Coś jest nie tak...

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez ===Dawid=== » poniedziałek 05 stycznia 2009, 22:39

dokładnie, drogi,drogi i jeszcze raz drogi. Żadne fotoradary i inne udziwnienia irytujące kierowców nic nie zdziałają. Przecież fotoradary mamy już pare lat i co jest mniej wypadków? kasa, kasa przecież z fotoradarów mają niezłą kaske i o to w tym chodzi. ostatnio słyszałem że ma przybyć jeszcze więcej fotoradarów, a czy przybędą przy szkołach,przedszkolach na osiedlach? U mnie na osiedlu nie ma tabliczki tej niebieskiej i teoretycznie moge jechać tyle ile na krajowej szerokiej drodze z poboczem :?
Kolejną sprawą są durne ograniczenia prędkości w wielu przypadkach kompletnie nierealne ale już były wcześniej tematy o "piratach drogowych" którzy jadą 80 na przelotówce, wystarczy przeszukać forum
Pozdrawiam, Dawid.
===Dawid===

Postprzez kev » poniedziałek 05 stycznia 2009, 23:00

Fotoradary to debilizm wszechczasów. Na opolskiej jak jest fotoradar to się zwalnia do 70 a potem i tak wszyscy jadą minimum 100-110 więc jaki jest ich sens ? Żaden... Tylko kasa dla państwa.

Dzisiaj w szkole na lekcji historii, oglądaliśmy film o wydarzeniach mających miejsce w Niemczech. Wydarzenia te poprzedzały II Wojne Światową. Jak zobaczyłem niemieckie autostrady z tamtych lat w lepszym stanie niż nasze Polskie to się załamałem totalnie. Jesteśmy DOSŁOWNIE kilkadziesiąt lat za normalnymi krajami Europy Zachodniej. Aż się scyzoryk w kieszenie otwiera. Potem dziwić, się ze jak ktoś ma >3.0 i 200 koni to sobie przyciśnie na kawałku prostej. Ja sie nie dziwię, ponieważ taka prosta po chwili się kończy a jeżeli nie to jest na niej 20 fotoradarów :evil:

Teraz, przed podsumowaniem, małe porównanie:

Polskie prawo jest chore i pozostaje tylko uciekać stąd jak najdalej i uważać na skrzynki i nieoznakowane miśkowozy :x
Obrazek
24.11.2008 Teoria + Praktyka (MORD Kraków) za pierwszym razem :)
http://autormk.pl - Diagnostyka samochodowa
kev

Postprzez d » poniedziałek 05 stycznia 2009, 23:07

kev napisał(a):Potem dziwić, się ze jak ktoś ma >3.0 i 200 koni to sobie przyciśnie na kawałku prostej.

A potem czytamy, że jeden z drugim mistrzem kierownicy "stracił panowanie nad pojazdem na prostym odcinku drogi" i skasował drzewo.

Swoją drogą zamiast autostrad dużo bardziej opłacalne byłoby robienie dróg ekspresowych. Chociaż po 2 pasy w każdą stronę i już byłoby nieporównywalnie bezpieczniej. Albo na "zwykłych" drogach można by zrobić 3 pas do wyprzedzania, który co X km byłby albo w jedną, albo w drugą stronę.
d

Postprzez kamix500 » poniedziałek 05 stycznia 2009, 23:13

najpierw niech sie wezmą za przeładowane tiry to one przeważnie niszczą drogi
kamix500

Postprzez cman » poniedziałek 05 stycznia 2009, 23:16

Jak są ciulowe drogi to tiry niszczą, w Australii jeżdżą 200-tonowe zestawy i jakoś drogi są ok.
cman

Postprzez Cycu » poniedziałek 05 stycznia 2009, 23:24

cman napisał(a):Jak są ciulowe drogi to tiry niszczą, w Australii jeżdżą 200-tonowe zestawy i jakoś drogi są ok.

Tak bo w Polsce są najgorsze drogi, najgłupsze ograniczenia, denne prawo... Tylko kierowców mamy najlepszych :lol: :lol: :lol:

co daja światła 24h i fotoradary? NIC! Nie ma dróg, nie bedzie bezpiecznie.

Piszecie, że fotoradary nie poprawiły bezpieczeństwa-na jakiej podstawie :?: Nikt nie jest w stanie powiedzieć, ile ludzi dzięki nim żyje. Skąd pewność, że gdyby nie one, to wypadków nie byłoby jeszcze 2 razy więcej niż teraz :?: :?:

Może warto się zastanowić nad swoim zachowaniem koło fotoradaru :?: Obok niego można przejechać z przepisową prędkością, ale po minięciu go trzeba dodać gazu :roll: i odpowiedzieć na pytanie-beznadziejne są fotoradary czy nasze zachowanie :?:
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :D :D :D
Cycu

Postprzez ===Dawid=== » poniedziałek 05 stycznia 2009, 23:31

d napisał(a):
Swoją drogą zamiast autostrad dużo bardziej opłacalne byłoby robienie dróg ekspresowych. Chociaż po 2 pasy w każdą stronę i już byłoby nieporównywalnie bezpieczniej. Albo na "zwykłych" drogach można by zrobić 3 pas do wyprzedzania, który co X km byłby albo w jedną, albo w drugą stronę.

no wiesz patrząc na gierkówke gdzie co chwile jest skrzyżowanie, za chwile przejście dla pieszych, fotoradar to nie wiem czy jest to lepsze rozwiązanie od autostrad.

i do cyca:
a powiedz czy lepiej jak kierowcy jeżdżą wyluzowani czy jak są zdenerowani kolejnym fotoradarem?do tego dochodzi też wypatrywanie fotoradarów,miśków i skupianie się na cb radiu niż na drodze. Jeszcze dochodzi spoglądanie w tylne lusterko czy miśki w nieoznakowanym nie jeżdżą.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 05 stycznia 2009, 23:33 przez ===Dawid===, łącznie zmieniany 1 raz
Pozdrawiam, Dawid.
===Dawid===

Postprzez cman » poniedziałek 05 stycznia 2009, 23:32

Cycu napisał(a):Tak bo w Polsce są najgorsze drogi, najgłupsze ograniczenia, denne prawo... Tylko kierowców mamy najlepszych :lol: :lol: :lol:

Ja nie zwalam winy tylko na drogi, jestem wręcz daleki od tego. Co nie zmienia faktu, że dominuje u nas kiepska nawierzchnia.
cman

Postprzez Cycu » poniedziałek 05 stycznia 2009, 23:33

===Dawid=== napisał(a):
d napisał(a):
i do cyca:
a powiedz czy lepiej jak kierowcy jeżdżą wyluzowani czy jak są zdenerowani kolejnym fotoradarem?do tego dochodzi też wypatrywanie fotoradarów,miśków i skupianie się na cb radiu niż na drodze. Do tego jeżcze dochodzi spoglądanie w tylne lusterko czy miśki w nieoznakowanym nie jeżdżą.

Jeździj zgodnie z przepisami, unikniesz nerwicy :D

Ja nie zwalam winy tylko na drogi, jestem wręcz daleki od tego. Co nie zmienia faktu, że dominuje u nas kiepska nawierzchnia.

Aj wiem, to w kontekście ogółu :wink:
Mamy takie złe drogi, a chcemy jeździć najlepiej bez ograniczeń, jak Niemcy, którzy przed wojną mieli lepsze autobany :wink:
Cycu

Postprzez kamix500 » poniedziałek 05 stycznia 2009, 23:37

cman napisał(a):Jak są ciulowe drogi to tiry niszczą, w Australii jeżdżą 200-tonowe zestawy i jakoś drogi są ok.

to zalezy od rozłożenia ciężaru na koła. wątpie żeby kiedyś w polsce jeszcze były dobre drogi. przykład. aktualnie kładą nowy asfalt od Biertowic do Suchy Beskidzkiej ( okolice Krakowa) jest może 3 miesiące odkąd jest nowy asfalt i już są dziury!! jak dla mnie to jest chore !! jak w tak nowym asfalcie może być już dziura ?? masakra jednym słowem
kamix500

Postprzez ===Dawid=== » poniedziałek 05 stycznia 2009, 23:37

Cycu napisał(a):
===Dawid=== napisał(a):
d napisał(a):

Jeździj zgodnie z przepisami, unikniesz nerwicy :D

w Polsce nie da się jeździć zgodnie z przepisami.
Pozdrawiam, Dawid.
===Dawid===

Postprzez tom9 » poniedziałek 05 stycznia 2009, 23:39

Jeździj zgodnie z przepisami, unikniesz nerwicy

tylko, ze u nas duzy procent Polakow chce jezdzic szybciej. Tam gdzie 70 najczesciej 120 km/h ja widze co sie dzieje gdy jest fotoradar, nerwowe hamowanie (robienie wszystko byle by mandatu nie dostac) przy duzym natezenie widac tylko czerwone swiatla, nie dziwie sie gdyz ja tez hamuje (oczywiscie tam gdzie wiem ze jest pusta puszka to nie) ale robie sie nie potrzebna nerwowka a tak kazdy spokojnie przejechal 120 km/h

wniosek ? wszyscy mamy co raz lepsze auta, te auto co raz wiecej potrafia a nadal karza nam jezdzic jak maluchami. droga tychy - wisla ? smialu warte cialge 70-tka, fotoradary... a ja tylko z 160 na 70, z 140 na 70...
a droga ładna, niczego jej nie brakuje... ale oczywiscie fotoradary (chyba z 5 na odcinku 100 km) byly niezbedne.
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez Cycu » poniedziałek 05 stycznia 2009, 23:41

===Dawid=== napisał(a):w Polsce nie da się jeździć zgodnie z przepisami.

Heh nie będziemy się sprzeczać. Zastanawia mnie, dlaczego w Niemczech się da, na ładnych, równych drogach jechać te 60 km/h, a w Polsce po dziurawych drogach na złamanie karku i byle wyprzedzić dwa auta...
Cycu

Postprzez tom9 » poniedziałek 05 stycznia 2009, 23:42

Zastanawia mnie, dlaczego w Niemczech się da, na ładnych, równych drogach jechać te 60 km/h

bo oni za 5-10 km wyjada na autostrade i bede smigac 150-170 km/h
a u nas niestety nie ma tej mozliwosci, albo teren zabudowany, albo dwupasowka z ograniczeniem do 70 km/h
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez kamix500 » poniedziałek 05 stycznia 2009, 23:42

oczywiscie tam gdzie wiem ze jest pusta puszka to nie

to jest chamski chwyt. uważaj oni specjalnie tak robią a potem wkładają klisze i wtedy mają dopiero pełno mandatów :)
kamix500

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka