Kategorie C i C1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez zombiq » czwartek 05 marca 2009, 00:28

teoretycznie znalazłem dwa ośrodki które szkolą ;-) (w promieniu 60 km od miejsca zamieszkania) Aczkolwiek nie weryfikowałem tego :D jak tylko sprawdzę to sie pochwale ;)
zombiq

Postprzez Marix » środa 11 marca 2009, 16:49

Zacznijmy od tego, że odpowiedź na pytanie dlaczego nie masz wbite B1 i C1, jeśli zdaleś C jest dośc prosta.

Masz tam wykaz uprawnień jakie Ci nadano wraz z datami

Nie starałes sie o B1, tylko o B wiec wbito Ci B
nie starałeś sie o C1 tylko o C wiec wbito Ci C.

W zasadzie logiczne, z drugiej strony tez chciałbym mieć wypełnione wiecej kratek ;-)

Wracajac już do Twojego śmiesznego problemu, to podaj nam różnice w cenie i odpowiedz czy warto.

badania te same, koszt wydania ten sam, koszt kursu pewnie podobny.
Prawo jazdy
B, C, C+E
Marix

Postprzez bruno666 » środa 11 marca 2009, 18:49

Marix napisał(a):odpowiedź na pytanie [...] jest dość prosta.

[...]

Nie starałes sie o B1, tylko o B wiec wbito Ci B
nie starałeś sie o C1 tylko o C wiec wbito Ci C.

A ja nie stałem się o B+E, a wbito mi to razem z uzyskaniem uprawnień C+E. Więc odpowiedź nie jest taka prosta? :wink:
...
bruno666

Postprzez Marix » środa 11 marca 2009, 22:30

No masz racje, po zrobieniu C+e automatem wbijają B+E.

Faktycznie można by sie czepiać w tym momencie.

Dostajemy coś o co sie nie staraliśmy...
Prawo jazdy
B, C, C+E
Marix

Postprzez mdolinski » piątek 27 marca 2009, 13:57

mam pytanie bo nigdzie nie znalazłem na forum w sprawie zmiany przepisów na kat C.

http://www.oskbartek.pl/kat_c_1.html

moje pytanie polega na tym czy jeśli zapiszę się na prawo jazdy kat C powiedzmy w maju zrobię teorie wyjeżdże godziny a następnie zdam wewnętrzny zapisze się w word'zie na egazmin teoria + praktyczny załużmy na 1 wrzesnia i nie zdam (odpukac) to czy po zmianie przpisów które maja nastapic 10 wrzesnia i po ponownym zpisaniu sie na 2 probe zdania egazminu praktycznego p o10 wrzesnia to czy nadal jade na starych przepisach i czy kurs na przewoz rzeczy nadal obowiazuje mnie na stary przepisach czy juz na nowych ?
mdolinski

Postprzez bruno666 » piątek 27 marca 2009, 14:44

Uzyskasz uprawnienia kat. C do 10 września - stare zasady
Po 10 września - nowe.
...
bruno666

Postprzez mdolinski » piątek 27 marca 2009, 15:03

czyli nic z tego że zapisze się na starych zasadach, jeśli minie 10 września już jade na nowych i płaće za przewóz rzeczy ok 5 tys ?
mdolinski

Postprzez Duszek » piątek 27 marca 2009, 16:18

Tak. Liczy sie data uzyskania uprawnien.

Nie data egzaminu, nie data zapisania sie na kurs itp.
Dlatego jezeli chcemy sie zalapac na stare zasady to musimy zdac egzamin przynajmniej kilka dni przed 10.09.2009.

P.S. To juz nie bedzie "kurs na przewoz rzeczy" tylko "kwalifikacja wstepna" :wink:
Ósma pasażerka mazdy.
Szczęśliwa posiadaczka kategorii B i C :D
C+E - w trakcie.
A i D - w planach :wink:
Duszek

Postprzez qwer0 » piątek 27 marca 2009, 19:40

A ja nie stałem się o B+E, a wbito mi to razem z uzyskaniem uprawnień C+E. Więc odpowiedź nie jest taka prosta? Wink

nie??
B1 - do 550kg.
B - do 3,5t. wiec na B mozesz i pojazdem na B1.
Kat C to pojazd powyzej 3,5t, wiec jesli przepisy bylyby inne, to posiadajac kat C, a nie posiadajac B nie moglbys jezdzic pojazdem na tak B. To jest logiczne. Tylko ze mamy takie prawo, ze bez B, nie mozemy miec C.
Tak samo jak majac B, C, a poxniej robiac B+E nie dostajemy C+E.

To na prawde nie jest takie trudne ;)

Dla mnie jednak mniej logiczne od wpisywania tych kat. (B1, C1), jest czemu autor tematu nie kce C+E, tylko koniecznie C1+E??
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez Marix » piątek 27 marca 2009, 23:47

Duszek napisał(a):Tak. Liczy sie data uzyskania uprawnien.

Nie data egzaminu, nie data zapisania sie na kurs itp.
Dlatego jezeli chcemy sie zalapac na stare zasady to musimy zdac egzamin przynajmniej kilka dni przed 10.09.2009.

P.S. To juz nie bedzie "kurs na przewoz rzeczy" tylko "kwalifikacja wstepna" :wink:

Nie data uzyskania uprawnień tylko data wydania prawa jazdy

Na przykłąd osoby które robiły prawko hurtowo kategoria po kategorii i na przykład zdały D przed 10 wrzesnia 2008, ale nie odebrały papierów tylko robiły np sobie C, C+E to mają kredki.

Poczytajcie sobie ustawe, jest mowa tylko i wyłącznie o PIERWSZYM WYDANIU PRAWA JAZDY ODPOWIEDNIEJ KATEGORII ;-)
Prawo jazdy
B, C, C+E
Marix

Postprzez cman » sobota 28 marca 2009, 00:01

Marix napisał(a):Na przykłąd osoby które robiły prawko hurtowo kategoria po kategorii i na przykład zdały D przed 10 wrzesnia 2008, ale nie odebrały papierów tylko robiły np sobie C, C+E to mają kredki.

A jeżeli osoby zrobiły kat. D przed 10 września 2008, otrzymały prawo jazdy, a ostatnio zrobiły sobie C i C+E i otrzymały prawo jazdy z datą wydania sprzed miesiąca, to co wtedy?
Ostatnio zmieniony sobota 28 marca 2009, 11:14 przez cman, łącznie zmieniany 1 raz
cman

Postprzez Duszek » sobota 28 marca 2009, 10:04

Marix,
Jak zapewne wiesz, zdanie egzaminu nie jest rownoznaczne z uzyskaniem uprawnien. Aby je uzyskac dokumenty musza zostac przeslane do Wydzialu Komunikacji.

Na przykłąd osoby które robiły prawko hurtowo kategoria po kategorii i na przykład zdały D przed 10 wrzesnia 2008, ale nie odebrały papierów tylko robiły np sobie C, C+E to mają kredki.

Tak, maja kredki. Poniewaz ich papiery przelezaly w WORDzie, zamiast powedrowac dalej, przez co te osoby nie uzyskaly uprawnien. Urzednicy z WK nie sa jasnowidzami (choc czasem sprawiaja wrazenie jakoby byli, ale to temat na odrebna dyskusje).

Moja sytuacja:

Uprawnienia do prowadzenia pojazdow w ramach kategorii B otrzymalam 1.07.2008r, a w ramach kategorii C: 23.01.2009.

Data wydania prawa jazdy: 23.01.2009.

Zalozmy, ze zrobie kategorie C+E po 10.09.2009.
Dostane nowa date wydania prawa jazdy? Tak.

Czeka mnie kwalifiakcja wstepna? Nie.
Dlaczego?
Poniewaz uprawnienia na kategorie C (ktora jest tutaj kluczowa) otrzymalam przed "magiczna data".

W zwiazku z powyzszym powtorze, ze liczy sie data uzyskania uprawnien.
Ósma pasażerka mazdy.
Szczęśliwa posiadaczka kategorii B i C :D
C+E - w trakcie.
A i D - w planach :wink:
Duszek

Postprzez Marix » sobota 28 marca 2009, 11:58

Widze, że pisanie wielkimi literami czasami nie pomaga ;-)

Obrazek

Nie data uzyskania uprawnień tylko data wydania prawa jazdy

Poczytajcie sobie ustawe, jest mowa tylko i wyłącznie o PIERWSZYM WYDANIU PRAWA JAZDY ODPOWIEDNIEJ KATEGORII

Prawo jazdy
B, C, C+E
Marix

Postprzez cman » sobota 28 marca 2009, 12:31

Marix napisał(a):Poczytajcie sobie ustawe, jest mowa tylko i wyłącznie o PIERWSZYM WYDANIU PRAWA JAZDY ODPOWIEDNIEJ KATEGORII ;-)

A jest to dokładnie to samo, co uzyskanie uprawnień odpowiedniej kategorii.

I oczywiście pisanie wielkimi literami nie pomoże, bo ogólne stwierdzenie, że ważna jest data wydania prawa jazdy, bez napisania, że chodzi o datę wydania prawa jazdy danej kategorii, czyli inaczej uzyskania uprawnień danej kategorii, jest nieprawdziwe.

Mam nadzieję, że rozróżniasz datę egzaminu od daty uzyskania uprawnień?
cman

Re: Kategorie C i C1

Postprzez Robin1988 » piątek 17 grudnia 2010, 15:06

Czyli prawo jazdy kategorii C+E uprawnia do kierowania pojazdem określonym w kategorii C1+E?

Jak wygąda sprawa szkolenia okresowego,

Robię kwalifikację wstępną przyśpieszoną która jest ważna 5 lat,
potem co 5 lat robie szkolenie okresowe.

A teraz taki przykład;
robię kwalifikację wstępną która jest ważna 5 lat
pracuje w zawodzie 3 lata
potem przez np 15 lat nie potrzebuje tych uprawnień zawodowych w związku z tym iż nie pracuje w zawodzie
po 15 latach wracam do zawodu wystarczy wykonać szkolenie okresowe czy ponownie muszę robić kwalifikację wstępną przyśpieszoną ?
Robin1988

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka