Pytanie proszę o odpowiedź.

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez HuNtEr » poniedziałek 02 lutego 2009, 22:22

Do wszystkiego co wymaga pełnego potwierdzenia tożsamości? Jak pewnie wiesz w paszporcie nie ma miejsca zameldowania, a w niektórych nawet PESELU. Zresztą odpowiedź na pierwsze pytanie brzmi - Tak, możesz zwlekać, więc nie widzę problemu. Nie chcesz, nie wyrabiaj :D
30.09.2008 - Początek kursu.
03.02.2009 - Prawko odebrane!
Obrazek
HuNtEr

Postprzez ale-fajnie » poniedziałek 02 lutego 2009, 22:29

Piszesz o nieposiadaniu paszportu w przypadku posiadania paszportu, dziwnie się z tym czuję :) W banku może rzeczywiście pojawić się jakiś problem; a co do kontroli drogowej - nie mam pewności. W końcu jest jeszcze prawo jazdy, o ile delikwent je posiada.
Ale nie tego dotyczyło moje pytanie, dlatego je ponawiam - czy ktoś wie, czy jest jakiś czas na wyrobienie dowodu od 18-stych urodzin? Owszem, obowiązek posiadania dowodu jest, ale przecież raczej nikt (bo mało kto to robi działając z przyczyn "jak jest 18 lat, to MUSI być dowód") nie wyrobi miesiąc przed urodzinami ważnego o połowę krócej, bo tylko pięć lat, a kosztującego tyle samo, bo jest taki obowiązek :) Dlatego ciekawi mnie, ile ewentualnie można sobie zwlekać.
ale-fajnie

Postprzez agniesiaa90 » poniedziałek 02 lutego 2009, 22:35

ale-fajnie napisał(a):Piszesz o nieposiadaniu paszportu w przypadku posiadania paszportu, dziwnie się z tym czuję :).

nie rozumiem tego kawałka wypowiedzi przieciez ja jasno powiedzialam jak ktos nie ma paszportu

a co do kontroli... no u nas sa tacy policjanci którzy krzywo patrza jak ktos ma tylko prawko bo zawsze to jakies potwierdzenie danych...
agniesiaa90

Postprzez HuNtEr » poniedziałek 02 lutego 2009, 22:37

Jak pisałem nikt nie będzie Cię ścigał...

Jeśli potrzebujesz podstawy prawnej to jej nie znajdziesz, gdyż cytuję:
Ustawa o ewidencji ludności i dowodach osobistych

z dnia 10 kwietnia 1974

Dz.U. z 1974 r., nr 14, poz. 85

Art. 34
1. Osoba będąca obywatelem polskim i zamieszkała w Rzeczypospolitej Polskiej jest obowiązana posiadać dowód osobisty:

1) od ukończenia 18 roku życia,

2) od ukończenia 15 roku życia, jeżeli pozostaje w stosunku pracy lub nie zamieszkuje wspólnie z osobami, pod których władzą rodzicielską lub opieką się znajduje, albo nie pozostaje pod władzą rodzicielską lub opieką.

2. Osoba będąca obywatelem polskim ma prawo otrzymać dowód osobisty od ukończenia 13 roku życia.

3. Na uzasadniony wniosek rodziców lub opiekunów dowód osobisty może być wydany osobie, która nie ukończyła 13 roku życia.
Obrazek
HuNtEr

Postprzez Duszek » poniedziałek 02 lutego 2009, 22:39

"Uchylanie się od obowiązku posiadania i wymiany dowodu osobistego podlega sankcjom karnym — zagrożone jest karą ograniczenia wolności do 3 miesięcy lub karą grzywny. Ukaranie następuje w trybie przepisów określonych w kodeksie wykroczeń."

Cytat pochodzi z:
http://www.gazetapodatnika.pl/artykuly/ ... a_1131.htm

Wiem, ze jak sie nie zlozy w odpowiednim czasie wnisoku o wydanie dowodu osobistego po 18stce to przysylaja wezwanie ponaglajace z urzedu. Przyklad znany z autentycznej sytuacji. Wiec chyba nie do konca mozna to odwlekac w nieskonczonosc.
Ósma pasażerka mazdy.
Szczęśliwa posiadaczka kategorii B i C :D
C+E - w trakcie.
A i D - w planach :wink:
Duszek

Postprzez HuNtEr » poniedziałek 02 lutego 2009, 22:42

Ja znam z doświadczenia osobę, która uchylała się przez 6 m-cy. Ale się nie kłócę, gdyż wg. prawa masz rację.
Obrazek
HuNtEr

Postprzez agniesiaa90 » poniedziałek 02 lutego 2009, 22:53

to wsyztsko zalezy od urzedu ta samo z trwaniem zmiany nazwiska
agniesiaa90

Postprzez rad-an » poniedziałek 02 lutego 2009, 22:54

Ja nie mogę, ale przeżywacie wszyscy :D Zgodnie z narodową tradycją zaraz ktoś powinien dostać po mordzie! :] Agniesiaa90, przy kontroli drogowej to policji jest potrzebne prawo jazdy i ono jest wtedy twoim dowodem tożsamości.
Organem właściwym dla rozpatrzenia tego wniosku (o zmianę nazwiska) jest kierownik Urzędu Stanu Cywilnego.

Trudno określić jak długo trwa taka procedura. Postępowanie to toczy się w trybie postępowania administracyjnego, organ, do którego złożony zostanie wniosek ma więc obowiązek rozpatrzyć wniosek nie później niż w ciągu miesiąca, a w sprawach szczególnie skomplikowanych – nie później niż w przeciągu dwóch miesiącu od dnia wszczęcia postępowania (art. 35 § 3 kpa).

Więc faktycznie procedura zmiany nazwiska swoje trwa. Zatem najlepszym wyjściem było by (co już zaproponowano na początku), zrobić teraz prawo jazdy i później wymienić dokument po zmianie nazwiska.
rad-an

Postprzez agniesiaa90 » poniedziałek 02 lutego 2009, 22:55

rad-an napisał(a):Ja nie mogę, ale przeżywacie wszyscy :D Zgodnie z narodową tradycją zaraz ktoś powinien dostać po mordzie! :] Agniesiaa90, przy kontroli drogowej to policji jest potrzebne prawo jazdy i ono jest wtedy twoim dowodem tożsamości.
Organem właściwym dla rozpatrzenia tego wniosku (o zmianę nazwiska) jest kierownik Urzędu Stanu Cywilnego.

Trudno określić jak długo trwa taka procedura. Postępowanie to toczy się w trybie postępowania administracyjnego, organ, do którego złożony zostanie wniosek ma więc obowiązek rozpatrzyć wniosek nie później niż w ciągu miesiąca, a w sprawach szczególnie skomplikowanych – nie później niż w przeciągu dwóch miesiącu od dnia wszczęcia postępowania (art. 35 § 3 kpa).

Więc faktycznie procedura zmiany nazwiska swoje trwa. Zatem najlepszym wyjściem było by (co już zaproponowano na początku), zrobić teraz prawo jazdy i później wymienić dokument po zmianie nazwiska.

niestety kolega ale-fajnie ma cały czas jakies ale i az sie prosi zeby czegos nie napisac
agniesiaa90

Postprzez HuNtEr » poniedziałek 02 lutego 2009, 23:07

Wracając do tematu - też proponuję zdanie prawka, a potem jego wymianę.
Obrazek
HuNtEr

Postprzez ella » wtorek 03 lutego 2009, 00:28

Pytanie główne wyjaśnione
więc dalszego offtopa zamykam
ella
Moderator

Poprzednia strona

Powrót do Luźna gadka