Mam nadzieję, że chociaż w takich sytuacjach ułatwiasz przejazd komuś.
BOLEKlodz

Postprzez premal1 » poniedziałek 09 kwietnia 2012, 17:50

ale czy to jest jakoś zakazane prawnie tzn. można za to mandat dostać itp.
premal1

Postprzez mk61 » poniedziałek 09 kwietnia 2012, 18:17

Można, jak najbardziej.
Art. 16. 1.Kierującego pojazdem obowiązuje ruch prawostronny.
2.Kierujący pojazdem, korzystając z drogi dwujezdniowej, jest obowiązany jechać po prawej jezdni; do jezdni tych nie wlicza się jezdni przeznaczonej do dojazdu do nieruchomości położonej przy drodze.
3.Kierujący pojazdem, korzystając z jezdni dwukierunkowej co najmniej o czterech pasach ruchu, jest obowiązany zajmować pas ruchu znajdujący się na prawej połowie jezdni.
4.Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.

Jeśli kwota mandatu nie jest określona w taryfikatorze, to mandat może wynosić 20-500zł.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez kopan » poniedziałek 09 kwietnia 2012, 19:11

4.Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.

Gdy masz niewyznaczone pasy ruchu to stosujesz tę część przepisu<<< Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni.>>>> jedziesz przy krawędzi jezdni.

Gdy masz wyznaczone pasy ruchu to stosujesz tę część przepisu <<<<Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.>>>>> jedziesz dowolnym pasem byle by pasem.
kopan

Postprzez lith » poniedziałek 09 kwietnia 2012, 19:13

Wątpię, żeby ktoś za coś takiego dał mandat, ale raczej liczyłbym się z agresją i 'wymierzaniem sprawiedliwości' na własną rękę przez innych kierowców. No i poza tym świadomość, że robi się na złość innym i jest się niekulturalnym... mi to zdecydowanie wystarcza ;] Oczywiście jak mam powód to jadę bliżej środka, wiadomo.

edit: co do tego co napisał kopan to jest dość kontrowersyjne, większość raczej uważa, że należy przy wyznaczonych pasach ruchu też należy zajmować ten możliwie blisko prawej strony, oczywiście z naciskiem na możliwie. W końcu nie jest napisane nigdzie, że przy niewyznaczonych pasach ruchu należy jechać możliwie blisko prawej krawędzi, tylko, że ogólnie należy jechać możliwie blisko prawej + (a nie albo) jak są wyznaczone to nie zajmować jednocześnie więcej niż jednego pasa.
lith

Postprzez szerszon » poniedziałek 09 kwietnia 2012, 19:42

I tak sie rodzą miszczowie lewego pasa na A i S....
szerszon

Postprzez kopan » poniedziałek 09 kwietnia 2012, 20:11

Żeby być mistrzem pasa lewego to trochę trzeba przepisów poczytać a nie bazować na pośrednikach.
Ustęp 4 zawiera normę pozycji na jezdni dla dwóch przypadków wyznaczone i niewyznaczone pasy ruchu.
Wynika to z art 5.1.
A w jaki sposób to wynika, to proste więc nie będziesz miał kłopotów w zrozumieniu.
kopan

Postprzez lith » poniedziałek 09 kwietnia 2012, 20:21

No i że niby w jaki sposób wyznaczone pasy mają zwalniać z obowiązku poruszania się możliwie blisko prawej krawędzi? Jedyne co zmieniają to, że odległość od prawej krawędzi nie zmienia się 'płynnie', a 'skokowo' o całe pasy. Coś jak z kwantami energii :P
lith

Postprzez kopan » poniedziałek 09 kwietnia 2012, 21:01

Problem jest bo nie rozumiesz o co chodzi w art 5.1.
Dyskutujesz a podstaw prawa nie rozumiesz.
Spróbuj sam dojść do tego co napisałem.
Szerszon ci pomoże.
kopan

Postprzez oskbelfer » poniedziałek 09 kwietnia 2012, 21:18

lith napisał(a):Wątpię, żeby ktoś za coś takiego dał mandat, ale raczej liczyłbym się z agresją i 'wymierzaniem sprawiedliwości' na własną rękę przez innych kierowców. No i poza tym świadomość, że robi się na złość innym i jest się niekulturalnym... mi to zdecydowanie wystarcza ;] Oczywiście jak mam powód to jadę bliżej środka, wiadomo.

edit: co do tego co napisał kopan to jest dość kontrowersyjne, większość raczej uważa, że należy przy wyznaczonych pasach ruchu też należy zajmować ten możliwie blisko prawej strony, oczywiście z naciskiem na możliwie. W końcu nie jest napisane nigdzie, że przy niewyznaczonych pasach ruchu należy jechać możliwie blisko prawej krawędzi, tylko, że ogólnie należy jechać możliwie blisko prawej + (a nie albo) jak są wyznaczone to nie zajmować jednocześnie więcej niż jednego pasa.

lith -- krótk rozmowa, dwa razy za długo lewym pasem rychu i n apaństwowym egzaminie jest negatywny :)

dziękuje za uwagę :) pozdrawiam :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez szerszon » poniedziałek 09 kwietnia 2012, 21:48

kopan napisał(a):
Gdy masz wyznaczone pasy ruchu to stosujesz tę część przepisu <<<<Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.>>>>> jedziesz dowolnym pasem byle by pasem.
I to mi wystarczy w temacie lewym pasem na autostradzie.
Przecież nie zajmujesz wiecej niz jeden pas.... :mrgreen:
szerszon

Następna strona

Powrót do Luźna gadka