Ile płacisz za ubezpieczenie swojego pojazdu

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Ile płacisz za ubezpieczenie swojego pojazdu

Postprzez Kamasek » poniedziałek 11 czerwca 2012, 11:57

Czytając wypowiedź Szerszona na temat kosztów ubezpieczenia samochodu wpadłem na pomysł stworzenia tego tematu. Wiele osób zastanawia się po zdaniu prawa jazdy nad własnym pojazdem, ale pojawia się problem. Trzeba ten pojazd ubezpieczyć. Dzięki Wam, forumowicze młody kierowca będzie wiedział, gdzie rozpocząć poszukiwania. Wpisujcie również motocykle, skutery, przyczepki

Proponowany schemat postu:
1. Auto: marka, model, rocznik i pojemność silnika
2. Zniżki/zwyżki, ile posiadasz prawo jazdy(3,4,5 lat lub więcej lat), zarejestrowany na jedną osobę ze współwłaścicielem. Jeśli tak to jakie są zniżki współwłaściciela.
3. koszt ubezpieczenia i ubezpieczyciel

Jeśli macie jakieś propozycje odnośnie zmiany schematu to piszcie na PW.
5.06.2012r.-prawko zdane za pierwszym podejściem
Obrazek
Kamasek

Re: Ile płacisz za ubezpieczenie swojego pojazdu

Postprzez lith » poniedziałek 11 czerwca 2012, 12:11

1. Auto: Fiat, Albea, 2003 1.2
2. współwłaściciel -60%, ja nie wiem ile prawko mam niecałe 3 lata i od tego czasu ubezpieczam autko
3. OC/AC/NNW/Assistance: 611 zł PZU
lith

Postprzez daghda » poniedziałek 11 czerwca 2012, 13:47

1. Lancia, Lybra SW 1.8
2. jeden właściciel, żadnych zniżek; prawo jazdy rok czasu (wg ubezpieczyciela)
3. OC/AC/NNW/Assistance - ok. 2600 Zł w PZU

Przy poprzednim aucie miałem w Link4 tylko OC i NNW za ok. 1200 Zł.
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Była Lancia Lybra SW, jest Seat Ibiza II FL 1.9 SDI - Kapitan Snuja :D

Obrazek
daghda

Postprzez jimorrison » poniedziałek 11 czerwca 2012, 20:23

W przypadku ubezpieczeń bardzo istotnym parametrem jest lokalizacja w jakiej zarejestrowany mamy pojazd. Stawki bowiem bardzo mocno różnią się w zależności od regionu /powiat/.

Przykładowo:
Auto z takim samym silnikiem, rocznikiem, ale w dwóch sąsiadujących ze sobą powiatach w przypadku OC 200zł różnicy...

Warszawa, pojemność 1598cm3, -60%, 550pln, Allianz Direct (do tej pory byli najtańsi w przypadku OC).
pozdr.
jimorrison

prawo jazdy kat.B, 1 podejście
teoretyczny 1.07.2005=>zdany, praktyczny 21.07.2005=>zdany, odebrane 4.08.2005

Był: FSO Caro 2.0 DOHC, FSO Atu 1.6 OHV, FSO Caro 1.4 DOHC
Jest: FSO Caro 1.6 DOHC
jimorrison

Postprzez alice_b » środa 13 czerwca 2012, 21:03

Auto: Seicento 899, rocznik 2000
zarejstrowane na mnie i na Ojca. Prawo jazdy od ponad roku
ubezpieczenie OC w HDI : zniżka moja powyżej 25 roku zycia plus zniżki Ojca - 363 zł z dodatkową opcją Opony ( gdy złapię gumę bezpłatnie przyjadą zmienić koło )
Zdałam egzamin 14 kwietnia 2011 roku !
alice_b

Postprzez oskbelfer » czwartek 14 czerwca 2012, 18:27

Po przeczytaniu postu i odpowiedzi teraz dochgodze do wniosku iż jest to bezsensu :)

Otóż:)

OC -- zniżki generalnie w każdej firmie podobne --- max 60 %

jeżeli polisa zostanie wykupiona w pakiecie z AC - to też kwota końcowa różna bo:

1. rocznik auta
2. przebieg auta
3. województwo
4. szkodowość AC w poprzednich latach

to składowe ktore powodują rózną stawkę u tego samego kierowcy.

Proponowałbym inną sonde --- tzn. jaką firmę ubezpieczeniowa polecacie :)

Wiadomo w przypadku OC - może być najgorsza, bo OC idzie z polisy sprawcy -- tak więc jest to problem poszkodowanego.

Natomiast AC - o to juz jest ważne :) Osobiscie mam ubezpieczenie w firmie X, solidna, szybka reakcja, szybka wycena, szybko pieniadze odzyskałem ALE jest jedno ALE, likwidator-rzeczonawca (mój sąsiad) przyjechał wycenił i zaproponował kwotę Y która była bardzo śmieszna. Powidziałem -- słuchaj stary nic z tego ja to wyceniam na 2xY, a jak puszczę przez autoryzowaną stację obsługi to będzie 3xY.....

co dalej ? dalej "sąsiad" mówi no to oddaj do ASO -- więc oddałem i ubezpieczyciel zapłacił 2,5 raza więcej......

dziwna ta polityka ubezpieczycieli no ale cóż, nie po to płaciłem 3 tysiaki na rok, by likwidatro dawał mi na czesci ze szrotu,

warto płacić AC :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez lith » czwartek 14 czerwca 2012, 20:58

W zeszłym roku jak sam byłem przy podpisywaniu to wychodziło jakoś więcej jeszcze chyba ponad 800 to wiem, że było, że naprawa oryginalnymi częściami i że 0 wkłady własnego. na ten rok ojciec przedłużał jakoś z automatu co przysłali jakis blankiet i niby miało być to samo, ale kto wie- teraz będę musiał dopilnować znowu.
lith

Postprzez Kamasek » piątek 15 czerwca 2012, 00:32

Są dziesiątki zmiennych, ale tworząc ten temat liczyłem na liczne wpisy forumowiczów i w ten sposob wyłonić kilka najtańszyń ubezpieczalni. Głównie OC, bo to każdy musi płacić i jakoś usług dla płacącego nie ma większego znaczenia. Wielu młodych kierowców kupuje auto, na które nie da się w wielu firmach wykupić AC ze względu na wiek auta.
Obrazek
Kamasek

Postprzez szerszon » piątek 15 czerwca 2012, 06:34

Kamasek napisał(a):1. Głównie OC, bo to każdy musi płacić i jakoś usług dla płacącego nie ma większego znaczenia.
2. Wielu młodych kierowców kupuje auto, na które nie da się w wielu firmach wykupić AC ze względu na wiek auta.

1. ma znaczenie i to ogromne. Wszystko cacy póki my przydzwonimy. Gorzej jak w nas-wtedy są schody-trzeba wyeliminować takich ubezpieczycieli głosując własnymi pieniędzmi
2. I to mnie zdumiewa tak samo jak zwyżka za "L".Ma ważne badania techniczne ? To w czym problem ?
Równie dobrze mozna zacząć mniej płacić z kazdym rokiem pracy, bo z wiekiem jesteśmy mniej wydajni.
Rozumiem, ze auto starsze jest mniej warte w przypadku kradzieży, całkowitego skasowania itp ale w przypadku stłuczki i wymiany np lampy i błotnika ? Co mnie to obchodzi ? Kto kazał klientowi ubezpieczyciela wjeżdżać w mój pojazd ?
szerszon

Postprzez daghda » sobota 16 czerwca 2012, 18:01

Tzw. MiniCasco oferuje np. PZU i paru innych ubezpieczycieli. Są tylko różne ograniczenia i to trzeba samemu sprawdzić.
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Była Lancia Lybra SW, jest Seat Ibiza II FL 1.9 SDI - Kapitan Snuja :D

Obrazek
daghda

Postprzez Kamasek » niedziela 17 czerwca 2012, 16:45

2. I to mnie zdumiewa tak samo jak zwyżka za "L".Ma ważne badania techniczne ? To w czym problem ?
Równie dobrze mozna zacząć mniej płacić z kazdym rokiem pracy, bo z wiekiem jesteśmy mniej wydajni.
Rozumiem, ze auto starsze jest mniej warte w przypadku kradzieży, całkowitego skasowania itp ale w przypadku stłuczki i wymiany np lampy i błotnika ? Co mnie to obchodzi ? Kto kazał klientowi ubezpieczyciela wjeżdżać w mój pojazd ?[/quote]

Spróbuj kupić standardowe AC na Passata B3 zarejestrowanego na kierowcę, który dopiero zdał prawko i ma 18 lat. Wiele kalkulatorów pokazuje komunikat, że AC nie jest dostępne dla tego auta(często to widywałem) lub żeby się zgłosić do biura(ale to rzadko).PZDR
Obrazek
Kamasek

Postprzez BOReK » poniedziałek 18 czerwca 2012, 21:38

AC nie jest obowiązkowe, w związku z czym ubezpieczyciele mogą bez krępacji stosować oferty jakie chcą - czyli opłacalne dla nich. Co ich to obchodzi, że zderzak do 20-letniego samochodu kosztuje w sklepie 1000pln? ;)

Wracając do tematu:
Lancia Kappa, 2,0 turbo 220KM, rocznik 2000 - 900pln przy 5-letnim prawku i zniżkach za 3 lata bezszkodowe, wiek powyżej 25. Allianz Direct.
Notabene taka sama kwota była podawana w przypadku dowolnego Saaba 9-5 z pierwszej generacji, Mitsubishi Galant z lat 1998-2002, Volvo 850 również z dowolnym silnikiem (benzynowym oczywiście) i tylko Volvo w wersji T5 dorównywało mocą i osiągami Lancii.
BOReK

Postprzez oskbelfer » poniedziałek 18 czerwca 2012, 22:22

Kamasek napisał(a):Są dziesiątki zmiennych, ale tworząc ten temat liczyłem na liczne wpisy forumowiczów i w ten sposob wyłonić kilka najtańszyń ubezpieczalni. Głównie OC, bo to każdy musi płacić i jakoś usług dla płacącego nie ma większego znaczenia. Wielu młodych kierowców kupuje auto, na które nie da się w wielu firmach wykupić AC ze względu na wiek auta.

Kamasek jak chcesz mieć OC najniższe - to idziesz do brokera :) On m aoferte 15 ubezpieczycieli albo 20 albo wszystkich jacy są na polskim rynku :)

Siadasz i mówisz gostkowi ---interesuje mnie najniższa stawka OC --- i gostek Ci szuka ---wszystko w temacie :)

Jeśli jednak chcesz mieć AC to niestety trzeba zrobić ankiete, sonde (jak zwłą tak zwał) i wtedy dowiesz się czegoś konkretnego :)

Szerszon napisał co napisał a ja popieram jego post w 100 % :) Zwyżka na "L" -- pytam dlaczego ?

Na "Lce" miałem kilka szkód --- nigdy z winy "Lki" :) i zapewne w 80-90% szkoleniowców potwierdzi ze na nauce jazdy szkode robią inni a nie Lka:)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez Kamasek » czwartek 21 czerwca 2012, 10:18

Pomysł dobry. Słyszałem o tym wcześniej, ale niekażdy ma w mieście takią agencję(?).
Obrazek
Kamasek

Postprzez szerszon » piątek 22 czerwca 2012, 07:03

Ołaaaa !
Nie masz w mieście zadnej agencji ? :D
Internet ?
szerszon

Następna strona

Powrót do Luźna gadka